Regula numarul 1

Regula numarul 1Un indicator P/E (price/ earning ratio) cel putin dublu fata de rata bondurilor cu rating AAA.

„Investitiile in actiuni prezinta un risc mult mai ridicat decat cele in obligatiuni. Prin urmare, randamentul asteptat pentru investitiile in actiuni trebuie sa fie mult mai ridicat, pentru a compensa asumarea riscului”, a explicat Andrei Radulescu.

Sursa text: BusinessInsider

Regula numarul 2

Regula numarul 2Indicatorul PER mai mic decat 40% din cel mai mare nivel al aceluiasi indicator din ultimii 5 ani.

„Evaluarea comparativa (indicatori PER, PBV, Psales) este foarte importanta in determinarea potentialului de evolutie a unei actiuni. Un PER mai mic poate exprima, in general, un potential mai ridicat de evolutie pe termen scurt (raportat la alte companii) (subevaluare relativa). In general pe parcursul unui ciclu economic se poate calcula un PER mediu, dar si PER-ul minim si PER-ul maxim (pentru fiecare actiune in parte). Evident, se recomanda companiile cu un PER sub cel mediu, sau cu un discount important fata de PER-ul maxim, pentru a putea spera la potential de crestere ridicat. Practic, intr/o viziune pe termen mediu/lung, se intra la cumparare cand PER se situeaza sub media observata imn ciclu economic anterior, sau prezinta un discount important fata de PER/ul maxim inregistrat de companie in acest interval (ciclul economic anterior)”, spune analistul SSIF Broker.

Regula numarul 3

Regula numarul 3Randamentul dividendului sa fie de cel putin 2 treimi din randamentul obligatiunilor AAA.

„Investitiile in actiuni vizeaza atat potentialul de apreciere a acestor titluri, dar si dividendele pe care aceste companii le pot acorda. Randamentul dividendului trebuie comparat cu randamentul unei obligatiuni free risk, dar trebuie luat in calcul si potentialul de apreciere a actiunilor respective”.

Regula numarul 4

Regula numarul 4Pretul actiunii sub 2 treimi din tangible book value per share (Valoarea contabila/actiune)

„Companiile a caror capitalizare se situeaza sub nivelul tangible book prezinta potential de crestere".

Regula numarul 6

Regula numarul 6Datoriile totale mai mici decat valoarea contabila

„Investitorii analizeaza si structura de finantare a companiei in luarea deciziilor de investitie. O structura optima de finantare depinde de la o economie la alta, de la un sector la altul. In mod normal, cu cat rata de impozitare a profitului este mai ridicata, cu atat preferinta pentru indatorare este mai ridicata”, explica analistul SSIF Broker.

Regula numarul 5

Regula numarul 5Pretul actiunii sub 2 treimi din valoarea neta curenta a activelor

„Un investitor poate cumpara titlurile companiei si poate sa decida vanzarea activelor lichide piece by piece, obtinand un randament foarte bun cu riscuri relativ reduse (tangible book incorporeaza elementele care pot fi rapid tranformate in lichiditati)”.

Regula numarul 7

Regula numarul 7Current ratio (venituri curente impartit la datorii curente) mai mare de 2

„Lichiditatea companiei este un indicator important analizat de investitori in luarea deciziilor de investitie. Un current ratio peste 2 exprima un grad ridicat de lichiditate, care diminueaza posibilitatea unui scenariu in care companie s-ar putea confrunta cu dificultati de lichiditate pe termen scurt (12 luni)”.

Regula numarul 8

Regula numarul 8Datoriile totale mai mici decat dubul valorii nete curente a activelor

„Trebuie sa existe prudenta, mai ales in perioadele de criza financiara, pentru ca un grad ridicat de indatorare poate determina probleme de lichiditate si insolventa pentru companii”.

Regula numarul 9

Regula numarul 9Profitul net din ultimii 10 ani sa aiba o rata de crestere de cel putin 7% anual.

„Evolutia profitului net pe parcursul unui ciclu economic este importanta pentru investitori in luarea deciziilor de investitie. In mod normal, ritmul de evolutie a profitului net la nivelul unei companii pe parcursul unui ciclu economic trebuie sa fie superior ratei medii de evolutie a economiei si inflatiei medii (rata medie anuala a profitului mai mare decat suma dintre inflatia medie anuala si ritmul mediu anual de evolutie a economiei)”.

Regula numarul 10

Regula numarul 10Stabilitatea profitului: sa nu fie mai mult de 2 declinuri de 5% pe an si castigurile din ultimii 10 ani sunt permisibile

„Din perspectiva analizei fundamentale, se recomanda investitii pe termen lung, care vizeaza companii care pot outperforma pe parcursul unui ciclu economic. Stabilitatea rezultatelor companiilor este prin urmare foarte importanta. Practic, prin acesrt criteriu se admit maxim 2 ani de scadere a rezultatelor (acesti doi ani corespund in mod normal perioadelor dintre 2 cicluri economice (perioada unei crize ciclice, care poate afecta economia si rezultatele companiilor)”.

Surse imagini: freedigitalphotos.net