1 / 4

Politicienii nu inteleg mecanismul investitiilor straine

“Atractivitatea Romaniei va fi afectata, dar nu de majorarea TVA in sine, ci de masurile intempestive, negate pana deunazi de guvernanti. Lipsa de predictibilitate scade atractivitatea si prelungeste criza”, este de parere Dorul Lionachescu (foto), partener principal la casa de investitii Capital Partners.

Bancherul de investitii pledeaza pentru "un amestec de masuri”, care include reducerea salariilor sau a numarului de bugetari si majorarea TVA alaturi de cea a cotei unice de impozitare. “Romania nu-si permite o cota unica atat de mica si cel mult as fi inghetat pensiile”, argumenteaza Lionachescu, adaugand ca taierea cu 15% a pensiilor ar fi fost o masura greu de implementat.

Problema pleaca de la modul in care politicienii vad aceasta solutie. Lionachescu subliniaza ca investitorii cauta dovada ca politicienii inteleg mecanismul investitiilor straine, care nu au nimic de-a face cu valoarea nominala a impozitelor.

“Este un mod de gandire invechit, specific scolii anilor ’70, care nu se mai regaseste nicaieri in lumea moderna”, acuza bancherul, adaugand ca predictibilitatea si un sistem legislativ riguros sunt factori decisivi. Altfel spus, investitorul strain vrea sa stie ca are banii protejati, capitol la care Romania “sta foarte prost”.

In acest context, majorarea TVA de la 19% la 24% este vazuta ca o solutie de avarie, dar care nu are puterea sa rezolve problema deficitelor structurale. Care ar fi solutiile propuse de Lionachescu? “Trebuie sa renuntam rapid la obsesia cotei unice si a TVA, pentru ca sunt clar nesustenabile. Este nevoie de o structura de guvernamant noua, credibila, pentru ca si masurile luate sa fie credibile”, a punctat Doru Lionachescu.

Pe de alta parte, actualul climat politico-economic creeaza oportunitati pentru un alt tip de investitori, semnaleaza bancherul. Este vorba despre speculanti, ale caror investitii nu dureaza mai mult de 24 de ore pe piata romaneasca. Piata monetara este un exemplu tipic in acest sens, dar si cea secundara a bondurilor, considera oficialul Capital Partners. Speculantii vor fi singurii interesati sa preia riscul Romaniei, pe cand firmele de private equity isi vor tine planurile “on hold” pana cand piata va deveni una predictibila.

In slide-ul urmator: Milcev, Ernst&Young - Lista solutiilor trebuie sa porneasca de la colectarea taxelor si impozitelor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri