1 / 6

Factura sociala a bugetului trebuie redusa de urgenta

Politica fiscala din Romania a condus la dezechilibre bugetare structurale puternice, iar "factura sociala a bugetului" trebuie redusa de urgenta pentru a nu ajunge ca in situatia Greciei.

Sistemul public de pensii este cel care inregistreaza cel mai puternic dezechilibru, cheltuielile cu pensiile fiind nesustenabile pe termen lung.

"Sistemul de pensii are o problema serioasa dupa esecul de la Curtea Constitutionala (n.r. - imposibilitatea de a taia pensiile cu 15%), mai ales ca si la nivel de logica juridica trebuie sa avem bun simt pentru ca, altfel, masurile sunt dezastruoase la nivel economic. Inca mai avem sanse sa rezolvam problema bugetului asigurarilor sociale, dar nu mai avem ragaz sa amanam reformele", a explicat Ionut Dumitru (foto), presedintele Consiliului Fiscal.

Dumitru a realizat, impreuna cu ceilalti membrii ai Consiliului Fiscal, o radiografie detaliata a situatiei finantelor publice din Romania, in urma careia a rezultat ca situatia actuala nu este deloc roz.

Statul nu este capabil sa colecteze eficient taxele si impozitele, iar contribuabilii - atat populatia cat si companiile - se folosesc de scaparile legii pentru a nu-si achita darile, conformarea fiscala in Romania fiind aproape cea mai scazuta din Uniunea Europeana.

"Istoric vorbind se vede clar ca a crescut conformarea fiscala mai mult cand s-au redus cotele CAS spre exemplu, dar ulterior a scazut. Economia subterana este mai senzitiva la cotele de CAS decat la cotele de impozit pe venit. Ideea este ca zaharelul sa fie insotit si de bat. Atunci cand dai un stimulent fiscal, sa inaspresti pedepsele pentru evaziunea fiscala", a adaugat presedintele Consiliului Fiscal.

Economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, a fost ales presedinte al Consiliului Fiscal, iar functia de vicepresedinte este ocupata de reprezentantul BNR, Razvan Stanca. Din Consiliul Fiscal mai fac parte Silviu Seitan (Institutului Bancar Roman), Lucian Liviu Albu (Academia Romana) si Tatiana Mosteanu (ASE Bucuresti).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri