Prima tranzactie - O semnatura pe un ordin de plata de 42 de mil. lei

Prima tranzactie - O semnatura pe un ordin de plata de 42 de mil. leiValentin Vrinceanu (37 de ani) si-a inceput cariera de finantist in 1996 la Bancorex. Dupa numai un an si jumatate a ales sa lucreze in industria fondurilor mutuale, iar in prezent ocupa functia de director de investitii in cadrul Alico Pensii.

Un director de investitii ia foarte multe decizii in fiecare zi, iar principalele calitati ale sale trebuie sa fie mai ales rabdarea si prudenta. Oricum, proactivitatea nu strica niciodata in conturarea unei decizii, crede Valentin Vrinceanu (foto).

Directorul de investitii raporteaza in principal investitorilor unui fond de pensii, deoarece acestia pot aprecia cel mai bine rezultatul investirii banilor. De asemenea, un director de investitii priveste, in principal, in viitor, activitatea sa fiind „o meserie orientata catre viitorii 30 de ani”.

Despre prima mare tranzactie administrata in cariera sa, Valentin Vrinceanu mentioneaza de crearea unui nou fond de investitii, acel moment fiind, totodata, si una dintre cele mai mari provocari ale carierei sale.

"Imi aduc aminte de o semnatura a mea pe un ordin de plata de 42 de milioane de lei, acum vreo 11 ani si banii erau preluati din fostul FNA (n.red.: Fondul National de Acumulare, prabusit in anul 2000). Acest transfer a decantat activele acelui fond de impuritati, i-am preluat activele, aducandu-l la viata in haine noi, cu o alta denumire - Integro - si cu o politica de investitii total diferita. Cu acei bani s-a constituit un portofoliu de investitii echilibrat, care exista si astazi in portofoliul Pioneer Asset Management", a spus el.

Dupa absolvirea facultatii, a lucrat la Bancorex in 1996, pe un post de referent de specialitate. La numai un an si jumatate a ales sa lucreze in industria fondurilor de investitii la Quadrant Asset Management, Pioneer Asset Management, apoi EFG Asset Management si, in prezent, la Alico Pensii.



Pregatirea macroeconomica solida, o cerinta de baza

Pregatirea macroeconomica solida, o cerinta de bazaAdrian Stavaru (37 de ani) este director de investitii in cadrul Aegon incepand cu prima jumatate a anului 2008. Anterior, a ocupat functia de manager de portofoliu la societatea de administrare a investitiilor Globinvest si a realizat o serie de activitati de consultanta de business in Statele Unite.

El este responsabil de activitatea de investitii de la la Aegon SAFPAP, administratorul fondului privat de pensii Vital, si raspunde de implementarea politicii de investitii la nivelul fondului, ceea ce presupune partea de analiza, executie si raportare.

Adrian Stavaru (foto) a explicat ca, desi are o contributie importanta in luarea deciziilor, directorul de investitii implementeaza o politica de investitii prestabilita si aprobata de consiliile de administratie din companiile de pensii. Apoi, in limitele acesteia, deciziile de alocare strategice si tactice sunt luate in cadrul unei echipe restranse de specialisti, reuniti de obicei intr-un comitet de investitii.

"Pozitia presupune multa disciplina, rabdare si intelegere a mecanismelor de functionare e pietelor financiare. O pregatire macroeconomica solida e o cerinta de baza. Trebuie sa fie capabil sa ia decizii bune in conditii de informatii limitate, sa interpreteze o cantitate mare de date”, afirma Adrian Stavaru.

Activitatea sa zilnica, spune reprezentantul Aegon, este centrata in jurul implementarii strategiei de investiti a fondului, urmarind identificarea celor mai atractive oportunitati de plasament din perspectiva raportului rentabilitate/risc.

Adrian Stavaru si-a inceput cariera la Globinvest Cluj Napoca, societate care administreaza familia de fonduri Transilvania, ca economist - analist, iar prima mare tranzactie realizata a fost legata de lansarea pe piata romaneasca a unui fond inchis de actiuni cu expunere pe piete externe in anul 2007.

