1 / 4

Inevitabilul s-a produs – cota TVA creste la 24%

Ipoteza potrivit careia cota TVA (Taxa pe Valoarea Adaugata) urma sa fie majorata pentru salvarea deficitului bugetar a fost luata in calcul de catre economisti, analisti, dar si specialisti in fiscalitate inca de la inceputul acestui an, desi, in acel moment, guvernul sustinea ca nici nu se gandeste la asa ceva.

Guvernul a decis, initial, reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25% si diminuarea pensiilor cu 15%, insa la sfarsitul saptamanii trecute Curtea Constitutionala a decis ca taierea pensiilor este neconstitutionala.

“Prevederile art.9 referitoare la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata, precum si a indemnizatiei de insotitori pentru pensionarii de invaliditate de gradul I, precum si cele referitoare la valoarea punctului de pensie utilizat de 622,9 lei din Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar sunt neconstitutionale”, se explica in comunicatul CCR.

“Efectele economice ale acestei decizii se vor rasfrange asupra tuturor romanilor, invariabil si asupra pensionarilor. Vom asista la deciziile optimal de rang doi, date de nevoia suplimentarii pachetului de masuri de austeritate acceptate de catre Curtea Constitutionala si care nu au acceptat solutiile optimal de rang unu, adica cele mai bune din punct de vedere economic”, sustine Andreea Paul (Vass), consilierul prim-ministrului Emil Boc.

Ce inseamna asta? Practic, guvernul nu poate taia pensiile si trebuie sa caute masuri aditionale de suplimentare a veniturilor pentru restabilirea echilibrului bugetar. Solutia cea mai simpla a fost maorarea cotei TVA cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%, incepand cu 1 iulie 2010.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, se arata nemultumit de calea pe care a ales sa mearga, dar sustine ca vrea sa asigure stabilitate macroeconomica pentru Romania.

“Sunt dezamagit ca am decis majorarea TVA. Aceasta masura nu este cea mai buna pentru Romania. Dar nu ne-a fost permis sa ajustam bugetul acolo unde nu era sustenabil pe termen lung, unde crescuse irational in ultimii ani, asa ca suntem in situatia in care trebuie sa majoram taxele. Nu este ceea ce ne dorim, nu cred ca este bine pentru economie si pentru romani, este o masura in care toata lumea este afectata, inclusiv cei de la care aveam sperante sa isi revina in acest an. Dar luam masura aceasta pentru ca este important sa asiguram stabilitate macroeconomica si posibilitati de finantare”, a declarat Sebastian Vladescu.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri