Reinhard Pichler, Petrom: Nu ne putem baza pe sistemul fiscal din Romania

Reinhard Pichler, Petrom: Nu ne putem baza pe sistemul fiscal din RomaniaO companie nu se poate baza pe sistemul fiscal din Romania, sutine Reinhard Pichler (foto), directorul financiar al Petrom, cea mai mare companie din tara noastra. Pichler nu pledeaza pentru eliminarea taxelor, dar solicita autoritatilor un sistem de impozitare corect si bine pus la punct.

"Nu sustin reducerea la zero a taxelor, dar sustin ca este nevoie de un sistem de impozitare corect, pe care sa te poti baza. Cea mai mare problema a Romaniei este legata de sistemul legal si de cel fiscal. Nu te poti baza pe sistemul fiscal", a declarat directorul financiar al Petrom, compania care este cel mai mare contributor la bugetul de stat.

Petrom este cea mai mare companie din Romania, veniturile sale din 2009 depasind 3 miliarde de euro, iar profitul ridicandu-se la 323 de milioane de euro.

In aceasta vara oamenii de afaceri au ascultat declaratii ale oficialilor din Guvern cat mai diverse. Fostul ministru de finante Sebastian Vladescu declara initial ca se gandeste sa modifice sistemul de impozite si taxe, dar peste cateva zile s-a razgandit.

La inceputul lunii iulie, majorarea cotei TVA de la 19% la 24% s-a produs aproape peste noapte, iar, spre exemplu, retailerii de pe piata au fost nevoiti sa isi modifice programul de lucru pentru a schimba preturile la milioane de preturi in doar cateva ore.

Citeste si articolul: Retailerii, despre majorarea preturilor: De la “no comment” la cresteri de 5%

Dan Sucu, Mobexpert: Nu mai fac buget de venituri si cheltuieli de peste doi ani

Dan Sucu, Mobexpert: Nu mai fac buget de venituri si cheltuieli de peste doi aniDan Sucu (foto), presedintele Mobexpert, marturiseste ca de mai bine de doi ani nu mai lucreaza pe un buget de venituri si cheltuieli, ci pe scenarii trimestriale ce sunt realizate in functie de evolutia conditiilor economice si fiscale.

“Nu mai fac buget de venituri si cheltuieli de aproape doi ani si jumatate, mergem pe scenarii trimestriale. Cu totii facem in clipa de fata management de supravietuire”, afirma Sucu. Seful Mobexpert sustine ca nu se pune problema daca mai are incredere sau nu in sistemul fiscal pentru ca nu a plecat niciodata de la aceasta ipoteza.

“Nu am plecat niciodata de la premisa ca pot avea incredere in sistemul fiscal sau ca institutiile statului vor face ceea ce trebuie pentru ca ar fi insemnat sa plec de la o premisa total nerealista”, a declarat presedintele Mobexpert, unul dintre cei mai mari jucatori din piata de mobila.

O noua majorare de taxe sau impozite ar insemna, plastic vorbind, o alta vasla in cap data unui inotator care poate doar sa spere ca nu o sa ameteasca si ca va putea inota in continuare, considera Sucu.

Marius Ghenea, Fit Distribution: Schimbam din mers planul de afaceri

Marius Ghenea, Fit Distribution: Schimbam din mers planul de afaceriPotrivit omului de afaceri Marius Ghenea, in ultimii doi ani codul fiscal din Romania a devenit din ce in ce mai complicat. “Este de domeniul evidentei ca mediul de afaceri nu se poate baza pe sistemul fiscal avand in vedere ca totul se schimba de pe-o zi pe alta”, a declarat Marius Ghenea (foto).

Acesta a mai spus ca cel mai elocvent exemplu de imprevizibilitate fiscala este modificarea TVA. “Aceasta decizie a pus agentii economici intr-o situatie dificila, fiind implementata intr-un timp foarte scurt. Este clar pentru oricine ca unul dintre cei mai mari factori de risc pentru mediul de afaceri este sistemul fiscal”, a explicat presedintele Fit Distribution, al doilea jucator in domeniu, care detine PCfun si ElectroFun.

Ghenea sustine ca, in conditiile existente, este dificil, daca nu imposibil, de respectat planul de afaceri conceput intr-un anumit moment. “In cadrul companiilor pe care le detin, concepem un plan de afaceri cu datele pe care le avem la momentul respectiv, si apoi il corectam din mers. Uneori, pe fondul schimbarii fiscalitatii, planul de afaceri este in totala discordanta cu realitatea”, a mai afirmat Ghenea, care a adaugat ca pe fondul dificultatilor cu care se va confrunta economia locala in cea de-a doua parte a lui 2010 si tot anul 2011, vom mai asista la modificari ale codului fiscal.

