"Ar putea fi mai rau"

"Ar putea fi mai rau"Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca nu exista speranta pentru reluarea cresterii economice in viitorul apropiat, avertizand ca "peste trei luni, sase luni sau un an ar putea fi mai rau" decat in prezent.

"Contextul macroeconomic il tot descriem, insa este mai dificil decat ne inchipuiam acum un an, sase luni, trei luni. Ceea ce ma ingrijoreaza cel mai tare este ca nu exista, in acest moment, semne ca peste trei luni, sase luni, un an ar putea fi mai bine. Ar putea fi mai rau", a spus Vladescu, potrivit NewsIn.

Ministrul Finantelor a mai afirmat ca evolutiile economice de la nivel global au stat la baza "deciziilor extrem de dificile si costisitoare din punct de vedere uman si politic" pe care guvernul este nevoit sa le ia. "Unii incearca sa exprime o oarecare speranta. Finalmente, insa, cifrele statistice ne arata ca aceasta speranta nu este sustinuta in realitate", a conchis Vladescu.

Estimari revizuite

Raiffeisen a revizuit in jos estimarea privind cresterea economica a Romaniei in 2010, de la 1% la zero, pe fondul impactului negativ al masurilor de austeritate anuntate de guvern. O noua contractie a PIB nu este exclusa, avertizeaza analistii Raiffeisen Bank.

Pentru 2011, Raiffeisen estimeaza un avans economic de 3,5%.

estimarea BERD: Romania va avea in 2010 o crestere economica neglijabila, in jur de zero; in schimb, previziunea de crestere pentru Romania in 2011 este de 3%, arata datele BERD;

Fondul Monetar International (FMI) si-a revizuit prognoza de crestere economica de la 1,3% la 0% sau chiar la un numar negativ, de -0,5%, dar se asteapta la reluarea cresterii economiei pana la sfarsitul anului;

Dezbaterea politica, o problema in Romania

Dezbaterea politica, o problema in RomaniaGuvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, sustine ca una dintre marile probleme ale Romaniei este modalitatea in care decurge dezbaterea politica.

"Una dintre marile probleme ale Romaniei ramane cum decurge dezbaterea politica, precum si promovarea de politici guvernamentale prociclice", a declarat Isarescu. Banca centrala sustine ca politica fiscala si salariala prociclica in perioada de boom economic a dus la deteriorarea structurii bugetare si a condus la cresterea deficitului bugetar.

Insa, pe de alta parte, guvernatorul BNR sublinia ca o politica fiscala anticiclica ar fi dus deficitul bugetar al Romaniei la 12% din PIB, iar acum singura solutie este implementarea reformelor structurale.

De asemenea, Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, a subliniat ca asigurarea unei dezvoltari economice sustenabile presupune alcatuirea unui mix de politici eficient, nu ca in trecut, cand politica fiscala si de venituri a condus la cresterea nesanatoasa a creditului si la supraevaluarea activelor.

"Impulsul indus in economie de politica fiscala trebuie sa fie de semn contrar celui al deviatiei PIB de la nivelul sau potential. Adica, atunci cand economia merge peste potential, politica fiscala trebuie sa franeze, iar atunci cand economia functioneaza la foc mic trebuie sa actioneze ca sa o stimuleze", a declarat Florin Georgescu.

Insa acest lucru nu mai este posibil deoarece, din cauza deficitului bugetar excesiv, politica fiscala nu mai are capacitatea de a stimula economia.

Comunicarea eficienta nu este cel mai tare punct al Guvernului

Comunicarea eficienta nu este cel mai tare punct al GuvernuluiMinistrul Economiei, Adriean Videanu, a admis ca Guvernul are un deficit la capitolul comunicare, astfel incat masurile sale nu sunt suficient explicate, iar masurile de austeritate nu sunt deplin intelese.

Intrebat de ce de-abia acum membrii Guvernului explica de ce s-a ajuns in situatia in care sunt impuse masuri severe de austeritate, videanu a raspuns: "Trebuie sa recunosc cu sinceritate, aspectul de comunicare eficienta nu este cel mai tare punct al Guvernului. Recunosc acest lucru.”

De asemenea, Videanu a precizat si de ce acum este momentul in care s-a decis reducerea veniturilor bugetarilor si pensionarilor, desi se stia deja faptul ca nivelul cheltuielilor bugetare a depasit limitele sustenabilitatii.

"Evolutia crizei globale a fost dincolo de asteptarile nu numai ale noastre, ci dincolo de asteptarile FMI, a Bancii Mondiale, a Comisiei Europene si a tuturor guvernelor din lume. Toata lumea a mizat pe reluarea oarecum rapida a cresterii economice, dar acest lucru nu se intampla. Am incercat sa luam acele masuri cu un efect mai putin dureros mizand pe reluarea cresterii economice", a motivat prim-vicepresedintele PDL.