1 / 8

Fara masuri de sustinere a sectorului privat

Statul nu are bani la buget pentru a adopta masuri de sustinere a sectorului privat si a afacerilor din Romania, explica foarte clar ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, care sugereaza ca nemajorarea impozitelor a fost chiar un ajutor dat companiilor.

Seful Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, afirma ca statul nu are bani pentru a sustine mediul de afaceri, dar le cere romanilor sa caute spiritul antreprenorial pentru a atrage fluxurile financiare externe.

"Un transfer direct de resurse de la bugetul de stat catre sectorul privat, dincolo de nemajorarea taxelor, este greu de imaginat", a declarat Sebastian Vladescu.

Ministrul sustine ca Romania trebuie sa fie un stat atractiv pentru fluxurile financiare, dar nu exista spatiu bugetar pentru a sustine mediului de afaceri. “Avem nevoie de spirit antreprenorial in tara asta”, afirma Vladescu.

“Ceea ce a spus ministrul de Finante este o realitate care ni se repeta de un an si jumatate. Noi, oamenii de afaceri, credem ca exista si alte masuri care pot fi luate pentru a ajutora mediul de business, iar aceste masuri le-am facut publice inca de la sfarsitul lui 2008”, spune Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Printre masurile propuse de AOAR in ultimii ani se numara introducerea unor scheme de garantare pentru diverse activitati.

“In afara programelor Prima Casa si Primul Siloz, autoritatile nu au facut nimic pentru ajutorarea mediului de afaceri. Puteau fi introduse, de exemplu, scheme de garantare pentru cei care investesc in sere, in cresterea porcilor sau in energie regenerabila. Lipsa masurilor sustenabile ii face acum pe guvernanti sa fie cu spatele la zid. Au luat doar masuri populiste, cum ar fi introducerea pensiei minime”, subliniaza Parvan.

Secretarul general al AOAR adauga ca introducerea acestor scheme de garantare nu ar avea efecte in economie decat peste foarte mult timp. Una din masurile pe care ar putea sa le adopte rapid autoritatile, care sa creeze valoarea in economie, ar fi recapitalizarea Fondului de Garantare.

“AOAR a cerut constituirea fondului de contragarantare de la inceputul lui 2009, iar el a luat fiinta cu o intarziere de un an si jumatate si nici acum nu putem spune ca functioneaza in mod real”, mentioneaza Parvan.

Viorel Catarama, Elvila: Antreprenorii ar trebui sa aprecieze nemajorarea taxelor

Potrivit omului de afaceri Viorel Catarama, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, are perfecta dreptate atunci cand declara ca mentinerea nivelului actual al taxelor si pastrarea echilibrului macroeconomic sunt singurul ajutor pe care Guvernul il poate acorda momentan IMM-urilor. "In opinia mea, Vladescu are 100% dreptate. Atat investitorii, cat si antreprenorii ar trebui sa fie extrem de multumiti ca nu s-au marit taxele", a declarat, pentru Wall-Steet, proprietarul Elvila.

In opinia lui Catarama, multe dintre masurile care s-au luat in ultimii 20 de ani si care au avut ca stindard incurajarea sectorului privat sau al investitiilor s-au dovedit a fi impotriva intereselor bugetului. "Multe dintre aceste masuri au reprezentat portite de eludare a platii taxelor fara ca economia sa primeasca ceva inapoi. De exemplu, din legea conform careia, o firma care avea 5% investitor strain nu platea impozit de profit, bugetul nu a castigat, din contra, a pierdut, iar sumele de bani venite ca investitii in Romania au fost nesemnificative in comparatie cu pierderile inregistrate de buget prin neplata taxelor", a mai spus omul de afaceri.

Acordarea de facilitati doar pe anumite domenii de activitate reprezinta, in opinia lui Catarama, o decizie gresita. “Au mai fost si alte legi care, in esenta, au urmarit motivarea sectorului privat, dar care nefiind valabile pentru toata lumea, ci fiind directionate pe diverse domenii de activitate, au creat o si mai mare paguba la buget”, a mai explica proprietarul Elvila.

Solutia lui Catarama este “taxe egale pentru toata lumea”. “Eu, ca si antreprenor, sunt total impotriva discriminarilor: toata lumea trebuie sa plateasca aceleasi cote si taxe. Evident, daca esti o companie mare, suma platita este mai mare, iar in cazul unei firme mici, suma este mai redusa”, mai sustine Catarama, care adauga ca nu trebuie sa existe discriminari intre diverse categorii de antreprenori si investitori sau intre diverse ramuri ale economiei.

La realizarea acestui articol au contribuit Alina Apetrei, Liviu Florea, Roxana Grosu, Cristina Negraru, Sorina Negrila si Ana Sabiescu.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri