Argumente pro-bursa

Argumente pro-bursaChiar daca actiunile listate la BVB au avut evolutii pozitive de la inceputul acestui an, nivelurile de pret sunt inca departe de valorile maxime atinse iar potentialul de crestere este semnificativ, in contextul reluarii unui nou ciclu economic.

Piata de capital ofera oportunitati de inevstitii pentru toate categoriile de investitori. Cu orizont de termen lung sau mediu, speculator, interesat de derivate sau produse structurate, orice persoana isi poate crea un portofoliu pe masura asteptarilor sale, cu ajutorul unui broker sau consultant specializat.

„Oricine detine un disponibil de active financiare lichide poate gasi oportunitati pe Bursa in functie de profilul de risc si obiectivele investitionale proprii. Multitudinea de afaceri listate pe piata ofera posibilitatea de a deveni partas la succesul unor afaceri de anvergura oferind un acces facil la investitii pe care un cetatean obisnuit ar fi practic imposibil sa le realizeze”, a explicat Alin Brendea (foto), director de operatiuni la Prime Transaction.

De asemenea, pozitionarea Romaniei in fata unui nou ciclu economic ofera multe oportunitati si creeaza premisele unui moment foarte interesant pentru asumarea unor riscuri investitionale. In plus, activele sunt ieftine iar sansele de imbuntatire ale economiei sunt considerabile, a mai explicat Brendea.

Un alt argument ar fi ca bursa este o piata care poate deveni un partener principal pentru succesul financiar pe termen lung al fiecaruia.

„Este un domeniu care ofera semnale importante pentru mersul economiei, pentru modul in care trebuie sa iti administrezi averea personala. Este si un instrument excelent pentru a castiga o solida cultura economica”, sustine oficialul Prime Transaction.

Si Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest recomanda cumpararea de actiuni listate la bursa, invocand trei argumente principale: randamentele superioare ale actiunilor comparativ cu depozitele bancare pe termen lung, preturile scazute ale actiunilor din acest moment si perspectivele de crestere a indicilor bursieri aduse de reinceperea unui ciclu de crestere economica.

Preturi mici - moment optim de acumulare

Preturi mici - moment optim de acumulareRandamentele optinute de un investitor la bursa de la inceputul anilor 2000 si pana in prezent sunt mult superioare randamentelor oferite de depozitele bancare in aceeasi perioada de timp, explica Nicu Grigoras (foto).

Desi scaderile considerabile ale indicilor BVB in perioada iulie 2007-martie 2009 au anulat o buna parte a castigurilor din perioada 2000 – 2007, randamentul ramas este inca mult peste cel obtinut la banca.

„In acest moment, preturile actiunilor romanesti sunt scazute comparativ cu maximele din 2007. In ultimii doi ani, datorita problemelor macroeconomice pe plan intern indicii BVB nu au reusit sa urmeze trendul puternic ascendent al pietelor dezvoltate. Reinceperea cresterii economice va duce cu siguranta la disparitia decalajului de creste intre piata interna si bursele dezvoltate”, a mai spus brokerul Intercapital.

Mai mult, reluarea cresterii va ajuta si la repozitionarea Romaniei in categoria tarilor cu „investment grade”, lucru ce poate fi un vector foarte important de apreciere a cotatiilor pe termen mediu si lung.

Rezultatele financiare publicate de emitentii listati in primul trimestru al acestui an sustin recomandarile de cumparare. Cand majoritatea investitorilor vor sesiza preturile foarte atractive ale actiunilor din acest moment dar si perspectivele de crestere pe termen lung cu siguranta cresterile vor aparea si nu cred ca vor fi neglijabile”, afirma Grigoras.


Ce factori ar putea atrage investitorii la Bursa

Ce factori ar putea atrage investitorii la BursaCu toate acestea, o masa critica de investitori nu va veni peste noapte la bursa. Ce vectori ar putea determina romanii sa fie mai atrasi de ideea de investitie bursiera?

„Continuarea trendului de scadere a dobanzilor, cresterea nivelului de trai dar si o oferta mult mai generoasa de emitenti cred ca vor fi principalii vectori de crestere a numarului de investitori. Listarea Transgaz in 2007 a aratat tuturor ca un emitent de calibru, listat la un pret atractiv si la momentul potrivit poate atrage foarte multi investitori”, a declarat Nicu Grigoras.

Astfel, potentialele listari mult promise in ultimii ani, precum Romgaz, Romtelecom sau ofertele publice la Petrom, Transgaz si Transelectrica, realizate in conditii avantajoase pentru investitorii de retail, pot creste considerabil numarul persoanelor interesate de piata de capital.

Alin Brendea considera ca o economie care se va dezvolta pe baze sanatoase, cu marje normale de profit, transparenta, dobanzi si inflatie reduse, curs valutar stabil, va atrage si investitorii la bursa.

„ In aceste conditii, zone investionale precum specula imobiliara, valutizarea economiilor sau frica de inflatie ar oferi bursei o vizibilitate mult mai buna”, afirma directorul Prime Transaction.

Un alt element important ar fi intelegerea pietei bursiere, dincolo de stereotipurile ultimului deceniu: FNI, ponturi, speculatii, lipsa de transparenta. In acest caz este nevoie de mai multa agresivitate si determinare din partea brokerilor, dar si a presei economice.

„Un factor important de atragere a populatiei catre bursa ar fi accesul mai putin birocratic la investitii si mai putin costisitor ca si timp alocat unor proceduri administrative, precum deschiderea unui cont de investitii, obligatii de raportare, impozitarea activitatii de investitie”, a conchis Alin Brendea.