1 / 8

Al doilea an consecutiv de pierderi

Dupa primele noua luni din 2011, bancile au totalizat o pierdere de 765 milioane lei (176 milioane euro), in conditiile in care la finele primului semestru sistemul bancar a raportat un profit net de 94,5 milioane lei, noteaza Mediafax.

Rezultatul negativ din perioada ianuarie-septembrie il depaseste pe cel inregistrat in tot anul 2010, de 516 milioane lei. Astfel, sunt mari sanse ca sistemul bancar romanesc sa afiseze pierdere pentru al doilea an consecutiv dupa 1999.

Presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank, Dan Pascariu, spune pentru Wall-Street.ro ca in Europa Centrala si de Est s-a demonstrat statistic ca fara o cota de piata de minim 4-5% in privinta activelor, bancile nu au cum sa fie profitabile in mod sustenabil.

“In Romania exista foarte multe banci care au cota de piata sub 5% si care nu sunt profitabile. Probabil ca aceste banci trebuie sa se gandeasca la consolidare – vor fi vandute, vor fuziona. Sigur ca aici se pune problema de unde va porni acest proces. Cred ca primul pas va fi ca bancile sa vanda active. Ca vor fi pachete, o anumita clasa de active, sau probabil ca unele banci se vor gandi sa iasa cu totul dintr-o piata”, a precizat Pascariu.

Analistii considera ca bancile au un caracter prociclic, intrucat atunci cand era crestere economica acestea inregistrau profituri considerabile, iar in recesiune acestea au raportat rezultate negative. “Principala cauza a pierderilor raportate de bancile din Romania este cresterea neperformantei. Majorarile de capital care urmeaza sa se realizeze vor adanci pierderile sistemului bancar. De aceasta situatie vor profita unele banci care vor lua cota de piata de la unii competitor”, a explicat Adrian Mitroi, secretarul general al CFA Romania.

Totodata, bancile locale si-au restrans si reteaua teritoriala, care a coborat cu 100 de unitati de la inceputul anului, de la 6.170 la 6.070 sucursale. Inclusiv numarul de salariati s-a comprimat in primele noua luni ale anului, de la 66.750 la 66.520 de angajati.

Vezi in slide-urile urmatoare ce rezultate au publicat principalele banci din Romania.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri