1 / 4

Evolutia leului, decuplata de evenimentele din Japonia

Leul a ramas indiferent la catastrofa din Japonia, inregistrand chiar si o usoara apreciere fata de moneda europeana. Economistii sustin ca evenimentele din Asia nu au avut nici o influenta asupra cursului de schimb si asupra leului, aprecierea monedei nationale avand la baza, mai probabil, posibilele interventii ale bancii centrale.

„Putem spune ca, mai degraba, evenimentele din Japonia nu au influentat leul. O depreciere a monedelor din regiune ar fi fost probabila, dar leul beneficiaza, probabil, de o anumita sustinere din partea bancii centrale”, a explicat, pentru Wall-Street.ro, Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania.

ING Bank estimeaza un curs de schimb de 4,15 lei pentru un euro la finalul acestei luni. Banca Nationala a Romaniei a anuntat luni un curs de referinta de 4,1843 lei/euro, in scadere fata de nivelul din ziua cutremurului din Japonia, cand cursul anuntat era de 4,2048 lei/euro.

Economistul ING sustine ca au mai existat perioade in care leul era decuplat fata de evolutia celorlalte monede din regiune sau fata de tendinte.

ING sustine ca banca centrala a utilizat in februarie circa 400 – 500 de milioane de euro din rezerve pentru a sustine leul, dupa ce a folosit anul trecut 3-4 miliarde de euro pentru a asigura stabilitatea cursului Eur/Ron.

"Nu avem o relatie atat de puternica cu Japonia incat evenimentele din aceasta tara sa afecteze economia Romaniei si mai ales ca sa influenteze cursul de schimb" a explicat, pentru Wall-Street.ro, Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica.

El este de parere ca impactul dezastrului din Japonia o sa se vada indirect, posibil, asupra Europei, de exemplu in turism, dar impactul asupra Romaniei nu poate sa fie decat marginal.

Leul s-a apreciat de inceputul acestui an cu 1,54% fata de moneda europeana, cursul de schimb coborand de la 4,2698 lei/euro la 4,2048 lei/euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri