Majorarea impozitelor, inevitabila

Majorarea impozitelor, inevitabilaProbabil ca Romania va majora in viitor impozitele, dar pana atunci trebuie extinsa baza de impozitare, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, care a adaugat ca este nevoie de reducerea cheltuielilor.

"Daca nu am fi taiat cheltuielile, majorarea impozitelor nu era decat o solutie temporara si tot la taieri de chetuieli ajungeam", a mentionat Isarescu.

De asemenea, guvernatorul BNR a spus ca nefiscalizarea pamantului a fost una din cauzele boomului imobiliar, precizand ca impozitarea pamantului are si rolul de a aduce active in circuitul economic.

Premierul Emil Boc a declarat ca masurile de austeritate ale Guvernului se vor aplica pana pe 31 decembrie 2010, precizand ca fundamentul legal care sta la baza reducerilor de salarii si pensii este principiul constitutional privind restrangerea temporara a unor drepturi, scrie NewsIn.

Toate pensiile vor scadea, in afara de pensia sociala minima de 350 de lei, salariile bugetarilor scad cu 25%, iar niciun salariu nu va fi mai mic de 600 de lei, sunt deciziile pe care le-a luat miercuri coalitia de guvernare si care vor fi adoptate si de Guvern.

Ce masuri de austeritate au luat statele europene

Tichetele de masa si cadou, impozitate

Tichetele de masa si cadou, impozitateTichetele de masa si cadou, cele de cresa, de vacanta, dar si platile compensatorii vor fi incluse in categoria veniturilor salariale si impozitate, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Fiscal obtinut de Wall-Street.

Impozitarea tichetelor de masa anuntata ca proiect al Guvernului va avea un impact dramatic asupra economiei romanesti, determinand scaderea incasarilor la Bugetele de Stat, precum si cresterea somajului, conform estimarilor Asociatiei Profesionale a Emitentilor de Tichete (APET).

“Peste 2 milioane de salariati, in exclusivitate din sectorul privat, vor suferi o scadere dezastruoasa a puterii de cumparare, cu aproape 30% din valoarea salariului minim pe economie. Intr-un context economic si social deja extrem de dificil, scaderea dramatica a puterii de cumparare a peste 2 milioane de salariati care beneficiaza in prezent de tichete de masa se va traduce printr-o noua scadere a consumului, neinsotita, din pacate, de nicio crestere a incasarilor la bugetele Statului”, se arata in comunicatul Asociatiei.

Care vor fi efectele transpuse in venituri

Guvernul asteapta ca prin impozitarea tichetelor cadou sa obtina venituri de 45 milioane lei in 2010, 95 milioane lei in 2011, 55 milioane lei in 2012 si 41 milioane lei in 2013, adica un total de 236 milioane lei.

Ce nota dati Guvernului in aceasta perioada?

Impozite pe case

Impozite pe caseProprietarii de locuinte care au mai multe case vor plati impozite mai mari, conform aceluiasi proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal obtinut de Wall-Street.

Impozitele pe proprietate vor fi de doua ori mai mari fata de valorile din prezent pentru proprietarii care detin una sau doua locuinte neinchiriate in afara celei de domiciliu, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal obtinut de Wall-Street.

Astfel, daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, impozitul pe cladiri se majoreaza dupa cum urmeaza:

a) cu 30% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
b) cu 100% pentru cea de-a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
c) cu 200% pentru cea de-a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.

In prezent, potrivit art. 252 din Codul Fiscal, daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, impozitul pe cladiri se majoreaza dupa cum urmeaza:

a) cu 15% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
b) cu 50% pentru cea de-a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
c) cu 75% pentru cea de-a treia cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
d) cu 100% pentru cea de-a patra cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.

Potrivit documentului citat, guvernul estimeaza ca impozitul suplimentar pe locuinte va genera venituri suplimentare de 45,9 milioane lei in 2010, 95 milioane lei in 2011, 100,7 milioane lei in 2012 si 109,5 milioane lei in 2013, adica un total de total de 351,1 milioane lei.

Castigurile din dobanzi, taxate cu 16%

Castigurile din dobanzi, taxate cu 16%Guvernul va impozita toate dobanzile si va aplica cota unica la toate castigurile de la bursa.

Prin aceste impuneri, guvernantii se asteapta ca vor incasa 217 milioane lei (din impozitarea dobanzilor) si 145 milioane lei (cota unica la castigurile de pe piata de capital).

„Influenta la nivelul economiei nationale este pozitiva, insemnand in primul rand asigurarea de venituri pentru efectuarea cheltuielilor de investitii programate, fara cresterea deficitului bugetar”, se arata in documentul citat.

In absenta veniturilor rezultate din masurile cuprinse in aceasta ordonanta, respectiv 855 milioane lei pentru semestrul II al anului 2010 si respectiv 1766 mil. lei la nivelul anului 2011, mentinerea deficitului bugetar ar insemna o reducere a formarii brute de capital fix cu 0,6 puncte procentuale si a produsului intern brut cu 0,2 puncte procentuale in anul 2010 si o reducere de 1,2 puncte procentuale a formarii brute de capital fix si de 0,3 puncte procentuale a produsului intern brut pentru anul 2011, mai arata proiectul obtinut de Wall-Street.

Dupa ce Guvernul a anuntat impozitarea veniturilor de pe bursa si din depozitele bancare cu cota unica de 16%, efectele pe termen scurt vor fi descurajarea economisirii si diminuarea resurselor de investire. Ce solutie ii ramane unui roman cu lichiditati care pana acum isi depunea economiile intr-un depozit bancar sau intr-un cont pe bursa? Vezi aici reactii.