Ioan Gheorghiu, director dezvoltare si vanzari Pioneer Asset Management

Ioan Gheorghiu, director dezvoltare si vanzari Pioneer Asset Management"Cu cat ne asumam riscuri mai mari, cu atat putem castiga mai mult, insa doar pe termen lung. Pe termen scurt investitorii sunt expusi unor dezamagiri majore", a spus Gheorghiu, in cadrul Seminarului de Educatie Bursiera organizat de Wall-Street.ro, in parteneriat cu Pioneer Investments.

Spre exemplu, 1.000 de dolari investiti in 1928 in titluri de stat cu scadenta la un an s-ar fi putut transforma astazi in 23.000 de dolari, dublu fata de inflatie.

In schimb, 1.000 de dolari investiti in indicele american S&P 500 s-ar transforma astazi in 2,2 mil. dolari.

De asemenea, Gheorghiu a remarcat ca actiunile foarte ieftine de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) reprezinta principalul avantaj pe care piata de capital romaneasca il ofera investitorilor majori.

Iulian Lupu, expert financiar bancar in cadrul Bursei de Valori Bucuresti (BVB)

Iulian Lupu, expert financiar bancar in cadrul Bursei de Valori Bucuresti (BVB)Investitorii nu trebuie sa ocoleasca produsele structurate, chiar daca sunt percepute ca fiind instrumente financiare mai avansate. "Ele sunt construite ca instrumente accesibile clientilor care dispun de sume relativ mici, pentru investitiile pe termen scurt si mediu si care doresc expuneri pentru diferite cotatii", a explicat Lupu.

De asemenea, oficialul BVB a sustinut ca un investitor trebuie sa inteleaga diferenta dintre investitie si "gambling".

"Din perspectiva mea de vedere este o diferenta foarte mare intre jocurile de noroc si investitii. Orice emitent de la BVB este obligat sa aiba un grad foarte mare de transparenta si, ca urmare, acesta este elementul care face diferenta intre jocurile de noroc si investitii", a adaugat Iulian Lupu.

Dan Stoicescu, avocat la Constantinof si Asociatii

Dan Stoicescu, avocat la Constantinof si AsociatiiAvocatul Dan Stoicescu a atras atentia investitorilor ca trebui sa fie precauti pentru ca piata de capital poate sa fie marcata si de practici frauduloase.

"Brokerii sunt niste baieti inteligenti, inventivi, iar legislatia a fost tot timpul in urma practicilor frauduloase. Dar aceste practici se intampla peste tot, nu numai la noi. Sunt convins ca marea majoritate a brokerilor nostri sunt corecti si au o relatie buna cu clientii. Din pacate au existat insa si cazuri de frauda", a comentat Dan Stoicescu.

El a avertizat investitorii de pe Bursa asupra faptului ca brokerii nu trebuie sa garanteze obtinerea unor rezultate sau un anumit randament. "Aceasta nu este o abordare corecta fata de client, pentru ca in aceasta zona in care riscurile sunt mari, nimeni nu iti poate garanta un rezultat".

De asemenea, clientii trebuie sa fie atenti si cu privire la deschiderea conturilor discretionare, pentru ca brokerii pot face tranzactii excesive doar in scopul obtinerii de comisioane.

Andrei Radulescu, analist Broker Cluj

Andrei Radulescu, analist Broker ClujAnalistul Broker Cluj atentioneaza investitorii ca lucrurile in piata de capital s-au schimbat mult dupa aceasta criza financiara si acum "nu mai pot investi pe bursa cu ochii inchisi si sa astepte randamente semnificative".

"Economia mondiala nu a intrat inca intr-un nou ciclu economic. Se zbate acum intre doua cicluri economice si nu stim cum va arata urmatorul", a declarat Radulescu la Seminarul de Educatie Bursiera organizat de Wall-Street.ro.

De asemenea, analistul avertizeaza ca nu trebuie sa ne facem iluzii ca am scapat de probleme. "O gandire la modul 'Haideti sa cumparam tot acum pentru ca acesta este momentul' este gresita. In continuare exista riscuri importante care pot intoarce pietele chiar si in doua luni", mentioneaza Radulescu.


Denis Farima, product developer Sibex

Denis Farima, product developer SibexOficialul Bursei din Sibiu subliniaza ca, odata cu extinderea globalizarii, investitorii locali se intereseaza tot mai mult de instrumentele internationale.

Ca urmare, orice investitor serios trebuie sa stie sa tranzactioneze si instrumente financiare internationale, cel mai cunoscut fiind contractul futures pe indicele american Dow Jones, tranzactionat si la Sibex.

Sibex este chiar primul operator din Europa care a oferit contractul futures pe indicele american Dow Jones.

Adrian Simionescu, presedinte Vienna Investment Trust

Adrian Simionescu, presedinte Vienna Investment TrustRomania este tara cu cel mai mare potential de energie regenerabila, dupa cum reiese dintr-un studiu european, amintit de Adrian Simionescu la seminarul de Educatie Bursiera al Wall-Street.ro.

"Din pacate, foarte putini investitori au inteles ca energia verde este si cea hidro si cea geotermala. Majoritatea au crezut ca doar energia eoliana este regenerabila", a precizat Simionescu.

In momentul de fata, investitiile in energia verde sunt printre cele mai profitabile din lume, fiind printre putinele care permit recuperarea investitiei in 3-4 ani si au un timp de viata destul de mare. Ca urmare, investitorii romani cu resurse mai importante nu ar trebui sa le ocoleasca.

"In Germania o investitie in energia solara se amortizeaza in 9 ani, dar in Romania o investitie de acest fel se amortizeaza daca este bine facuta in 3 ani", subliniaza presedintele Vienna Investment Trust.


Mihai Vasiliu, franchise owner Trading Educators Romania

Mihai Vasiliu, franchise owner Trading Educators RomaniaMihai Vasiliu, traderul roman care a adus franciza Trading Educators si in piata locala de capital a enumerat cateva dintre capcanele pe care le intampina traderii incepatori.

1. Lipsa unui plan de tranzactionare
2. Schimbarea regulilor din planul de tranzactionare dupa ce ati intrat in pozitie
3. Asumarea unui risc prea mare si incapacitatea de a calibra riscul
4. "Blocajul analistului", adica luarea unor decizii in trading pe baza prea multor indicatori si a stirilor
5. Neacceptarea tradingului ca pe un business, pentru ca acesta este pan la urma un business al probabilitatilor
6. Overtradingul, pentru ca tradingul nu este un job pe care trebuie sa il faci 12 ore pe zi si nici nu trebuie sa il faci mai mult decat iti permiti

Claudiu Cazacu, analist sef X-Trade Brokers

Claudiu Cazacu, analist sef X-Trade BrokersAnalistul X-Trade Brokers sustine ca un investitor nu trebuie sa neglijeze educatia financiara, pentru ca ea defineste sansele de succes in piata de capital.

Mai mult, in pietele financiare si nu numai "este foarte important sa intelegem miscarile bancilor centrale din lume. Acestea incearca acum sa stimuleze apetitul pentru risc".

"Perceptiile investitorilor nu vin din senin, nu sunt facute in laboratoare, ci se bazeaza pe probabilitati", subliniaza Cazacu. De aceea analiza fundamentala este importanta.