1 / 4

Nu avem studii de impact, dar vrem euro cat mai repede

Adoptarea euro de la 1 ianuarie 2015 sau inainte sa fim pregatiti ar fi o greseala si ar avea la baza doar o decizie politica, urmand ca, in final, economia romaneasca sa se confrunte cu dezechilibre macroeconomice tot mai mari, a explicat Nicolaie Chidesciuc, in cadrul unui Live-Text organizat de Wall-Street.ro pe tema "Ce presupune adoptarea euro? Cand o sa fim pregatiti?".

"Cred ca adoptarea euro in 2015 sau chiar inainte de 2020 ar fi o greseala. Ar fi o decizie politica, nu una bazata pe rationament economic. Nu este vorba doar de lipsa unui mecanism de ajustare macroeconomica (cursul de schimb). Se pierde si independenta politicii monetare (stabilirea ratelor dobanzii). Ajustarea va putea fi facuta doar prin politica fiscala, politica care nu a fost una dintre cele mai bune in Romania sau prin ajustari dure cum ar fi reducerea salariilor", afirma economistul sef al ING Bank Romania.

Insa, surse oficiale sustin ca Guvernul a aprobat programul de convergenta al Romaniei, care va fi transmis Comisiei Europene, si a decis sa mentina obiectivul de adoptare a monedei euro in 2015, desi economistii subliniaza ca nu suntem pregatiti.

"In plus, adoptarea euro presupune fixarea cursului de schimb EUR/RON la un anumit nivel pentru intreaga perioada cat vom fi in zona euro. Prin urmare, cresterea mult mai rapida a preturilor in Romania fata de UE va presupune pierdere de competitivitate, etc. In cele din urma economia romaneasca se va afla luptandu-se cu dezechilibre macroeconomice tot mai mari carora s-ar putea sa nu le faca fata la un moment dat", subliniaza Chidesciuc.

Faptul ca Romania nu este pregatita sa adopte euro este dovedit (pe langa indicatorii macroeconomici care nu se incadreaza in criteriile de convergenta nominala) si prin lipsa unui studiu de impact al autoriltatilor, sustine economistul ING, adaugand ca dezbatarea serioasa privind adoptarea euro lipseste.

"Precara este un cuvant politicos. Eu as spune ca lipseste cu desavarsire (n.r. - dezbatere). Se tot vorbeste de adoptarea euro, dar nu exista niciun studiu de impact al autoritarilor (Ministerul Ffinantelor si/sau BNR). Tari precum Cehia, Ungaria sau Polonia au asemenea studii de cativa ani si poate de aceea au hotarat ca pentru moment e mai bine sa ramana in afara zonei euro. Noi nu avem niciun studiu serios, dar vrem sa adoptam euro cat mai repede", explica el.

Guvernul, oficialii BNR, oamenii politici sau economistii au avansat in ultimii ani doar termene privind adoptarea euro. Parerile au fost impartite, intai s-a discutat despre 2014, ulterior s-a vorbit despre 1 ianuarie 2015 ca fiind prima zi in care romanii vor utiliza euro,

Citeste si o radiografie a celor mai importante declaratii privind adoptarea euro din perioada 2008 - 2011:
Cum s-a ratat adoptarea euro in 2015: Cele mai tari declaratii date in criza

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri