1 / 4

"Pugilistul" maghiar

Vizita Fondului Monetar International in Romania este marcata de o anumita ironie, scrie Financial Times, care compara relatia Romaniei si a Ungariei cu FMI.

Astfel, jurnalistul Financial Times remarca transformarea lui Viktor Orban, premier al Ungariei, care a decis sa renunte la pozitia de "pudel", alegand in schimb stilul unui "boxer" atunci cand a discutat cu oficialii FMI, carora le-a spus ca nu mai este fortat sa tina cont de recomandarile institutiei.

In opinia Financial Times, Romania a facut un pas inainte, prin asumarea masurilor fiscale la care Ungaria a renuntat. Guvernul de la Budapesta a respins saptamana trecuta masurile de austeritate cerute de FMI si UE pentru continuarea programului de imprumut extern

"Ungaria a fost pentru mult timp favorita FMI, din cauza zelului pentru masuri de austeritate aratat inca din 2006. Dar, preferand rolul de boxer celui de pudel, Viktor Orban, noul premier ungar, a transmis Fondului saptamana trecuta ca isi poate pastra sfaturile", noteaza Chris Bryant, corespondentul FT pentru Europa Centrala si de Est, pe blogul publicatiei britanice.

Romania s-a miscat mai incet de la debutul crizei, dar pare decisa sa fure "mantia corectitudinii fiscale" pe care a aruncat-o Ungaria, adauga corespondentul FT.

Financial Times citeaza estimarea Capital Economics, conform careia economia va scadea cu 2,5% in 2010. Continuarea acordului cu FMI necesita sacrificii, care se vor manifesta printr-o scadere economica de 2,5% in acest an, iar in 2011 o stagnare a PIB ar putea fi considerata o evolutie buna, anticipeaza economistii de la Capital Economics Londra.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri