Inevitabilul s-a produs cota TVA creste la 24%

Ipoteza potrivit careia cota TVA (Taxa pe Valoarea Adaugata) urma sa fie majorata pentru salvarea deficitului bugetar a fost luata in calcul de catre economisti, analisti, dar si specialisti in fiscalitate inca de la inceputul acestui an, desi, in acel moment, guvernul sustinea ca nici nu se gandeste la asa ceva.

Guvernul a decis, initial, reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25% si diminuarea pensiilor cu 15%, insa la sfarsitul saptamanii trecute Curtea Constitutionala a decis ca taierea pensiilor este neconstitutionala.

“Prevederile art.9 referitoare la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata, precum si a indemnizatiei de insotitori pentru pensionarii de invaliditate de gradul I, precum si cele referitoare la valoarea punctului de pensie utilizat de 622,9 lei din Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar sunt neconstitutionale”, se explica in comunicatul CCR.

“Efectele economice ale acestei decizii se vor rasfrange asupra tuturor romanilor, invariabil si asupra pensionarilor. Vom asista la deciziile optimal de rang doi, date de nevoia suplimentarii pachetului de masuri de austeritate acceptate de catre Curtea Constitutionala si care nu au acceptat solutiile optimal de rang unu, adica cele mai bune din punct de vedere economic”, sustine Andreea Paul (Vass), consilierul prim-ministrului Emil Boc.

Ce inseamna asta? Practic, guvernul nu poate taia pensiile si trebuie sa caute masuri aditionale de suplimentare a veniturilor pentru restabilirea echilibrului bugetar. Solutia cea mai simpla a fost maorarea cotei TVA cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%, incepand cu 1 iulie 2010.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, se arata nemultumit de calea pe care a ales sa mearga, dar sustine ca vrea sa asigure stabilitate macroeconomica pentru Romania.

“Sunt dezamagit ca am decis majorarea TVA. Aceasta masura nu este cea mai buna pentru Romania. Dar nu ne-a fost permis sa ajustam bugetul acolo unde nu era sustenabil pe termen lung, unde crescuse irational in ultimii ani, asa ca suntem in situatia in care trebuie sa majoram taxele. Nu este ceea ce ne dorim, nu cred ca este bine pentru economie si pentru romani, este o masura in care toata lumea este afectata, inclusiv cei de la care aveam sperante sa isi revina in acest an. Dar luam masura aceasta pentru ca este important sa asiguram stabilitate macroeconomica si posibilitati de finantare”, a declarat Sebastian Vladescu.


Majorarea TVA va genera scumpiri in lant

Majorarea TVA va genera scumpiri in lantPreturile vor exploda de la 1 iulie, dupa ce cota TVA va fi majorata cu 5 puncte procentuale, la 24%. Mai mult, preturile nu se vor majora doar cu 5%, ci vor creste chiar si cu pana la 10% ca urmare a unei cote TVA mai ridicate. De ce? Pentru ca o cota TVA mai ridicata se va aplica atat produsului final, cat si materiilor intermediare ce au fost utilizate la realizarea produselor.

Cresterea cotei TVA la 24% a fost deja agreata de FMI, potrivit ministrului Sebastian Vladescu, si asigura venituri de 3,5 – 4 miliarde de lei la buget pana la sfarsitul acestui an, suma fiind necesara pentru acoperirea deficitului bugetar.

“Deocamdata aceasta suma este necesara si reusim sa ne incadram in deficitul de 6,8% agreat cu FMI”, a adaugat Vladescu.

Decizia CCR de a nu reduce pensiile a generat un deficit de 1,3% din PIB, deficit ce trebuie sa fie acoperit prin veniturile generate de majorarea TVA.

In plus, consumul va scadea si mai mult, evaziunea fiscala va atinge cote si mai ridicate in Romania, iar multe dintre firmele care au reusit sa treaca de primul val al crizei vor intra in faliment din cauza majorarii TVA. Taxa pe Valoarea Adaugata se incadreaza in categoria impozitelor indirect, suportate direct de consumatorul final, si are a doua cea mai mare pondere in cadrul veniturilor incasate de stat din taxe si impozite, pe primul loc clasandu-se veniturile din impozitul pe profit, castiguri si salarii.

In timp ce Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, si alti economisti avertizeaza ca rata inflatiei se poate indrepta spre 10% din cauza scumpirilor ce vor fi generate de majorarea TVA, Mihai Tanasescu (foto), reprezentantul Romaniei la FMI, nu este la fel de ingrijorat.

Mihai Tanasescu sustine ca majorarea TVA nu va avea repercusiuni asupra inflatiei decat in prima luna de aplicare a deciziei, mai exact in luna iulie. “Orice crestere a TVA are un efect asupra inflatiei, insa este un efect care are loc o singura data, in luna I care este aplicata decizia, fara sa existe repercusiuni si in lunile urmatoare”, a explicat reprezentantul Romaniei la FMI. Tanasescu mai sustine ca banca centrala inca are posibilitatea sa mentina tinta de inflatie pentru acest an.

Banca Nationala a fixat pentru acest an o tinta inflatiei de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual. De asemenea, BNR estimeaza ca in 2010 rata anuala a inflatiei se va situa la 3,7%. In luna mai a acestui an, rata anuala a inflatiei se situa la 4,42%.

Ce va urma? Va supravietui mediul de afaceri?

Ce va urma? Va supravietui mediul de afaceri?Romania o sa se incadreze cu eforturi foarte mari in tinta de deficit bugetar impusa de FMI, de 6,8%, sustine Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR pe probleme de politica monetara, care mai atrage atentia ca majorarea TVA ingroapa mediul de afaceri.

“Foarte greu o sa reusim sa mentinem deficitul bugetar anul acesta in tintele FMI. Sistemul este deformat. Exista un numar prea mare de pensionari fata de numarul de contribuabili si mai exista un numar de 500.000 de bugetari in exces. Problema este ca o crestere a impozitelor nu o sa ajute mediul de afaceri si o sa conduca si la cresterea evaziunii. Romania in 20 de ani nu a colectat din impozite mai mult de 32% din PIB. Romanii nu platesc mai mult de atat. Majorarea impozitelor ingroapa mediul de afaceri”, a declarat Lucian Croitoru.

Consilierul guvernatorului BNR sustine ca in Romania se cheltuieste intr-un mod iresponsabil din cauza ca toata lumea se asteapta ca cineva sa vina sa ne salveze, in speta FMI, dar Fondul nu o sa mai faca acest lucru daca nu vede reforme fiscale.

“Solutiile acestea sunt dubioase. Cresterea impozitelor are un efect inflationist si unul de contractie economica”, a mai spus Croitoru. Economistul nu a comentat pe tema deciziei CCR, insa a subliniat ca “populismul este mai periculos chiar si decat comunismul”.

Economistii se asteptau la majorarea TVA, dar sustin ca guvernul trebuie sa taie puternic din cheltuielile cu bunuri si servicii. “Toate lucrurile acestea erau perfect previzibile inca de anul trecut. Guvernul acesta nu a facut nimic de un an de zile. Nu poti sa faci politica economica intr-un week-end”, sustine Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica.

Si analistul Bogdan Baltazar sustine ca situatia actuala nu face bine economiei, dar spera ca guvernul nu se ve atinge si de cota unica de impozitare. “Nu o sa ajunga Romania in faliment. Sper sa trecem in conditii decente de Parlament si sa prindem urmatoarea sedinta a Boardului FMI. Nu imi place deloc situatia actuala, nu face deloc bine economiei”, a spus Baltazar.