Stabilitate pentru cursul leu/euro

Stabilitate pentru cursul leu/euroDesi Banca Nationala a Romaniei a anuntat saptamana trecuta un curs de 4,2940 lei/euro, reprezentand maximul din 2011, pe fondul tensiunilor internationale, analistii estimeaza un nivel de 4,2 lei/euro la finele anului.

„Ne asteptam la o usoara intarire a monedei nationale pe masura ce Romania isi va imbunatati fundamentele economice si se va consolida trendul dezinflationist, astfel incat investitorii vor obtine dobanzi real pozitive pentru plasamentele lor in Romania. De asemenea, aprecierea leului ar putea fi sustinuta si de accelerarea absortiei fondurilor europene spre sfarsitul anului, precum si ameliorarea perceptiei investitorilor straini asupra perspectivelor de crestere ale tarii noastre”, a precizat Melania Hancila (foto), sefa departamentului de strategie si cercetare din cadrul Volksbank Romania.

Ea spune ca riscurile la scenariul prezentat mai sus sunt de ordin extern si ar putea fi cauzate de o deteriorare a situatiei din zona euro.

De aceeasi parere este si economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa, care considera ca in cazul in care aversiunea la risc va persista pe pietele internationale dincolo de finalul acestui an, va exista o presiune pe cursul de schimb euro – leu.

„In cazul in care Ministerul Finantelor Publice se imprumuta extern in ultimul trimestru si cheltuieste valuta pe piata locala, cursul ar putea cobori la sfarsitul lui 2011 spre 4,2 lei/euro. In caz contrar, cursul ar putea fluctua intre 4,25 si 4,3 lei/euro”, a explicat Bucsa.

Totodata, cei de la ING Bank vad cursul tot spre nivelul de 4,2 lei/euro la final de an.

„O usoara intarire a leului fata de euro este conditionata de ameliorarea incertitudinilor din zona euro”, a mentionat economistul-sef al ING Bank, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.

Analistii BCR estimeaza un nivel de 4,22 lei/euro pentru cursul mediu din acest an si de 4,21 lei/euro pentru anul viitor.

„Intervalul 4,1 - 4,3 lei pentru cursul euro-leu este un interval neutru pentru economia romaneasca si este posibil sa se mentina in perioada urmatoare. Daca nu ar fi fost contextul international, leul ar fi trebuit sa fie mai tare, ar fi trebuit sa fie mai aproape de 4,1”, a declarat economistul-sef al BCR, Lucian Anghel



Rata inflatiei, influentata de subventia la caldura

Rata inflatiei, influentata de subventia la calduraPrognozele analistilor legate de rata inflatiei la final de an sunt influentate de eliminarea subventiei pentru caldura, masura fiind propusa in urma discutiilor dintre guvern si Fondul Monetar International (FMI).

„Daca aceasta este anulata, inflatia s-ar putea situa la finele anului in jurul valorii de 4,7%. Daca subventia va fi mentinuta, inflatia ar putea incheia anul la 4,1%. Daca surprizele pozitive continua (reducerea preturilor alimentare a depasit asteptarile in cele trei luni de vara), rata inflatiei ar putea cobori in intervalul din jurul tintei de inflatie (2 - 4%)”, a declarat Dan Bucsa.

Economistul-sef al ING Bank, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc (foto), spune ca in cazul inflatiei este posibila o evolutie favorabila ca urmare a preturilor produselor agricole si nu este o exclusa o rata a inflatiei inferioara lui 4% la final de an.

Pe de alta parte, Melania Hancila a adaugat ca atingerea tintei de inflatie pe 2011 este supusa la numeroase riscuri, in afara sferei de influenta a politici monetare a BNR, precum evolutia cotatiilor pe pietele internationale la combustibili si materiile prime, evolutia cursului euro/dolar sau impactul majorarii tarifelor la energia termica pentru populatie.

