1 / 4

De ce vor antreprenorii romani sa isi mute afacerile

Antreprenorii romani s-au saturat sa isi schimbe strategia de business de zeci de ori in fiecare an din cauza ca autoritatile romane modifica Codul fiscal aproape in fiecare luna. In ultimii 4 ani s-au realizat prin ordonante de urgenta si legi peste 60 de modificari la codul fiscal, fiind incalcal principiul stabilitatii fiscale.

In plus, de regula, modificarile aduse la codul fiscal trebuie, de regula, anuntate cu 6 luni inainte de a fi implementate in lege, dar acesta prevedere nu se aplica si in Romania.

"Noile modificari aduse la Codul fiscal ingreuneaza activitatea companilor, dar cel mai grav este ca s-au realizat 63 de modificari in ultimii patru ani prin ordonante sau legi. De fiecare data normele de aplicare au intarziat sa apara", a declarat Dinu Petre (foto), partener la casa de avocatura Cunescu, Balaciu si Asociatii.

Cea mai recenta si semnificativa modificare la Codul fiscal a fost la nivelul cotei TVA, aceasta fiind majorata cu 5 puncte procentuale pana la 24%. Masura a fost anuntata aproape de pe o zi pe alta si, spre exemplu, marile lanturi de hypermarketuri din Romania nu numai ca nu au avut timp sa isi schimbe strategia de business, ci abia au apucat sa schimbe preturile la zeci de mii de produse.

De asemenea, veniturile din dobanzi si cele obtinute din castiguri de pe piata de capital au redevenit venituri impozabile, iar cota de cheltuieli deductibile pentru venituri din drepturi de autor s-a diminuat de la 40% la 20%.

Toate aceste modificari au fost realizate aproape de pe o zi pe alta desi, teoretic, ar trebui sa fie anuntate cu 6 luni inainte de a fi puse in aplicare. "Se incalca principiul stabilitatii fiscale", a subliniat avocatul Dinu Petre.

Ioan Niculae, proprietarul Interagro, a anuntat ca-si muta afacerile in Bulgaria, potrivit publicatiei Ziarul Financiar. Recent, omul de afaceri tragea un semnal de alarma. “Daca impozitul progresiv va intra in vigoare, atunci ne vom muta in alte tari, acolo unde taxele incurajeaza investitiile, ca de exemplu in Bulgaria, unde e 10%", spunea pentru Wall-Street Ioan Niculae, unul dintre cei mai bogati romani.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri