1 / 14

Majorarea impozitelor va accentua recesiunea

Zvonurile privind majorarea cotei unice de impozitare de la 16% la 20% si a cotei TVA de la 19% la 24% sau 25% i-au ingrijorat puternic pe romani, inclusiv pe economisti, analisti, dar si oameni de afaceri, care subliniaza ca masura nu va aduce efectele asteptate.

Consumul va scadea si mai mult, evaziunea fiscala va atinge cote si mai ridicate in Romania, iar multe dintre firmele care au reusit sa treaca de primul val al crizei vor intra in faliment daca guvernul va majora cota unica la 20% si cota TVA la 25%. In plus, veniturile populatiei se vor reduce, in prima faza din cauza unei cote unice de impozitare mai ridicate si, in a doua faza, vor avea o putere de cumparare mai redusa din cauza ca totul se va scumpi ca urmare a majorarii cotei TVA.

“Desi o crestere a cotei TVA este preferata de FMI, nu cred ca este posibila in acest moment. Romania se confrunta cu probleme semnificative pe partea de cheltuieli si chiar si prin cresterea cotelor de impozitare veniturile nu vor fi suficiente pentru a diminua deficitul bugetar sub 3% din PIB pana in 2012. Ar trebui implementate si masuri de reducere a cheltuieilor”, explica Nicolae Chidesciuc (foto), economistul sef al ING Bank Romania.

In final, romanii, care sunt deja supraindatorati, vor avea dificultati si mai mari in a-si achita ratele la credite, iar imprumuturile neperformante vor mai urca, provocand batai de cap bancilor, care isi vor vedea profiturile diminuandu-se.

Economistul ING subliniaza ca o crestere a cotei TVA, spre exemplu, de la 19% la 22% ar echivala cu o contractiei a economiei romanesti de cel putin 1% in 2010, iar o majorare a TVA la 25% ar conduce la o scadere economica de 2-3% sau chiar ma mult. Chidesciuc mai atrage atentia ca o majorare a TVA va avea un impact negativ si asupra ratei inflatiei, in sens opus cu dorintele Bancii Nationale a Romaniei.

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a declarat in repetate randuri ca nu sustine o majorare a taxelor, mai ales pe timp de criza.

“In recesiune nu are logica sa cresti taxele. In Romania problema este la colectarea taxelor. Cea mai buna solutie ar fi sa imbunatateasca colectarea actualelor impozite si diminuarea evazuinii fiscale, dar daca acest lucru nu s-a reusit…”, a adaugat Chidesciuc.

La acest articol au contribuit Alina Apetrei, Alexandra Teodorescu, Ana Sabiescu, Camelia Bucioveanu, Cristina Negraru, Lucia Maxim, Liviu Florea, Paula Alexandrescu, Roxana Grosu, Sorina Negrila.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri