FMI pleaca, Romania trebuie sa isi faca intai temele

FMI pleaca, Romania trebuie sa isi faca intai temeleUrmatoarea transa din imprumutul de la Fondul Monetar International, in valoare de aproximativ 900 de milioane de euro, o sa o primim abia la mijlocul lunii ianuarie a anului viitor, insa doar daca autoritatile romane vor implementa conditionalitatile impuse de FMI.

“In ultimele doua saptamani misiunile FMI, ale CE si BM s-au aflat in Romania pentru a vedea progresele inregistrate in cadrul programului de finantare externa. Aceasta este a sasea misiune de evaluare si aprobarea acesteia ar debloca o transa de aproximativ 900 de milioane de euro de la FMI”, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.

Transa de aproximativ 900 de milioane de euro de la FMI ar urma sa o primim in ianuarie daca se vor implementa conditionalitatile FMI. In principal, Fondul insista pe continuarea reformelor dure ce au fost initiate in sistemul public, in special in ceea ce priveste sistemul de salarizare si bugetul de pensii.

“Rezultatele reformelor din Romania la zi au fost bune si am convenit asupra politicilor care se impun de la acest moment inainte. Dupa ce conducerea FMI va aproba cele agreate si dupa ce conditionalitatile vor fi indeplinite vom putea sa solicitam la mijlocul lunii ianuarie eliberarea urmatoarei transe”, a adaugat Franks.

Jeffrey Franks a mentionat ca ajustarile care s-au realizat in Romania nu au fost impuse de FMI, ci de criza economica, iar autoritatile au fost nevoite sa adopte decizii dure. Totusi, FMI se gandeste si la relansarea economiei.

“Am convenit cu autoritatile alocarea de resurse suplimentare pentru primul semestru din 2011 pentru investitii astfel incat sa se creasca gradul de absorbtie a fondurilor europene si sa fie stimulata relansarea economiei”, a mentionat Franks.




OUG 50, marul discordiei intre FMI si autoritatile romane

OUG 50, marul discordiei intre FMI si autoritatile romaneSeful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, nu a dorit clar sa mentioneze daca modificarea Ordonantei de Urgenta 50/2010 privind creditele este o conditie pentru acordarea urmatoarei transe de bani din imprumutul cu Romania. Totusi, Franks a precizat ca trebuie sa se asigure un echilibru intre protejarea consumatorilor si pastrarea stabilitatii sistemului bancar.

"Autoritatile au convenit sa lucreze impreuna cu Parlamentul pentru a garanta ca Ordonanta de Urgenta 50/2010 amelioreaza transparenta si protejeaza drepturile consumatorilor, dar in acelasi timp protejeaza stabilitatea sistemului financiar, si este in deplina concordanta cu Directia UE 2008/48/EC", sustine echipa Comisiei Europene reprezentata de catre Istvan Szekely.

Jeffrey Franks a mai subliniat ca trebuie sa se asigure faptul ca Banca Nationala a Romaniei ramane singura agentie autorizata sa reglementeze activitatea de creditare a bancilor.

Intre timp, clientii nemultumiti ai bancilor au realizat o scrisoare pentru seful misiunii FMI in Romania in care ii solicita acestuia sa fie echidistant in problema OUG 50/2010.

"In spiritul bunei credinte de care suntem convinsi ca dati dovada, va rugam insistent sa manifestati echidistanta in problematica OUG 50/2010 si sa sustineti interesul clientilor bancilor, cu aceeasi promptitudine cu care v-ati situat de partea institutiilor financiar-bancare. In acest sens, va solicitam respectuos o intalnire de lucru cu reprezentantii clientilor bancilor din Romania, pentru a cunoaste realitatea relatiei banca-client", se arata in scrisoarea clientilor nemultumiti de practicile bancilor de pe piata locala.

Cele mai importante declaratii ale lui Jeffrey Franks

Cele mai importante declaratii ale lui Jeffrey FranksCiteste si cele mai importante declaratii facute de catre Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, la conferinta de ieri in care a prezentat concluziile misiunii sale.

• Datele preliminare pe trimestrul al treilea arata ca au fost indeplinite criteriile de performanta din acord, cu exceptia nivelului arieratelor. Guvernul a promis ca vor fi luate actiuni ferme pentru a se asigura ca arieratele acumulate la nivel central vor fi eliminate pana la terminarea prezentului acord.

• Activitatea economica se stabilizeaza si ne asteptam la o crestere economica de aproximativ 1,5% - 2% din PIB in 2011, dupa o scadere de 2% in 2010.

• Inflatia a explodat in ultimele luni din cauza efectelor generate de majorarea cotei TVA in iulie si a presiunilor inflationiste inregistrate la bunurile alimentare. Ne asteptam ca rata inflatiei sa atinga un varf de aproximativ 8% la sfarsitul anului 2010, iar in 2011 va cobori spre intervalul tintit de banca centrala.

• Estimam un deficit de cont curent de 5-6% din PIB pentru 2010.