2 / 5

Mai bine mai tarziu decat niciodata

"Daca vorbim despre listarea pe bursa a 10-15-25% din marile companii la care statut detine actiuni, atunci este o idee foarte, foarte buna, care ar fi trebuit pusa in aplicare cu mult timp in urma. Dar mai bine mai tarziu, decat niciodata", este de parere Matei Paun, managing partner al firmei de consultanta pentru fuziuni, achizitii si finantari BAC Investment.

Paun considera ca, in ciuda crizei, momentul este unul prielnic privatizarii. "Avem un exemplu pozitiv – Polonia, care a privatizat in ultimii doi-trei ani companii de stat la bursa si cu succes. Este vorba despre companii din domeniul utilitatilor, care sunt foarte cautate. Si la noi ar trebui sa fie la fel de cautate", crede Paun.

Banii obtinuti din listare ar trebui sa mearga spre investitii in infrastructura. "As considera o reforma a sectorului de educatie si sanatate, si nu doar in sensul de a a da afara oameni, ci de a reforma cu adevarat aceste sectoare", mai spune Paun.

Un alt avantaj al privatizarii ar fi o responsabilizare a managementului: ar pune firmele in situatia de a fi mai bine administrate, de a fi mai concurentiale. "Avem exemple pozitive in Polonia, Cehia, numai noi am evitat sa privatizam companiile de stat. Cred ca de-a lungul anilor, s-a preferat vanzarea companiilor catre investitori strategici. In unele cazuri, aceasta decizie se justifica, insa in multe altele – nu", afirma seful BAC Investment.

Intregul proces de listare a unei companii de stat la bursa ar putea dura cateva luni, iar in privinta companiilor care sunt deja listate la bursa, precum Petrom sau Transgaz, totul va merge chiar foarte repede.

"As sublinia faptul ca ar trebuie sa continue sa vanda pe bursa pachete de actiuni ale companiilor deja listate. Actul de privatizare nu trebuie privit doar ca obtinere de bani pe moment, ci si ca avand ramificatii pe termen lung, pentru ca acele companii vor genera, prin activitatea economica pe care o desfasoara, taxe si impozite, deci venituri la buget", adauga reprezentantul firmei de consultanta in M&A.

Scoaterea pe bursa a unor companii care pana acum nu au fost listate ar insemna si deschiderea lor catre o piata regionala. Un exemplu citat de Paun este cel al Cehiei care, acum cativa ani, a listat CEZ - companie de energie devenita intre timp unul dintre cei mai puternici jucatori la nivel european.

"Prin privatizare se da sansa acestor companii de stat de a deveni mai competitive si chiar lideri regionali. Firmele romanesti au suferit pana acum de lipsa de finantare si un de un management care a fost mai mult politic decat orientat catre comercial. Toate acestea s-ar putea schimba prin privatizare", mai declara Paun.

Citeste in slide-ul urmator ce cred specialistii din piata de capital de la Raiffeisen Capital Investment si ING Bank.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri