1 / 4

Disponibilizari in sistemul bugetar si inghetarea pensiilor

Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI sa concedieze 74.000 de bugetari pana la finele acestui an, dupa ce a disponibilizat deja 27.000 de salariati, si sa renunte la minim 15.000 de angajati din sectorul public in 2011, potrivit scrisorii de intentie la acordul stand-by, obtinuta de Mediafax.

"In pofida conditiile economice nefavorabile, am atins per total tinta de deficit bugetar stabilita pentru jumatatea acestui an, in principal datorita controlului strict al cheltuielilor si reducerii personalului cu circa 27.000. Eforturile noastre de ajustare fiscala din restul anului 2010 vor fi sustinute de pachetul de ajustari adoptat recent (reprezentand 4,6% din PIB pe baze anuale)", se arata in scrisoare suplimentara de intentie la acordul stand-by semnat de Romania cu FMI.

Pachetul de ajustari cuprinde majorarea TVA cu 5 puncte procentuale, la 24%, reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor si cu 15% a majoritatii beneficiilor sociale, precum si continuarea disponibilizarilor, prin concedierea a 74.000 de angajati.

"Anticipam ca perspectivele slabe privind cresterea economica vor genera o scadere a veniturilor comparativ cu programul stabili si am luat masuri suplimentare pentru a preveni majorarea deficitului. (...) Prin urmare sunt in curs de atingere a tintei de deficit bugetar de 6,8% din PIB stabilita pentru 2010. Ratificarea de catre Parlament a majorarii TVA va reprezenta o actiune prealabila pentru incheierea revizuirii acordului", se mai spune in scrisoare.

Guvernul arata ca este angajat sa reduca deficitul bugetar la 4,4% din PIB anul viitor si ca impactul masurilor adoptate in 2010, precum si restrictionarea cheltuielilor vor fi suficiente pentru asigurarea atingerii tintei.

"Cu conditia sa existe noi concedieri (a cel putin 15.000 bugetari pana la finele anului 2011), masurile vor lasa loc pentru a acorda o majorare modesta a salariilor din sectorul public pe parcursul anului viitor, in conditiile indeplinirii angajamentului de reducere a cheltuielilor cu personalul sub 39 miliarde de lei (incluzand toate formele de compensatii)", se mentioneaza in document.

Ieri, premierul Emil Boc a declarat ca salariile bugetarilor vor creste anul viitor in medie cu 10% raportat la nivelul diminuat din iulie, cu conditia eliminarii celui de-al 13-lea salariu, iar o posibila majorare suplimentara poate fi decisa la finalul restructurarii sectorului public, in functie de rezultatul acestui process, dar fara sa detalieze cifrele concediatilor.

De asemenea, Guvernul s-a mai angajat in negocierile cu FMI sa mentinta pensile inghetate, sa elimine al 13-lea salariu, primele de vacanta si subventiile la incalzire dar sis a revizuiasca sistemul de asistenta si codul muncii.

In scrisoarea de intentie citata de Mediafax, executivul estimeaza ca va obtine un plus de venituri de minim 0,2% din PIB, dupa aceste masuri.

Guvernul arata ca dispozitiile privind indexarea pensiilor vor fi aplicate din 2012, dupa inghetarea pensiilor in 2011.

"Aprobarea Parlamentului pentru un buget pe 2011 construit in acesti parametri va reprezenta un angajament pentru jumatatea lunii decembrie 2010", se arata in document.

Executivul s-a angajat totodata in fata FMI ca nivelul de contributie la sistemul de pensii private va creste, in 2011, de la 2,5% la 3%, pana la sfarsitul acestui an, precum si ca va revizui Codul Muncii si alte legi privind piata muncii, inclusiv pentru a "imbunatati" cadrul de negociere a salariilor.

De asemenea, Guvernul a promis FMI ca, pana la jumatatea lunii august, va elabora o ordonanta pentru impozitarea averilor mari ale persoanelor fizice si va extinde criteriile de definire a venitului impozabil, astfel incat sa fie taxate toate castigurile provenind din surse pentru care nu sunt acceptate scutiri, se mai arata in scrisoare.

Executivul asigura fondul ca nu va trimite Parlamentului modificarile la Legea salarizarii inainte de a primi avizul acestei institutii si al Comisiei Europene, si ca modificarile vor fi adoptate pana la sfarsitul lunii octombrie.

"Suntem hotarati sa avem legislatia imbunatatita pana la sfarsitul lunii octombrie 2010 si sa convenim textul legislatiei cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana inainte sa fie prezentat in Parlament", se arata in document.

Avizul Parlamentului pentru proiectul legii privind sistemul unitar de pensii este mentinut in scrisoare ca un angajament prioritar al Romaniei, cu termen de aprobare pana la 30 septembrie.

In plus, Guvernul va cere o derogare de la Consiliul Uniunii Europene pentru a putea majora de la 35.000 de euro la 100.000 de euro pragul cifrei de afaceri sau a veniturilor pentru care devine obligatorie inregistrarea si plata TVA.

Potrivit prevederilor actuale ale Codului Fiscal, firmele care au o cifra de afaceri anuala de pana la 35.000 de euro pot alege sa nu plateasca TVA, operatiunea devenind obligatorie peste acest prag.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri