1 / 5

Aura Nica, 20 de ani - Industria de patiserie si cofetarie (100 de puncte)

Aura Ioana Nica (20 de ani) este studenta in anul al doilea la Facultatea de Medicina si Farmacie, specializarea farmacie, din cadrul Universitatii din Oradea. Tanara vrea sa infiinteze alaturi de mama ei o patiserie in satul Hidisel, comuna Dobresti din judetul Bihor.

Reteta antreprenoriatului pe care o incearca Aura Nica este sa vanda prajituri pentru ocazii festive (nunti, botezuri, petreceri), dar si pufuleti pentru copii.

"Ideea de a lansa o firma a aparut in urma cu mai mult timp. Avem o suprafata mare aici (n.red.: patiseria ar urma sa ocupe in jur de 100 de metri patrati la parterul casei) si la un moment ne gandeam sa deschidem o ciupercarie. In cele din urma, am ales o patiserie pentru ca alimentele se vand intotdeauna bine", explica Aura Nica (foto), fondatoarea firmei Patgold, care a obtinut punctajul maxim de 100 de puncte.

Investitia necesera va fi de circa 20.000 de euro, dintre care 18.000 de euro pe utilaje si dotari. Dintre utilaje, cele mai mari sume vor fi necesare pentru achizitia unei masini de pufuleti (circa 5.000 de euro), dar si a uneia de infoliat (5-6.000 de euro).

"Nu as fi putut sa pornesc aceasta afacere fara acest ajutor pentru ca dotarile costa foarte mult, iar Sanepid-ul (n. red.: Inspectoratul de Politie Sanitara si Medicina Preventiva) este foarte pretentios. Pana acum nu am cumparat nimic, dar dupa ce vor fi acordati banii, ma voi duce imediat la Sanepid sa vad ce trebuie sa facem", a mai spus tanara.

Cum in mediul rural nu sunt foarte multe afaceri de comert cu prajituri, Aura Nica vede potential in faptul ca nu exista concurenta.

Insa antreprenoarea are planuri ambitioase: si-a propus sa isi promoveze businessul pe internet si astfel sa obtina comenzi si din Oradea, oras care se afla la circa 45 de kilometri de Hidisel.

Practic, Nica isi doreste sa pune bazele afacerii cu doi angajati (un patiser si un muncitor necalificat, care sa preia si distribuie comenzile), iar dupa cateva luni sa mai angajeze un muncitor necalificat si un merceolog (persoana care studiaza proprietatile fizice si chimice ale marfurilor pentru a stabili calitatea acestora si conditiile in care sa fie pastrate). Salariul unui angajat va fi in jur de 700 de lei.

Tanara nu a oferit detalii despre nivelul vanzarilor la care ar putea sa ajunga in 2011, deoarece suma ar putea varia foarte mult de momentul in care vor fi acordati cei 10.000 de euro si va incepe practic activitatea firmei. Ea a precizat insa ca profitul ar trebui sa fie dupa primul an de activitate de circa 38.000 de lei (aprox. 9.000 de euro).

Iar daca vanzarile merg bine, antreprenoarea si-ar dori ca anul viitor sa deschida si o sala de nunti, pentru care investitia s-ar ridica la 20-30.000 de euro, iar in doi ani o brutarie.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri