2 / 5

Situatia actuala, mult mai greu de detensionat decat in 2008

"In ce priveste legatura dintre evolutia recenta a pietelor bursiere si cea de dupa falimentul Lehman Brothers, consider ca avem conditii fundamental diferite. In 2008 am avut parte de o «criza» cu doua componente foarte bine individualizate: o criza de lichiditate si o criza a riscului de credit. Ambele componente au fost in parte «dezamorsate» prin masuri «administrative» si in prezent cred ca acestea influenteaza doar intr-o mica masura situatia in care ne aflam", a spus Iulius Postolache (foto).

In prezent, a adaugat el, avem in principal "o problema de credibilitate" - o extrapolare a riscului de credit - si foarte multe incertitudini cu privire la perspectivele de dezvoltare sau crestere economica. "Consider ca, fundamental, situatia actuala va fi mult mai greu de detensionat decat in 2008 pentru ca impune masuri «structurale», unele dintre ele imposibil de implementat pe un orizont de timp scurt sau mediu".

Desi piata locala este foarte volatila, iar situatia ar putea continua in perioada urmatoare, managerii fondurilor de pensii nu considera ca momentele post Lehman se repeta. Potrivit sefului BCR Pensii, fundamentele economice nu sunt acelasi ca in 2008. Economia globala este pe un usor trend ascendent, chiar daca cresterea economica incetineste, Japonia se reface mai rapid decat anticipau analistii dupa cutremurul devastator prin care a trecut in acest an iar China continua sa creasca chiar daca se lupta cu inflatia in crestere.

"Zona euro ramane in continuare sub presiune, datorita problemelor economiilor cu deficite mari din zona periferiei. Romania insa se afla intr-un cu totul alt context decat cel din 2008. Nu consideram ca vom asista unui nou crash atata timp cat zona euro nu va inregistra evenimente de credit. Momentan ne confruntam cu lipsa de incredere a investitorilor si cu o panica irationala", considera Simona Ditescu.

Reflecta cotatiile actuale valorile reale ale companiilor listate?

Scaderile inregistrate de anumite simboluri bursiere au dus preturile catre nivelurile de la inceputul lui 2010, sau chiar mai jos. Piata pretuieste revenirea scenariilor de “double dip”, la nivel global. "Credem ca Romania nu va intra din nou in recesiune in 2011 sau 2012 si speram ca 2011 va fi un an de crestere economica. Multe dintre simbolurile licihide care au scazut cu 15% sau mai mult, sunt in acest moment subevaluate versus fair value.

In ultimele doua saptamani nu s-a modificat nimic semnificativ in activitatea companiilor listate si nu consideram ca valoarea de piata a acestora s-a modificat substantial pentru a reflecta nivelurile curente. Actiunile Fondului Proprietatea s-au tranzactionat azi (n.r. 10 august 2011) la aproximativ 63% discount fata de valoarea activului net de la finalul iunie. Chiar daca piata a scazut de atunci, (0.43 ron per actiune) aproximativ 87% din acest pret este acoperit de valoarea activelor listate si cashul disponibil al fondului. Restul de active nelistate valoareaza mult mai mult decat pretuieste piata la nivelul curent.

Cum am facut-o deja cred ca am putea discuta de ce factori ne-ar putea determina sa cumparam in continuare. Aici ar trebui mentionate in primul rand alte «ieftiniri», probabil vom continua sa achizitionam actiuni la companii cu fundamente solide si perspective bune de dezvoltare. Vom urmari in continuare rezultatele financiare cat si indicatorii economici ce vor fi raportati in perioada urmatoare", a comentat seful BCR Pensii.

La randul sau, Adrian Stavaru, director de investitii in cadrul Aegon, este de parere ca, in contextul in care, "reactia zilelor recente a fost indusa mai mult de sentimentul negativ decat de schimbari in fundamente, ce putem spune este ca actiunile, in general, au devenit cu siguranta mai atractive". Pietele externe sunt exemple si mai concludente, spune el, cu indicatori de evaluare la niveluri minime in ultimii 20 de ani (P/E 9x DAX si 11.5x S&P). Exista si semnale date de indicatorii tehnici care sugereaza ca pietele sunt supra-vandute in ultimele sedinte.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri