4 / 7

Gigantii chinezi din IT&C bat la usa Romaniei?

Daca, traditional, investitorii chinezi s-au implicat in deschiderea de mici afaceri si comercializarea de produse de uz casnic, in ultimul timp se vorbeste si despre investii de milioane, zeci sau chiar sute de milioane de euro (de exemplu, proiectul imobiliar China Town de la Afumati), iar pe langa comert un sector tot mai atractiv pentru asiatici pare sa fie IT&C-ul.

Un lucru care poate la prima vedere pare putin neobisnuit avand in vedere ca forta de munca romaneasca este mai scumpa decat cea chineza.

Cu toate acestea, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) anunta in urma doua saptamani ca mari companii chineze precum Alibaba Network Technolog, care detine Alibaba.com, cel mai mare site chinezesc de comert electronic sau Tencent Technologies, parte din grupul care este liderul serviciilor de internet din China, ar fi foarte interesate de Romania.

Oficialii MCSI nu au vorbit cu cei ai Chinei despre bugetele ce urmeaza a fi investite ori deschideri concrete de filiale in Romania, pana acum stabilindu-se doar organizarea unui forum prin care posibilii investitorii sa cunoasca mai bine piata locala.

"Oricum, important este ca aceste companii sa-si stabileasca un sediu in Romania, dupa care in mod sigur vor urma si investitiile”, declara Valerian Vreme, seful MCSI pentru Wall-Street.ro.

Deocamdata cei mai importanti investitori chinezi din IT&C in Romania sunt producatorii de echipamente ZTE si Huawei. ZTE a fost primul investitor chinez in domeniul telecom in Romania, filiala de la Bucuresti fiind deschisa in 2002, in timp ce Huawei a inceput operatiunile in 2004, in ultimii ani cele doua companii castigand din ce in mai multe contracte cu toti operatorii de telecomunicatii datorita preturilor mai mici decat ale celor de la Nokia Siemens Netwoks, Alcatel-Lucent ori Ericsson Romania.

"Din nefericire, Huawei a luat decizia de a construi o fabrica producatoare de asemenea echipamente in Ungaria, si nu in Romania", a explicat Gabriel Ghelmegeanu, presedintele Camerei de Comert Romania-China.

Huawei a deschis o fabrica in Ungaria in vara anului trecut dupa un an de testare a pietei. Pana la finalul lui 2010 era estimat ca fabrica va ajunge sa aiba 1.000 de angajati si sa produca echipamente in valoare de un miliard de euro, conform presei maghiare.

Avantajele pietei IT&C sunt legate in principal de buna pregatire a specialistilor nostri IT, atat tehnic, cat si legate de cunoasterea limbilor straine. In plus, suntem o tara membra UE, ceea ce deschide oportunitatii de desfacere a produselor pentru toata Europa. Dezavantajele ar fi mai degraba legate de faptul ca piata este deja dezvoltata, exista o prezenta activa a tuturor marilor companii, deci costul fortei de munca in domeniu nu este la fel de scazut ca in China”, mai spune Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor.

Printre principalii investitori din IT&C in Romania sunt marile companii americane precum HP, Oracle, IBM ori Microsoft, dar si companii europene, un astfel de exemplu fiind fabrica de la Jucu a finlandezilor de la Nokia care a avut afaceri de peste un miliard de euro in 2009 si care a fost al doilea exportator dupa Dacia in primele patru luni din 2010.

“Cine a investit cel mai mult in industria locala de IT este chiar Romania pentru ca voi avem cinci, sase multinationale care s-au extins din ce in ce mai mult in strainatate. Dintre firmele straine printre cei mai mari investitori sunt cei de la Alcatel-Lucent, companiile italiene, germane si finlandezii de la Nokia, insa s-ar putea ca in cazul Nokia lucrurile sa nu fie foarte profitabile pentru noi. Adica, pe viitor, sa se intample ce s-a intamplat in Germania, iar Nokia sa mearga catre tari si mai ieftine precum Ucraina. Ceea ce ar trebui sa facem noi este sa incurajam multionationale romanesti sa se extinda”, explica Varujan Pambuccian, deputat si membru in comisia IT&C din Parlamentul Romaniei.

Grupurile Gecad si BitDefender sau companii precum TotalSoft ori Siveco sunt printre jucatorii care au reusit sa patrunda pe pietele externe, iar Gecad si BitDefender s-au extins si in China, o tara catre care softistii s-au orientat in cei trei ani de criza si pe care o considera ca avand un foarte mare potential de crestere datorita populatiei de peste un miliarde de persoane.

“Desi initial parea ca vor fi si ei atinsi de criza, au fost printre cei care au fost avantajati. China de astazi este mult mai sus decat cea de acum doi ani si este pe o panta ascendenta oarecum surprinzatoare pentru cei care nu au urmarit evolutia lor. Probabil ca – invatand cele bune si cele rele de la rusi – au reusit sa ia toate avantajele centralizarii, fara sa lase sa se vada inca dezavantajele. Piata perfecta aparent, daca nu ar fi atat de greu de inteles din punct de vedere cultural. Ma refer mai ales la cultura de business”, explica la finalul lui 2009, Radu Georgescu, presedintele grupului Gecad.

Varuian Pambuccian nu vorbeste doar despre sustinerea companiilor locale, ci si recomanda o foarte mare atentie in ceea ce priveste eventualele investitii ale asiaticilor.

“Daca aceste companii chineze vor veni sa produca este un lucru foarte bun, dar, daca vor sa vina pentru a vinde, vor fi unul dintre nenumaratii care fac acest lucru, iar piata locala va avea de pierdut pe termen lung pentru ca ei vor investi 50.000 de euro si vor lua 20 de milioane. In China forta de munca este mult mai ieftina si nu vad de ce ar deschide aici pentru productie de software ori hardware”, spune deputatul.

Totodata, Alexandru Borcea, presedinte Asociatiei Romane pentru Industria Electronica si Software, crede ca aceste investitii ar crea mai multa valoare daca ar fi directionate catre software si solutii care sa inoveze decat in productia de hard.

“Investitiile in productie sunt bune, dar cele in inovare sunt durabile, iar in Romania este mai complicat sa faci productie pentru ca ai nevoie de logistica, de furnizori pe care sa te bazezi pentru ca altfel se pierd bani. Depinde ce vor dori sa faca pentru ca oportunitatile sunt numeroase, iar aceste investitii ar putea deveni chiar strategice pentru China, iar apoi si pentru Romania. De exemplu, ei vor ca pana in 2020 in jur de 60% din PIB sa vina din inovare, iar acest lucru ar putea fi o problema pentru SUA, mai ales avand in vedere numarul mare al populatiei”, mai spune Borcea.

Citit in slide-urile urmatoare:

Bogdan Baltazar: Romania este o poarta de intrare in Europa pentru chinezi (slide 5 din 6)

Cifre-cheie pentru investitiile chineze in Romania (slide 6 din 6)

Sursa foto: www.mcsi.ro.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri