1 / 4

Este momentul actual bun pentru a cumpara o banca?

Profilul expansionist de dezvoltare al bancilor, prin fuziuni si achizitii, a fost inlocuit in ultimii doi - trei ani, pe fondul crizei financiare si economice internationale, cu un profil mult mai prudent, bazat pe analize calitative si de risc a gestiunii activitatii, sustine Gabriela Anton (foto), managing associate al Tuca Zbarcea & Asociatii.

Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care fuziunile si achizitiile de pe piata bancara din Romania intarzie sa apara, mai ales in conditiile in care majoritatea bancilor de pe plan local sunt subsidiare ale unul grupuri bancare din Austria, Grecia, Franta, Italia, Turcia, Ungaria, Olanda sau Marea Britanie.

„Deteriorarea calitatii portofoliului de credite a condus la cresterea provizioanelor si reducerea profitului realizat de banci. Trebuie sa avem in vedere ca in anul 2010, din cele 42 de institutii de credit autorizate in Romania, doar 20 au realizat profit. O banca ce are in portofoliu credite neperformante intr-o proportie semnificativa este neatractiva pentru potentialii cumparatori”, afirma Gabriela Anton.

Ea este de parere ca segmentul bancar este, cu siguranta, unui mai deosebit atunci cand vine vorba de fuziuni sau achizitii.

„Segmentul bancar este un sector reglementat, iar Banca Nationala a Romaniei se poate opune unei operatiuni de fuziuni sau achizitii cu privire la o institutie de credit. Orice intentie de a achizitiona o participatie de 10% sau mai mult din drepturile de vot ale unei institutii de credit trebuie notificata BNR. Banca centrala analizeaza reputatia si soliditatea financiara a potentialului achizitor si se poate opune daca considera, de exemplu, ca nu se va asigura un management prudent si sanatos al institutiei de credit vizate”, explica Anton.

Aceste cerinte fac ca piata de fuziuni si achizitii sa fie o piata cu acces limitat. In general, partile intr-o tranzactie de fuziune sau achizitie in sectorul bancar sunt banci sau institutii financiare.

Intrebarea care se pune este daca momentul actual este oportun pentru achizitii? Si daca da, atunci pentru cine? „In orice criza, pe langa cei care pierd, trebuie sa fie si castigatori. Cu siguranta, institutiile de credit care nu au fost afectate la fel de puternic de criza iau in calcul si oportunitatile generate de aceasta perioada”, sustine oficialul Tuca Zbarcea & Asociatii.

22 de banci au realizat profit in prima jumatate din 2011, castigul cumulat fiind de 1,07 miliarde lei, aproximativ doua treimi din profit fiind concentrat la patru mari banci. In sens opus, 20 de banci au raportat pierderi totale de 982 milioane de lei. Profitul net al sistemului bancar a scazut la 94,5 milioane de lei.

Citeste si articolul: Pierderile bancilor s-au triplat in T2

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri