1 / 4

Romania "a depus armele" in lupta anticoruptie

Pentru prima oara din 2002 incoace, Romania se plaseaza pe un trend negativ in ceea ce priveste perceptia privind coruptia la nivelul sectorului public si al reformelor de combatere a acesteia, conform Indicelui de Perceptie a Coruptiei lansat de Transparency International.

Astfel, dupa ce anul trecut indicele a dat un semnal sever privind inghetarea luptei anticoruptie, Romania obtine 3,7 puncte din 10. Rezultatul nu arata doar stagnarea efectelor politicilor anticoruptie, ci chiar o crestere a gradului de coruptiei perceputa. Romania ocupa un neonorabil loc 25 intre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, fiind urmata doar de Bulgaria, cu 3,6 puncte, si Grecia, cu un scor de 3,5.

Exista o legatura directa si indisolubila intre indicele de perceptie a coruptiei, competitivitatea economica si capacitatea de a rezista la criza financiara. Este de remarcat cazul Poloniei, unde indicele a crescut, iar tara a reusit sa parcurga un curs economic favorabil in perioada de criza financiara. Se vede, de asemenea, ca tarile de la finalul listei in Uniunea Europeana - Romania, Bulgaria, Grecia -, sunt si cele care au cele mai mari probleme economice”, a declarat Victor Alistar (foto), director executiv al Transparency International Romania.

De aceea, indicele este un instrument care poate fi corelat cu alte date referitoare la o societate si are calitatea de a fi un indicator al situatiei generale din Romania. "In mare, discutam ca in Romania, capacitatea de a asigura predicitibilitate, respectarea regulilor stabilite prin legi, transparenta, mecanisme de participare la deciziile cu privire la politicile publice sunt cotate foarte prost de catre analistii nerezidenti, mediul de afaceri si agentiile internationale de rating", mai spune Victor Alistar.

Mai mult, se constata o abandonare a reformelor sistemice cu impact si reducerea gradului de interes a factorilor politici pentru combaterea coruptiei, ceea ce a avut ca rezultat scaderea in clasamentul IPC si, mai grav, deschiderea unui extrem de periculos trend descendent.

Daca perioada de criza financiara a dat o lectie marilor puteri industrializate ale lumii, aratand in ce masura coruptia poate duce la saracie pentru cei mai afectati de aceasta si la dezvoltare economica nesustenabila pentru mediul de afaceri, Romania, aflata intr-o severa criza financiara, trebuie sa actioneze pana cand acest flagel ii va aduce falimentul guvernamental si financiar si sa internalizeze angajamentul pentru transparenta si responsabilitate ca premisa a redresarii economice.

Dintre tarile care au inregistrat in acest an scoruri inferioare celor din anul anterior fac parte si statele cele mai afectate de criza financiara, agravata de lipsa de transparenta si de integritate cu privire la deciziile guvernamentale, cheltuirea fondurilor publice, functionarea structurilor administratiei si a politiilor administrative.

Chiar statele nou membre ale Uniunii Europene care si-au respectat angajamentele de transparenta si integritate inregistreaza cresteri, aratand o legatura directa intre cresterea economica si o imbunatatire a climatului public de integritate. Dar, spre deosebire de Romania, in alte tari eforturile anticoruptie au fost intensificate dupa aderarea la Uniunea Europeana si nu abandonate.

SURSA: Transparency International

Transparency International Romania apreciaza ca aceasta scadere este rezultatul lipsei de coordonare strategica in privinta masurilor legislative si institutionale, ceea ce a condus la vulnerabilizarea excesiva a tuturor pilonilor de integritate si la afectarea credibilitatii reformelor si a Romaniei in general.

"Atragem atentia autoritatilor de la Bucuresti ca nu mai este cazul sa foloseasca scuze de genul: nu mai suntem ultimii din Europa, ci bulgarii si grecii, pentru ca lucrurile tin mai mult de capacitatea statului de a-si reveni spre o functionare normala si sanatoasa, de a satisface interesele generale ale cetatenilor, de acrea un mediu predictibil, echitabil pentru dezvoltarea mediului de afaceri si a initiativelor. Faptul ca avem niste resurse din partea Uniunii Europene pe fonduri structurale nu poate fi o plasa de siguranta pentru functionarea unei societati", a mai spus Victor Alistar.

Decredibilizarea Romaniei este cu atat mai evidenta cu cat indicele compozit pentru tara noastra ia in calcul evaluari extrem de realiste si influente ale unor organizatii precum Country Risk Service and Country Forecast al Economist Intelligence Unit, Global Risk Service al IHS Global Insight, World Competitiveness Report al Institute for Management Development sau Global Competitiveness Report al World Economic Forum.

IPC al Transparency International subliniaza cu si mai multa putere semnalele de alarma aduse de rapoarte ale unor institutii de analiza si se inscrie si in linia evaluarilor Worldwide Governance Indicators al Bancii Mondiale care arata o scadere a indicelui privind controlul coruptiei precum si al celui referitor la efectivitatea guvernarii, precum si a evaluarilor la nivelul sistemului national de integritate ale Transparency International Romania.

Jurnalistii Wall-Street.ro iti recomanda si articolul Spaga la romani: Cum va fi afectata de criza si de masurile de austeritate


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri