1 / 4

Chiritoiu: Preturile din Romania trebuie raportate la cele din UE

"Opinia publica accepta greu faptul ca pretul fara taxe la carburanti trebuie sa fie acelasi ca si in Uniunea Europeana. Daca functioneaza lucrurile bine in Romania si in Uniunea Europeana, atunci pretul trebuie sa fie acelasi peste tot in comunitate. De aceea este piata unica europeana", a explicat Bogdan Chiritoiu (foto), in cadrul unei conferinte de presa.

Presedintele Consiliului Concurentei a spus ca preturile la carburanti nu trebuie sa fie raportate la puterea de cumparare din Romania, ci la preturile practicate in UE. "Ideea ca pentru ca suntem mai saraci trebuie sa avem preturi mai mici este complet eronata din punct de vedere economic", a punctat Chiritoiu.

Seful autoritatii a explicat ca pretul carburantilor, fara taxe, este "cam acelasi" in toata Uniunea Europeana, iar cel din Romania - "in limitele a ceea ce este de acceptat".

Cu toate aceasta, "asta nu inseamna ca firmele acestea (care vand carburanti in Romania - n. red.) sunt curate. Hotul neprins e negustor cinstit. Datele de pana acum nu dau indicii de incalcare a legii", a mai spus Bogdan Chiritoiu.

Presedintele Consiliului Concurentei a precizat ca investigatia inceputa inca din 2005 pe piata comercializarii de carburanti va fi finalizata in primul trimestru din acest an. “Investigatia din 2005 a fost reluata in 2009 cand a fost schimbata echipa care se ocupa de caz. Investigatia va fi gata in primul trimestru, dar, indiferent de rezultatele ei, nu va influenta pretul carburantilor de acum”, a mai subliniat Chiritoiu.

Presedintele CC a precizat ca "la prima vedere, lucrurile sunt in zona a ceea ce este de asteptat. In 2005, preturile din Romania erau mai mari decat cele din Uniunea Europeana. In termeni relativi, acum avem preturi mai mici".

Situatia comparativa a preturilor fara taxe in UE si Romania (in euro/1.000 de litri)



Sursa: Consiliul Concurentei.

Afla din slide-urile urmatoare ce masuri poate lua Guvernul impotriva cresterilor nejustificate ale preturilor la carburanti, precum si ce preturi la benzina si motorina se practica in celelalte tari din Uniunea Europeana.

Sursa foto: Agerpres

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri