Ce sunt CFD-urile ?

Ce sunt CFD-urile ?Lansate in Marea Britanie la inceputul anilor ’90, CFD-urile au devenit tot mai populare in ultimii ani. Si in Romania mai multe firme de brokeraj au introdus aceste contracte in oferta de instrumente financiare disponibile.

“CFD-urile sunt in continuare vazute ca un instrument foarte nou in piata romaneasca, insa castiga tot mai mult teren in ultima perioada. Tranzactiile clasice pe bursa raman in continuare cele mai populare in randul clientilor dar daca vorbim despre un orizont lung de timp, cred ca exista sanse ca CFD-urile sa le depaseasca pe acestea”, spune Adrian Filip, analist tehnic in cadrul societatii de brokeraj Goldring.

Un CFD este un contract intre doua parti, cumparatorul si vanzatorul, care prevede ca vanzatorul va plati catre cumparator diferenta dintre valoarea curenta a unui activ si valoarea sa din momentul tranzactiei. In cazul in care diferenta este negativa, atunci cumparatorul plateste; in cazul in care diferenta este pozitiva, cel care plateste este vanzatorul contractului.

CFD-urile permit investitorilor sa castige bani atat cand pretul activului in cauza creste (luand pozitii long) dar si cand pretul acestuia scade (luand pozitii short).

De mentionat ca din cauza riscurilor asociate, tranzactionarea CFD-urile este interzisa pe anumite piete internationale, un exemplu fiind chiar SUA.

Diferenta dintre un CFD si un contract Futures consta in faptul ca primele nu au stabilita nicio data de expirare. De asemenea, CFD-urile sunt efectuate pe o baza de "efect de parghie" cu marje. Practic, prin intermediul unui contract pe diferenta, un investitor poate sa cumpere actiuni in valoare de 100.000 de euro cu o suma cuprinsa intre 5.000 de euro si 30.000 de euro (in general brokerii solicita marje de la 5% pana la 30%) .

Sursa imagine:
freedigitalphotos.net

Costuri si comisioane

Costuri si comisioaneIn general, brokerii percep comisioane de 0,1% pana la 0,4% pentru tranzactionarea CFD-urilor. Acesta se inmulteste cu pretul de cumparare al actiunii in cauza dar si cu numarul de instrumente CFD.

Unele firme adauga si un comision fix in functie de piata de origine a actiunilor si de valoarea tranzactiilor (de exemplu pentru o tranzactie cu CFD-uri pe actiuni germane comisionul fix poate sa varieze intre 3 si 12 euro).

Nu in ultimul rand mai trebuie adugat si costul de finantare atunci cand investitorul mentine contractele CFD timp de mai mult de o zi (overnight costs).

In cazul in care investitorul are pozitii de tranzactionare long (de cumparare) costurile de finantare sunt debitate zilnic din propriul cont. Daca in schimb investitorul are pozitii de tranzactionare short (de vanzare) costurile de finantare sunt virate in contul acestuia.

Exista si brokeri care solicita doar o parte sau niciunul dintre comisioanele mentionate anterior. Veniturile acestor brokeri rezulta exclusiv de pe urma diferentei dintre pretul de vanzare si cel de cumparare (spread) al unui anumit contract. Cu cat aceasta diferenta este mai mica, cu atat clientul este mai avantajat.

Avantaje si dezavantaje

Avantaje si dezavantajeCFD-urile sunt instrumente simple si usor de tranzactionat, acestea oferind investitorilor posibilitatea de a rula sume chiar si de 10 ori mai mari decat lichiditatile pe care le au disponibile.

Gama foarte larga de active pe care se poate miza reprezinta de asemenea un aspect pozitiv, in special pentru investitorii care vor sa mizeze pe actiuni greu accesibile in tara de origine. CFD-urile pot sa aiba ca suport active precum actiunile, valutele, marfurile si metalele pretioase.

Si comisioanele, care in anumite cazuri pornesc de la 0%, reprezinta un avantaj, insa chiar si asa investitorii trebuie sa fie atenti la spread-urile oferite de brokeri.

