1 / 5

Stabilitate pentru cursul leu/euro

Desi Banca Nationala a Romaniei a anuntat saptamana trecuta un curs de 4,2940 lei/euro, reprezentand maximul din 2011, pe fondul tensiunilor internationale, analistii estimeaza un nivel de 4,2 lei/euro la finele anului.

„Ne asteptam la o usoara intarire a monedei nationale pe masura ce Romania isi va imbunatati fundamentele economice si se va consolida trendul dezinflationist, astfel incat investitorii vor obtine dobanzi real pozitive pentru plasamentele lor in Romania. De asemenea, aprecierea leului ar putea fi sustinuta si de accelerarea absortiei fondurilor europene spre sfarsitul anului, precum si ameliorarea perceptiei investitorilor straini asupra perspectivelor de crestere ale tarii noastre”, a precizat Melania Hancila (foto), sefa departamentului de strategie si cercetare din cadrul Volksbank Romania.

Ea spune ca riscurile la scenariul prezentat mai sus sunt de ordin extern si ar putea fi cauzate de o deteriorare a situatiei din zona euro.

De aceeasi parere este si economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa, care considera ca in cazul in care aversiunea la risc va persista pe pietele internationale dincolo de finalul acestui an, va exista o presiune pe cursul de schimb euro – leu.

„In cazul in care Ministerul Finantelor Publice se imprumuta extern in ultimul trimestru si cheltuieste valuta pe piata locala, cursul ar putea cobori la sfarsitul lui 2011 spre 4,2 lei/euro. In caz contrar, cursul ar putea fluctua intre 4,25 si 4,3 lei/euro”, a explicat Bucsa.

Totodata, cei de la ING Bank vad cursul tot spre nivelul de 4,2 lei/euro la final de an.

„O usoara intarire a leului fata de euro este conditionata de ameliorarea incertitudinilor din zona euro”, a mentionat economistul-sef al ING Bank, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.

Analistii BCR estimeaza un nivel de 4,22 lei/euro pentru cursul mediu din acest an si de 4,21 lei/euro pentru anul viitor.

„Intervalul 4,1 - 4,3 lei pentru cursul euro-leu este un interval neutru pentru economia romaneasca si este posibil sa se mentina in perioada urmatoare. Daca nu ar fi fost contextul international, leul ar fi trebuit sa fie mai tare, ar fi trebuit sa fie mai aproape de 4,1”, a declarat economistul-sef al BCR, Lucian Anghel



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri