Apetitul pentru creditele de retail a scazut

Apetitul pentru creditele de retail a scazutPresedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a subliniat ca problemele din zona euro si cele din Grecia si-au pus puternic amprenta, in ultimele sase luni, asupra cererii de credite din partea persoanelor fizice.

"Apetitul pentru credite din partea persoanelor fizice a scazut si probabil ca situatia va mai tine pana cand o parte din problemele dezbatute in zilele acestea se vor mai clarifica", a spus Ghetea, la seminarul EU-COFILE, organizat de BNR, Alpha Bank si ARB.

Totusi, el apreciaza ca, imediat ce problemele zonei euro vor fi rezolvate, cererea de credite se va relua, intrucat este in continuare mare nevoie de bani, de investitii.

"Cred ca in perioada urmatoare vom asista la oferte interesante din partea bancilor la creditarea pe lei", a completat Ghetea.

Clientii au fugit de bancile grecesti

Clientii au fugit de bancile grecestiNicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR a atras atentia asupra unui proces de migrare a clientilor de la bancile grecesti catre alte institutii.

"Luptele de strada au facut ca bancile grecesti sa piarda 1,2 miliade de euro din depozite. E o suma enorm de mare [...] Cei care au pastrat brandul si acesta nu e asociat bancii-mama au pierdut mai putin. Bancile al caror nume este similar institutiilor-mama au pierdut mai mult", a spus Cinteza.

El a precizat ca migrarea clientilor nu va continua in perioada urmatoare.





Evolutia Bursei va depinde de perceptia investitorilor despre summit

Evolutia Bursei va depinde de perceptia investitorilor despre summitPresedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache, a declarat, cu ocazia seminarului EU-COFILE, ca summit-ul UE si criza zonei euro si-au pus amprenta asupra evolutiilor din Romania, inclusiv asupra investitorilor de la BVB.

"Daca rezultatele summit-ului vor fi pozitive si vor fi percepute pozitiv de catre investitori, acest lucru va ajuta si economia romaneasca si pe cale de consecinta si Bursa de Valori si investitorii", apreciaza Farmache.

El a remarcat ca in momentul de fata performanta macroeconomica a Romaniei este "una notabila", dar iesirea din recesiune si "lansarea pe o panta ascendenta a economiei" va depinde de mediul extern.