“Un alt avantaj este ca piata CFD-urilor este deschisa 24 de ore din 24, cu exceptia contractelor ce au ca activ suport actiunile. Sunt multi clienti care au un job separat si prefera sa tranzactioneze seara, dupa inchiderea pietelor de actiuni. CFD-urile sunt recomandate mai ales investitorilor care nu urmaresc controlul unei companii, sau care nu au alte interese directe legate de acea companie”, spune Filip.

La capitolul dezavantaje trebuie mentionat ca din cauza efectului de levier investitorii isi pot pierde toti banii, lucru imposibil in cazul tranzactiilor cu actiuni, deoarece pretul acestora nu poate ajunge la zero.

“Faptul ca se tranzactioneaza in marja este un cutit cu doua taisuri. Se pot inregistra castiguri foarte mari investind sume mici de bani, insa la fel de bine poate sa fie pierduta intreaga investitie”, mentioneaza Adrian Filip.

Acesta a explicat ca, in cazul Goldring, investitorii sunt avertizati prin intermediul platformei de tranzactionare atunci cand pierderile inregistrate sunt pe cale sa devina mai mari decat suma existenta in cont, pozitiile fiind chiar inchise automat atunci cand anumite praguri critice sunt atinse. Majoritatea brokerilor folosesc metode similare pentru a evita situatiile in care un client inregistreaza pierderi mai mari decat suma de bani disponibila.

Mai trebuie mentionat si faptul ca piata CFD-urilor este slab reglementata. Acest lucru inseamna ca nivelul de credibilitate al unui broker pe CFD-uri este bazat strict pe reputatia acestuia din piata si nu neaparat pe autorizatiile primite de la o institutie ce supervizeaza aceasta industrie.

Sursa imagine: freedigitalphotos.net

Exemple de tranzactii esuate si castigatoare

Exemple de tranzactii esuate si castigatoareIn primul caz va fi luat ca exemplu o tranzactie de succes cu CFD-uri, prezentat de stockwatch.com. Investitorul decide sa cumpere contracte CFD la o anumita companie, anticipand ca valoarea titlurilor in cauza va creste in viitorul apropiat.

Pretul unei singure actiuni este de 75 de dolari la momentul achizitiei, iar brokerul solicita o marja de 5% (adica 3,75 dolari). Investitorul decide sa cumpere 2.500 CFD-uri care il vor costa astfel 9375 dolari (spre deosebire de 187.500 dolari cat ar fi fost costul unei tranzactii obisnuite cu actiuni).

A doua zi, pretul actiunii creste la 76 de dolari (+1,3%), pret la care investitorul decide sa vanda. Ce profit rezulta in urma acestui schimb ?

- un profit de 1 dolar/actiune x 2.500 actiuni = 2.500 de dolari
- comisioanele de tranzactionare ajung la 30 de euro (15 euro pentru tranzactia de cumparare si 15 dolari pentru tranzactia de vanzare)
- costurile de finantare pentru o zi au fost de 36 dolari

Rezulta astfel un profit net de 2.434 de dolari, realizat in doua zile si dupa o crestere cu doar 1,3% a unei anumite actiuni.

In continuare este analizata si o tranzactie in care investitorul a pierdut bani.

Investitorul anticipeaza ca piata va scadea asa ca decide sa vanda short CFD-uri. Este luata o astfel de pozitie la pretul de 22,8 dolari/actiune si mizandu-se pe 8.500 de CFD-uri. In total acesta plateste 9.690 de dolari (marja 5%). Peste cinci zile insa, actiunea creste la 23 de dolari (+0,87%) asa ca investitorul renunta la pozitia pe care o avea. Ce se intampla in aceasta situatie ?

Asa cum este mentionat in slideul 2, investitorul primeste in primul rand dobanda care ii este datorata, avand in vedere ca a luat o pozitie short. Dobanda anuala oferita de broker este de 1%, aceasta traducandu-se in intr-o dobanda zilnica de 0.0027% platita investitorului.

- 8.500 de actiuni x 22,9 dolari pretul mediu = 194.650 dolari
- 194.650 dolari x 0.0027% dobanda zilnica x 5 zile = 26,28 dolari castig din dobanda

Care este insa pierderea ?
- 30 de dolari comisioane de tranzactionare
- Pierderi de 0,1 centi/actiune x 8.500 de actiuni = 850 dolari

In total pierderile ajung ajung la 853,72 dolari.