Radu Popescu-Buzeu, Diverta: Nu se poate sa se joace asa cu nervii oamenilor

Radu Popescu-Buzeu, Diverta: Nu se poate sa se joace asa cu nervii oamenilorModificarile din sistemul fiscal si mai ales frecventa mare cu care acestea se produc ingreuneaza activitatea companiilor. “Sunt foarte multe schimbari care afecteaza companiile, mai ales pentru ca se dau legi prin care se modifica Codul Fiscal de pe o zi pe alta fara sa existe norme de aplicare pentru aceste modificari”, explica Radu Popescu-Buzeu (foto), directorul financiar al Diverta.

El afirma ca increderea pe care companiile o au in sistemul fiscal se afla la un nivel foarte scazut din cauza ca autoritatile au aplicat modificari de taxe si impozite fara a analiza consecintele acestor demersuri. “Lucrurile nu se fac asa. Intai se face o analiza privind impactul unor potentiale modificari si in functie de rezultate se decide daca acestea se adopta. Nu se pot juca asa cu nervii oameniilor si cu companiile”, explica Popescu-Buzeu.

In plus, modificarile aduse Codului Fiscal ar trebui sa fie aplicate, de regula, la 6 luni de la momentul in care au fost anuntate, insa realitatea arata ca ele sunt puse in aplicare peste noapte.

“Companiile isi fac si acum bugete, dar cu mentiunea ca se pot modifica foarte des, mai ales pe partea de cheltuieli. Insa, daca strctura cheltuielilor poti sa o modelezi, veniturile nu poti sa le ajustezi foarte usor mai ales cand este vorba de un business din zona de retail, care este conectat la reactiile consumatorilor. Este chiar foarte complicat sa iti schimbi bugetul ca urmare a unor modificari fiscale”, sustine directorul financiar al Diverta.

Codul fiscal din Romania a fost modificat de peste 60 de ori in ultimii ani, spre nefericirea companiilor care au fost nevoie sa isi schimbe strategia de business de fiecare data si sa se adaptaze noilor conditii.

Nicolae Demetriade, World Travel: Orice afacere in Romania este un joc de noroc

Nicolae Demetriade, World Travel: Orice afacere in Romania este un joc de norocNicolae Demetriade (foto), fostul proprietar al Happy Tour, care detine in prezent agentia de turism World Travel considera ca ceea ce intampla cu sistemul fiscal din Romania se abate de la normal.

“Toate aceste modificari aparute peste noapte sunt niste anomalii. S-a ajuns ca orice afacere din Romania sa nu fie altceva decat un joc de noroc. Oamenii de afaceri nu mai inteleg nimic”, considera acesta.

Antreprenorul sfatuieste autoritatile sa vina cu un Cod Fiscal care sa fie valabil cel putin 5 ani. “Atunci cand incepi o afacere, trebuie sa iti stabilesti o strategie pe termen lung pentru a-ti putea recupera investitia si apoi sa mai faci si profit. Codul Fiscal ar trebui simplificat considerabil si timp de cel putin 5 ani sa nu se modifice”, a completat Demetriade, care a adaugat ca in ultima perioda a renuntat sa mai lucreze cu bugete de venituri si cheltuieli prestabilite.

El a mai afirmat ca modificarile frecvente ale fiscalitatii coroborate cu scaderea consumului vor avea ca rezultat inchiderea multor companii locale.

Cristian Ionescu, Coface: Indicat este ca firmele sa-si faca mai multe scenarii

Cristian Ionescu, Coface: Indicat este ca firmele sa-si faca mai multe scenariiPe viitor vom asista la noi modificari de taxe si impozite, crede Cristian Ionescu (foto), directorul Coface Romania, iar in conditiile in care situatia deficitului bugetar nu este tocmai buna este posibil ca viitoarele modificari sa fie facute tot peste noapte.

“Timpuri disperate cer masuri disperate si atata timp cat veniturile de la buget scad, iar situatia deficitului bugetar este tot mai tensionata cred ca vor mai putea aparea modificari de taxe sau impozite”, afirma Cristian Ionescu. El sustine ca are incredere in sistemul fiscal, desi nu este intotdeauna de acord cu ceea ce se intampla la nivelul codului fiscal.

Seful Coface Romania sfatuieste companiile sa nu isi faca doar un singur buget de venituri si cheltuieli, ci sa realizeze mai multe scenarii astfel incat sa se asigure ca business-ul lor nu va fi afectat de eventuale modificari de natura fiscala.

“Este foarte greu sa faci o planificare a veniturilor si cheltuielilor in acest moment, dar indicat este ca firmele sa isi faca mai multe scenarii astfel incat sa isi asigure continuitatea business-ului si sa obtina o rata de profitabilitate chiar daca mai intervin modificari fiscale”, explica Cristian Ionescu.