1 / 5

Cat trebuie sa plateasca clientul

Principalele doua componente ale masurii guvernamentale le reprezinta subventionarea a maxim 70% din rata dobanzii aferente creditului pe care un IMM il acceseaza, dar nu mai mult de 6,5% pe an, dar si acordarea de garantii, de catre Fondul National de Garantare, de cel mult 80% din valorea imprumutului, fara ca garantia sa depaseasca 100.000 de lei.

Creditul maxim ce poate fi accesat pentru finantarea capitalului de lucru este de 125.000 de lei. Suma acordata va fi de 50% din cifra de afaceri pe ultimele 12 luni, iar daca IMM-ul are si alte facilitati de credit valoarea este limitata la 30% din cifra de afaceri.

Firmele care doresc sa participe la acest program trebuie sa se inscrie la Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), iar in urma unei analize, va fi elaborata o lista cu firmele care sunt eligibile pentru acest tip de finantare si transmisa celor 10 banci inscrise in program. Acestea sunt BRD, Banca Transilvania, CEC Bank, Alpha Bank, Bancpost, UniCredit Tiriac Bank, Garanti Bank, OTP Bank, Banca Comerciala Carpatica si ProCredit Bank.

„Subventia este un ajutor de minimis. Clientul trebuie sa plateasca lunar 30% din dobanda, astfel acesta nu va putea beneficia de subventia de la stat. Restul de 70% din dobanda este pus de stat intr-un cont special, iar banca va retrage lunar acei bani”, a explicat Roxana Hidan, directorul de dezvoltare produse IMM la OTP Bank.

Institutia de credit ofera o dobanda de Robor la trei luni plus o marja de 3,5% la creditele din programul „Cardul Kogalniceanu”. Totodata, mai exista si alte costuri, respectiv un comision de acordare de 1,5%, un comision de rambursare in avans de 1,25% si un comision de prelungire de 1%.

In afara de OTP Bank, alte doua banci inscrise in programul guvernamental, Alpha Bank si Banca Comerciala Carpatica, si-au anuntat ofertele de creditare.

Astfel, Banca Carpatica vine cu o dobanda de 9,1% pe an, din care 70% va fi subventionata de stat. IMM-urile vor plati un comision de acordare de maxi m 1% din valorea creditului, iar banca nu va percepe comision de analiza sau de neutilizare pentru aceasta facilitate de credit.

Alpha Bank percepe o dobanda formata din Robor la o luna plus o marja de 4% pe an, iar clientii platesc un comision de acordare de 1% din valorea creditului.

Vezi in slide-urile urmatoare ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a accesa o linie de finantare „Cardul Kogalniceanu”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri