1 / 4

Stabilirea obiectivelor

Un element adesea ignorat de catre investitorii noi de pe Bursa este lipsa unui obiectiv clar. Care este castigul tintit ? Cat timp esti dispus sa astepti pentru atingerea acestuia ? Ce sume ai la dispozitie pentru acest tip de investitie ? Cat de mult esti dispusi sa risti ?

Raspunsurile la aceste intrebari ar trebui sa reprezinte principalii factori care formeaza baza deciziilor de investitie pe Bursa. Brokerii subliniaza si faptul ca asteptarile prea optimiste reprezinta de multe ori motivul pentru care o buna parte din noii jucatori renunta rapid la investitiile pe BVB.

Stabilirea obiectivelor mentionate anterior nu garanteaza un castig sigur. Acestea mai trebuie sa fie si urmate. In teorie acest lucru nu pare dificil, insa in practica lacomia poate aduce pierderi. Exista si cazuri celebre in acest sens, precum cel al americanului Jesse Livermore, care dupa ce a facut o avere de peste 100 mil. dolari in anii 1920, a pierdut toti banii incalcandu-si propriile principii: a ascultat de sfatul unei alte persoane, desi prefera sa lucreze pe cont propriu, si a continuat sa cumpere actiuni pe o pozitie aflata deja in pierdere.

Din pacate de multe ori persoanele nou-intrate in piata isi formuleaza asteptari mai mult decat optimiste si considera ca pot inregistra castiguri fantastice fara sa se ancoreze in argumente solide. In aceste conditii ajungem la unul dintre doua cazuri clasicie: investitorul isi pierde banii sau este dezamagit de randamentele aparent prea mici si ramane captiv pe anumite actiuni din simplul motiv ca acestea nu au crescut cu cat se astepta”, spune Adrian Barbulescu director adjunct de operatiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

El subliniaza ca un castig anual de doua ori mai mare decat dobanda bancara ar trebui sa reprezinte o tinta realista de atins pentru un investitor obisnuit. Bancile romanesti ofera in prezent dobanzi curpinse intre 7% si 8% pentru depozitele in lei la termen de un an.

„Asteptarile investitorilor trebuie sa fie in limite acceptabile. Daca te astepti sa vezi imediat un randament de 50% si tu de fapt inregistrezi castiguri de 15% este normal sa fii dezamagit avand in vedere aceasta reasezare destul de dura. Acesta este si motivul pentru care multi dintre investitorii mici sunt atrasi de Forex si futures. Aceste doua piete pot intr-adevar genera un castig mare si rapid, insa riscurile sunt de asemenea foarte mari”, a explicat Barbulescu.

O alta recomandare facuta adesea de brokeri este acea de a nu investi pe Bursa decat bani dispensabili. Contractarea unui credit bancar sau a oricarui alt tip de imprumut pentru a investi in actiuni este poate cea mai proasta alegere pe care un investitor poate sa o faca.

Sursa imagine:
globaltrendtraders.com

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri