2 / 4

Motto-ul pietei: Toata lumea cauta, dar nimeni nu vinde

Pe orice piata exista cerere si oferta, iar atunci cand cele doua se intalnesc apar si tranzactiile. Altfel, piata ramane blocata.

„Toata lumea cauta, dar nimeni nu vinde. Cei care vor sa vanda se agata in continuare de asteptari nerealiste, iar cei care ar trebui sa vanda nu s-au decis in mod ferm, pentru ca nu exista o presiune de restructurare atat de mare asupra lor”, a declarat Matei Paun (foto), managing partner al firmei de consultanta pentru fuziuni, achizitii si finantari BAC Investment.

El este de parere ca in piata bancara inca nu exista conditiile pentru niste tranzactii concrete. „Parerea mea este ca tranzactiile o sa apara, dar abia anul viitor. Exista in continuare un morman de credite neperformante care nu sunt rezolvate. Acestea blocheaza piata bancara si pe cea imobiliara”, afirma Paun.

Partenerul BAC Investment este de parere ca sectorul bancar din Romania nu este mare, ci doar foarte numeros. „Este inevitabil sa asistam la o consolidare a sectorului bancar, dar intrebarea este cand?”, sustine el.

Zvonurile privind banci de pe plan local ce sunt scoate la vanzare au inceput sa apara in urma cu trei – patru ani, cand se spunea ca Banca Transilvania asteapta petitori. Banca, insa, a ales o dezvoltare organica prin extinderea retelei teritoriale si sporirea activelor, astfel ca, astazi, nimeni nu se mai asteapta curand la o tranzactie.

Banca Comerciala Carpatica, o banca de talie mica controlata de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, s-a aflat pe lista bancilor scoase la vanzare, mai multe institutii financiare fiind interesate, printre care si grupul maghiar OTP Bank. In final, cele doua parti nu s-au inteles asupra pretului, potrivit informatiilor din piata bancara.

Rusii de la Sberbank sunt aproape de a finaliza tranzactia de cumparare a Volksbank International, insa fara subsidiara din Romania, cea mai mare a grupului austriac. Ocolita de rusi, Volksbank Romania intentioneaza sa isi repare imaginea si sa relanseze creditarea. „In cazul Sberbank si Volksbank este regretabil ca o astfel de tranzactie nu a fost incurajata de Banca Nationala a Romaniei. Sberbank este o banca foarte mare in regiune, iar o astfel de tranzactie ar fi diversificat si originea actionarilor din sistemul bancar. Avem doar investitori austrieci si greci, plus o banca franceza”, considera Matei Paun.

Ungurii de la OTP Bank s-au aratat interesati si de subsidiara de pe plan local a RBS (Royal Bankof Scotland), dar cele doua parti nu s-au inteles asupra pretului, care era prea mare, potrivit oficialilor OTP. Pretul unei banci se stabileste pe baza unei ample evaluari in care, insa, cel mai mult conteaza calitatea portofoliului de credite.

Calitatea portofoliului de credite se reflecta imediat in pret. In multe din discutiile legate de achizitii din piata bancara din Romania nici macar nu s-a ajuns acolo, nici macar nu s-a ajuns sa se negocieze pretul”, afirma Paun.

El este de parere ca niste candidati buni pentru consolidari sunt bancile grecesti, insa jucatorii interesati de acestea inca prefera sa mai astepte sa vada ce intorsatura va lua criza din Grecia.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri