1 / 4

Se da startul in cursa pentru cota de piata

Criza economica a lovit puternic sectorul asigurarilor din Romania, populatia experimentand un nivel de trai in scadere, rate mai mari ale somajului si niveluri mai scazute de incredere in produsele de asigurare. Ulterior, scaderea abrupta a cererii pentru produse de asigurare, a incins lupta pentru potentialul de piata existent, competitia devenind foarte acerba.

Ca urmare, extinderea si dezvoltarea organica a asiguratorilor, ingreunata in acest moment de cresterea competitivitatii pe piata, de scaderea preturilor si implicit a profiturilor, au fost inlocuite cu un profil axat pe consolidare, al fuziunilor intre diverse companii din cadrul grupurilor prezente pe piata.

De ce ar apela grupurile de asigurari la astfel de strategii de consolidare?

"Fuziunile realizate in cadrul aceluiasi grup reprezinta adevarate miscari strategice, fie ca scopul de realizare a acestora este realizarea de economii de scara, pregatirea unei companii cu un portofoliu complex de produse si nu neaparat dezvoltarea efectiva", a declarat Flavia Matei (foto), senior consultant, Ensight Management Consulting.

De exemplu, actionarii Omniasig VIG sunt convocati pe data de 4 august anul curent pentru aprobarea preliminara a fuziunii prin absorbtie dintre companiile Omniasig VIG si BCR Asigurari VIG, ambele membre ale grupului austriac Vienna Insurance si administrate in sistem dualist.

De asemenea, actionarii Ardaf si Generali Asigurari vor discuta, in a doua parte a lunii august, fuziunea celor doua companii, denumirea primului asigurator, care va fi societatea absorbanta, urmand sa fie schimbata in Generali Romania dupa incheierea procesului. Sedinta actionarilor Ardaf este programata in data de 25 august, la ora 08:00, iar la Generali la ora 12, in aceasi zi.

"Momentul de a realiza o fuziune intre doua companii aflate deja in portofoliul unui grup este intotdeauna oportun, in conditiile in care se poate realiza o economie de scara si o pozitionare strategica a noii companii, dar numai cu continuarea activitatii in mod sustenabil", este de parere consultantul Ensight Management Consulting.

Asadar, achizitiile si fuziunile reprezinta o posibilitate de crestere pentru companii care, desi inregistreaza potentiale pierderi, nu au implicit si probleme de lichiditate si solvabilitate.

Piata de asigurari, bazandu-se foarte mult pe consum si strans legata de evolutia principalelor sectoare ale economiei, a cunoscut in 2010 o scadere nominala de 6,36% fata de 2009, la 8,3 miliarde de lei.

Defalcat, sectorul de asigurari generale, pe fondul contractiei puternice a vanzarilor de vehicule si a leasingului auto, si-a adancit ritmul anual de scadere comparativ cu cel inregistrat in anul precedent, consemnand o scadere de 8,31% fata de 2009. Pe de alta parte, segmentul de asigurari de viata si-a revenit in anul 2010, dupa ce in 2009 inregistrase o scadere anuala de 12,84%, si a generat un volum de prime brute subscrise in crestere cu 2,30% fata de anul 2009.

Cu toate acestea, ponderea inca redusa a asigurarilor de viata in volumul total de subscrieri la nivelul pietei a facut ca evolutia pozitiva din acest segment de activitate sa nu influenteze semnificativ evolutia primelor brute subscrise cumulat din asigurari generale si de viata, deoarece spre deosebire de pietele de asigurari din alte tari mai dezvoltate, piata romaneasca depinde intr-o proportie inca mare de asigurarile auto.

Citeste si
Un fost director AIG vrea sa preia active Aviva, inclusiv din Romania


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri