Eliminarea "smecheriilor" de evaziune

Eliminarea "smecheriilor" de evaziuneGuvernul va modifica legislatia privind combaterea evaziunii fiscale, pentru a elimina "smecherii" precum cele in care produsele sunt vandute prin dumping sub pretul accizelor, si va perfectiona, in urmatoarele sase luni, sistemul declaratiei unice de plata a taxelor, a declarat premierul Emil Boc, citat de Mediafax.

Premierul i-a asigurat pe acestia ca sistemul declaratiei unive va fi perfectionat in urmatoarele sase luni si ca procesul de reducere a numarului de taxe parafiscale va continua si in acest an.

"Vom modifica si legislatia privind evaziunea fiscala, acolo unde exista inca smecherii ca vanzarea produselor sub pretul accizelor, prin dumping", a spus Boc.

Seful Guvernului a reluat totodata posibilitatea ca nivelul costurilor cu forta de munca sa fie redus in a doua parte a anului, in functie de evolutia economiei.


Guvernul, singurul aparator al cotei unice

Guvernul, singurul aparator al cotei uniceGuvernul in formula actuala este singurul aparator al cotei unice, motorul cresterii economice, dar Romania se afla in prezent in pericolul de a cadea din nou in patima populismului si a promisiunilor fara acoperire care pot anula efortul de ajustare a sistemului bugetar, considera premierul Boc.

"Romania are acest mare pericol de a cadea din nou in patima populismului, a promisiunilor fara acoperire care ar anula tot efortul de a ajusta economia si sistemul bugetar in concordanta cu posiblitatile existente. Acest lucru nu trebuie sa fie pierdut din motive politicianiste", a spus Boc, la finalul unei intalniri cu oamenii de afaceri.

El a aratat ca viitorul acord de tip preventiv care va fi incheiat cu Fondul Monetar International se va concentra pe realizarea cresterii economice si identificarea solutiilor de atragere a mai multor resurse financiare pentru plata salariilor si pensiilor.

Facilitatile aferente somajului tehnic, prelungite si pentru acest an?

Facilitatile aferente somajului tehnic, prelungite si pentru acest an?Guvernul va evalua in urmatoarea perioada daca facilitatile acordate angajatorilor si salariatilor prin procedura somajului tehnic trebuie prelungite sau nu si pentru acest an.

In primavara anului trecut, Guvernul a decis sa prelungeasca, pentru perioada februarie-31 decembrie 2010, facilitatile acordate angajatorilor conform OU 28/2009 privind la somajul tehnic.

Facilitatile constau in scutirea angajatorilor aflati in situatia de reducere sau intrerupere temporara, totala sau partiala, a activitatii, de la plata contributiilor de asigurari sociale, pentru maximum 90 zile.

De aceleasi scutiri beneficiaza si salariatii acestor angajatori care au contractul de munca suspendat.

De asemenea, pe aceeasi perioada de 90 de zile, salariatii primesc o indemnizatie neimpozabila, in valoare de 75% din salariul de baza, perioada care constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei.

Efortul financiar din bugetul general consolidat a fost estimat pentru anul trecut la 439,2 milioane lei (din care un minus de 73,8 milioane lei la venituri obtinute din impozitul pe venit si un minus de 365,4 milioane lei la contributii de asigurari), pentru aproximativ 200.000 angajati trimisi in somaj tehnic.