Obiectivul strategic a fost depasirea performantei Dow Jones STOXX 50, indice care urmareste evolutia celor mai mari companii europene si a urmarit in principal identificarea companiilor care se tranzactionau pe piata la preturi sub valoarea lor intrinseca (reala).

Valoarea investitiei a fost de aproximativ 1,5 milioane de euro, iar emitentii au fost companii listate pe bursele europene.




Din banking in pensii private

Din banking in pensii privateRadu Craciun (49 de ani), unul dintre cei mai cunoscuti analisti economici din Romania, a preluat in 2007 functia de director de investitii la Eureko Pensii, dupa o perioada de sapte ani in care a activat in cadrul diviziei de piete financiare a bancii ABN Amro. El a spus pentru Wall-Street.ro ca trecerea de la pozitia de sef al departamentului de analiza din cadrul bancii, devenita intre timp RBS, la cea de director de investitii a fost similara trecerii din pozitia de «chibit» in cea de «jucator».

„Din acest motiv, chiar daca inainte de a veni in Eureko sfatuiam clientii bancii in ce tranzactii sa intre - cu succes se pare avand in vedere ca reveneau pentru sfaturi noi - primele mari tranzactii le-am realizat abia dupa sosirea la Eureko", afirma Radu Craciun (foto).

Profilul directorului de investitii in viziunea sa este o persoana in care "cunostintele tehnice trebuie sa se imbina perfect cu echilibrul, intelepciunea si credibilitatea. As tinde sa cred ca poate cele din urma pot face de fapt diferenta".

In prezent, responsabilitatile sale sunt legate in principal de stanilirea strategiei de investitii pentru cele doua fonduri de pensii administrate private de Eureko si pentru executia acesteia in conditiile respectarii profilului de risc definit de lege si de comitetul de investii. In paralel functia executiva pe care o detine ii ofera posibilitatea sa reprezinte societatea in relatiile cu terti.

De asemenea, in cadrul unei companii din mediul privat, in procesul de adoptare a deciziilor, pozitia directorului de investitii este extrem de importanta, considera Radu Craciun, deoarece departamentul de investitii este format dintr-un grup restrans de oameni dar cu o responsabilitate imensa si de aceea coordonarea unei astfel de departament are o importanta deosebita pentru credibilitatea firmei.

"Activitate mea zilnica se imparte intre analiza ultimelor evolutii economice si de pe pietele financiare, discutiile cu colegii mei in ce priveste executia tranzactiilor si activitati oarecum administrative sau de reprezentare: intalniri cu potentiali intermediari financiari, negocieri de limite/comisioane cu intermediarii existenti, intalniri cu presa etc. La toate acestea se adauga activitatea in cadrul conducerii APAPR (n.red.: Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania)" spune Radu Craciun.

El a explicat ca investitiile realizate in cadrul Eureko au in general o abordare „top-down”. "Stabilim mai intai o alocare tinta pe diferitele instrumente financiare, apoi sectoarele/tarile in care vrem sa fim investiti dupa care incercam sa gasim instrumentele cu potentialul de castig cel mai semnificativ. Suntem interesati in principal de potentialul pe termen lung, nefiind investitori foarte activi sau speculativi".

Radu Craciun mai spune ca odata cu cresterea numarului de tranzactii notiunea ,se estompeaza. Chiar daca privite de un observator din exterior, valoarea unor tranzactii pare impresionanta, pentru cei care le numarul zerourilor din coada nu mai reprezinta un element de intimidare, ci doar de responsabilizare si a pregatirii temeinice a deciziei de investire. In general tranzactiile se fac intr-un timp foarte scurt, ceea ce ia cu adevarat mult timp este fundamentarea lor, a spus el.

Radu Craciun a lucrat timp de sase ani ca inginer de aviatie, fiind implicat in proeictul Rombac desfasurat de Romania in colaborare cu British Aerospace. Avand in vedere amortirea in care intrase industria aviatica in Romania, in 1992 el s-a reorientat profesional catre zona de afaceri.

In 1998 a parasit activitatea de consultanta pentru a incepe sa lucreze pe piata de capital timp de trei ani. Dupa aceasta perioada a activat in divizia de piete financiare a bancii ABN Amro.