„Accelerarea procesului dezinflationist in ultimele luni, pe seama unui an agricol peste asteptari si temperarii preturilor la materiile prime, au crescut sansele ca limita superioara a tintei de inflatie asumata de BNR sa poata fi atinsa la sfarsitul lui 2011, desi in primul semestru acest scenariu parea aproape imposibil. Scenariul nostu de baza indica o inflatie de 4,3 – 4,5% la sfarsitul anului, insa nu excludem nici o evolutie mai buna a indicelui preturilor de consum si situarea inflatiei in jurul valorii de 4% in decembrie, avand in vedere persistenta deficitului de cerere”, a completat sefa departamentului de strategie si cercetare din cadrul Volksbank Romania.

Analistii BCR se asteapta ca inflatia sa intre anul viitor in intervalul tintit de BNR si sa se situeze usor sub 4%.

Cresterea economica agricultura va prelua rolul exporturilor

Analistii intervievati de Wall-Street.ro vad in cazul Romaniei o crestere economica cuprinsa intre 1,5% si 1,8% in acest an, dar cu riscuri semnificative in sensul unui avans al PIB inferior nivelul de 1,5%.

„Exista riscuri semnificative in sensul unei crestere economice inferioare nivelului de 1,5%, din cauza evolutiilor externe, insa este posibil ca agricultura sa compenseze pierderea de exporturi”, a declarat Chidesciuc.

Totodata, analistii Volksbank estimeaza o crestere economica intre 1,5% si 1,7% in 2011.

„Ne asteptam la o crestere economica superioara in T3 comparativ cu T2, ca urmare a unui aport pozitiv al agriculturii si exporturilor, precum si al taxelor nete, in timp ce in T4 este posibil sa avem o performanta pozitiva mai slaba a economiei, datorita incetinirii ritmului de crestere al industriei si exporturilor”, a precizat Hancila.

In schimb, UniCredit Tiriac Bank isi mentine prognoza de crestere economica pentru acest an la 1,8%.

„Desi contributia industriei se va reduce din cauza incetinirii activitatii economice in Uniunea Europeana, productia agricola foarte buna si efectul de baza pozitiv ar trebui sa compenseze ponderea mai mica a industrie in realizarea valorii adaugate brute. Efectul de baza se refera la comparatia cu semestrul al doilea 2010, cand masurile de austeritate fiscala au afectat cererea interna”, a afirmat Dan Bucsa.

BCR estimeaza o crestere economica de 1,4% in acest an si de 2,9% in 2012.

„Ne punem mari sperante in 2012 in segmentul constructiilor, mai ales in ceea ce priveste lucrarile de infrastructura”, a mentionat Lucian Anghel (foto), economistul-sef al BCR.

Potrivit BCR, un miliard de euro investiti in infrastructura la inceputul lui 2012 ar insemna un plus in PIB de 0,5 – 0,7 puncte procentuale in primii doi ani si de 0,9 – 1 puncte procentuale in cinci ani de zile.

Rata somajului, crestere sezoniera spre finalul anului

Rata somajului, crestere sezoniera spre finalul anuluiPotrivit economistilor din bancile locale, rata somajului creste sezonier spre sfarsitul anului, din cauza reducerii activitatii in servicii, agricultura si constructii pe timpul iernii.

„Rata somajului masurata de Biroul International al Muncii se situa la 7,3% in luna iulie. Nu intrevedem o accelerare a angajarilor in industrie care sa compenseze diminuarea ocuparii in celelalte sectoare. Explicatia este cererea mai slaba de produse manufacturate romanesti venita din Zona Euro. Ca urmare, anticipam cresterea ratei somajului peste 7,5% la sfarsitul anului”, a precizat economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa (foto).

In schimb, economistul-sef de la ING Bank, Nicolaie Alexandru-Chideschiuc, estimeaza o rata a somajului masurata de Biroul International al Muncii de 7,1%.

Pe de alta parte, analistii Volksbank Romania se asteapta la o rata a somajului de 4,8% - 5% la final de an, dar masurata in functie de sistemul Agentiei Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

„Ne asteptam ca rata somajului sa se mentina in jurul valorii actuale, existand riscul sa inregistreze si o usoara crestere in lunile urmatoare ca urmare a impactului sezonier din servicii, deoarece scaderea gradului de ocupare din servicii in perioada de iarna nu va fi absorbita de economie, care va continua sa inregistreze o crestere anemica pana la sfarsitul anului”, a explicat Melania Hancila.