2 / 7

Cu ce i-am putea atrage pe chinezi?

Subiectul investitiilor chineze a devenit “fierbinte” odata cu anuntul, in urma cu doua saptamani, a Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) cu privire la interesul unor giganti ca Alibaba Network Technolog – care detine Alibaba.com, cel mai mare site chinezesc de comert electronic - de a investi in IT&C-ul romanesc. Oficialii ministerului nu au discutat cu omologii chinezi despre bugetele care urmeaza a fi investite ori despre planuri concrete de deschideri de filiale, ci doar despre organizarea unui forum de discutii in care investitorii sa se cunoasca mai bine.

Valerian Vreme, seful MCSI, spune ca in cazul Chinei, este foarte important mesajul transmis de Guvern. “Oricum, important este ca aceste companii sa-si stabileasca un sediu in Romania, dupa care in mod sigur vor urma si investitiile”, declara Vreme pentru Wall-Street.ro.

In conditiile in care mai toate marile state – inclusiv SUA - au reusit sa obtina contracte de milioane de dolari de la Beijing, Romania este acum doar intr-un stadiu incert al discutiilor sau, asa cum suna formula oficiala - “de analiza a oportunitatilor oferite”.

Pe de alta parte, Romania trebuie sa-si schimbe parerea despre chinezi si sa inceapa sa gandeasca din perspectiva lor ca investitori. China nu inseamna papuci ieftini sau complexul comercial Dragonul Rosu, ci si cel mai mare investitor in cercetare si dezvoltare in domeniul tehnologiei, atrage atentia Lionachescu. Chinezii nu sunt interesati de investiitile mici, iar pentru ca Romania sa atraga atentia Beijingului este necesar ca ea sa devina in primul rand un jucator important la nivel de Europa sud-estica. “Noi trebuie sa le oferim proiecte mari. Cand toata lumea e in genunchi la Beijing, chinezii nu se vor obosi sa vina in Romania pentru proiecte mici”, mai puncteaza partenerul casei de investitii.

Michael Weiss (foto), vicepresedinte al companiei de consultanta A.T. Kearney Romania vorbeste despre o logica a investitiilor chineze din ultima vreme, organizata in functie de patru principii-cheie: investitia in securizarea materiilor prime si a resurselor, investitia in know-how-ul care inca nu este accesibil, investitia in marcile premium si cea in infrastructura care sa-i ofere acces catre pietele pe care le tinteste si catre consumatorii finali.

Pentru Lionachescu, exista doar doua puncte-cheie: securitatea alimentara si cea energetica. “Din perspectiva securitatii energetice, pentru chinezi este esential accesul catre Asia Centrala. Din fericire pentru noi, avem Marea Neagra, iar ei ar putea fi interesati de capacitatile de incarcare-descarcare de materii prime prin portul de la Marea Neagra”, mai spune partenerul principal al Capital Partners. In plus, chinezilor le-ar putea face cu ochiul si un sector mai mult decat deficitar: infrastructura. Astfel, prin parteneriate de tip public-privat, chinezii ar putea construi poduri peste Dunare, centura Bucurestiului si sosele, asa cum si in Africa au facut bartere pentru a construi in jungla. Nici industria auto, motiv de mandrie nationala, nu ar fi ocolita stiut fiind interesul asiaticilor pentru automobilele electrice, remarca Lionachescu.

Pe de alta parte, atragerea de investitii inseamna si oferirea unor avantaje unice. Cat de competitiva este Romania la acest capitol? Romania a folosit ani intregi formula potrivit careia forta de munca ieftina impreuna cu standarde de mediu scazute si crestere economica - in interiorul Uniunii Europene – este atractiva pentru investitorii internationali. “Formula si-a pierdut din valoare in ultimii ani pe masura ce alte tari din regiune, precum Turcia, se descurca mai bine”, spune Weiss. De aceea, Romania trebuie sa-si defineasca mai bine profilul si sa-si puna intrebarea care sunt industriile-cheie in care sa investeasca in urmatorul deceniu, concluzioneaza oficialul filialei locale a A.T. Kearney. Punctele esentiale in atragerea investitorilor chinezi sunt imbunatatirea infrastructurii, a ofertei mai ales in zona industriala, si oprirea migratiei “creierelor”.

Altfel, Romania va pierde in continuare investii chineze substantiale in favoarea tarilor vecine care vor sti cum sa raspunda cerintelor investitorilor chinezi. Dintre vecinii mai performanti, Ghelmegeanu remarca investitiile chineze “cu mult mai mari” fata de cele din Romania in state precum Ungaria, Bulgaria, Polonia, Serbia, Cehia si Ucraina.

Cititi in urmatoarele slide-uri despre potentialul investitiilor chineze in:

Fondul Proprietatea atrage chinezii pe bursa si in energia verde (slide 3 din 6)

Gigantii chinezi din IT&C bat la usa Romaniei? (slide 4 din 6)

Bogdan Baltazar: Romania este o poarta de intrare in Europa pentru chinezi (slide 5 din 6)

Cifre-cheie pentru investitiile chineze in Romania (slide 6 din 6)

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri