Cresterea economica: Revenirea consumului, in special cel guvernamental

Cresterea economica: Revenirea consumului, in special cel guvernamentalCoface estimeaza ca Romania va inregistra o crestere economica de 1% - 1,5% in 2012, in conditiile in care anul trecut avansul PIB-ului a fost prognozat la 2,5%.

Motoarele de sustinere a cresterii economice din 2011 precum agricultura, exporturile si productia industriala, isi vor reduce aportul, insa vor fi compensate partial de revenirea consumului, in special cel guvernamental, in contextul unui an electoral.

"Recomandam iesirea din spirala masurilor prociclice, prin cresterea investitiilor publice in vederea sustinerii cresterii economice. Pentru a nu destabiliza procesul de consolidare fiscala in derulare, rolul cheie il va juca gradul de absortie al fondurilor europene si eficientizarea procesului de incasare a veniturilor fiscale", se arata intr-un raport Coface.

BNR nu va lasa cursul leu/euro peste nivelul de 4,4 lei/euro

BNR nu va lasa cursul leu/euro peste nivelul de 4,4 lei/euroMoneda nationala va varia in raport cu euro in intervalul 4,3-4,4 lei/euro in acest an, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va lasa cursul peste acest nivel, a precizat Iancu Guda, director al departamentului de macroeconomie din cadrul Coface.

"Depasirea acestui prag va genera presiuni in sistemul financiar-bancar. Spre exemplu, un curs mai mare de 4,4 lei/euro va conduce la o cerere de recapitalizare a bancilor straine prezente pe piata romaneasca", a aratat Guda.

Potrivit Coface, se observa corelatii puternice intre evolutia CDS-ului Romaniei si evolutia cursului de schimb respectiv costul finantarii pentru creditele noi in valuta, ambele variabile fiind influentate decisiv de perceptia investitorilor straini.







Tinta de deficit bugetar, improbabil sa fie atinsa

Tinta de deficit bugetar, improbabil sa fie atinsaRomania a incheiat anul 2011 cu un deficit bugetar de 4,35% din PIB, sub tinta de 4,4% convenita cu Fondul Monetar International (FMI).

Potrivit Coface, tinta deficitului bugetar pentru 2012 asumata de guvern fata de FMI, de 3%, este improbabil sa fie atinsa, in conditiile in care a fost construita intr-un scenariu de crestere economica de 3,5%-4%.

"In conditiile unei cresteri economice de 1,5% in 2012, in lipsa unor reduceri suplimentare de cheltuieli, deficitul bugetar pentru anul curent poate varia intre 3,5% si 4% din PIB", potrivit raportului Coface.

Astfel, factorii care franeaza scaderea deficitului fiscal sunt absortia redusa a fondurilor europene, sub 4%, amanarea privatizarii companiilor destat cu pierderi, dar si dimensiunea relativ ridicata a economiei subterane, estimata la 30% din PIB.

Dependenta de capitaluri externe

Dependenta de capitaluri externeIn primele 11 luni ale anului trecut, Romania a inregistrat un deficit de cont curent de 4,2 miliarde euro (4% din PIB), in scadere cu 6,6% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-a situat la 4,5 miliarde euro.

Investitiile straine directe au inregistrat un nivel de 1,64 miliarde euro in perioada ianuarie-noiembrie 2011, in scadere cu 35% fata de aceeasi perioada a anului anterior, determinand scaderea gradului de acoperire a deficitului de cont curent prin ISD.

Coface estimeaza ca deficitul de cont curent va creste in acest an la 4,5% din PIB, insa investitiile straine directe vor avea o revenire.

"Deficitul de cont curent se va adanci datorita scaderii exporturilor. E momentul sa revedem o crestere a ISD-urilor, mai ales in domeniul transporturilor, unde speram ca se vor indrepta investitiile publice", a precizat seful Coface Romania, Cristian Ionescu.

Cresterea rapida a datoriei publice in PIB

Cresterea rapida a datoriei publice in PIBRomania are un nivel redus al datoriei publice ca pondere in PIB (39% in octombrie 2011), comparativ cu media UE 27 (80% in 2010) si UE 16 (85% in 2010).

Cu toate acestea, exista unele semnale de alarma privind datoria publica, potrivit raportului Coface:

- Cresterea rapida a ponderii datoriei publice in PIB, de la 21% in 2008, la 39% in octombrie 2011, cu un plus de 20 miliarde euro in ultimii doi ani, cu riscuri suplimentare in contextul unor venituri fiscale scazute si un grad ridicat de euroizare al economiei

- Cresterea datoriei contractate pe termen scurt, de la 16,64% in decembrie 2005 la 31,53% in octombrie 2011

- Scaderea ponderii datoriei publice contractate in lei, de la 64% in iunie 2009 la 47,5% in octombrie 2011

Coface mentine calificativul privind riscul de tara pentru Romania la "B"

Coface mentine calificativul privind riscul de tara pentru Romania la "B"Coface a mentinut calificativul privind riscul de tara pentru Romania la "B", clasa de risc care indica un mediu economic si politic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor deja sarac.

Evaluarea riscului de tara masoara riscul mediu al aparietiei incindentelor de plata inregistrate de companiile dintr-o anumita tara.

Seful Coface a afirmat ca Romania ramane vulnerabila ca urmare a persistentei dezechilibrelor externe si a ajustarilor bugetare insuficiente, in timp ce conditiile de finantare ar trebui sa se inaspreasca din nou in acest an din cauza aversiunii crescute a investitorilor fata de risc.

Acesta a spus ca riscul de refinantare de la bancile-mama din Grecia, extrem de vulnerabile, si ale caror creante reprezinta 12% din PIB-ul Romaniei, este deosebit de ridicat. "In acest context, reducerea volumului ofertelor de credit ar trebui sa se accentueze", a precizat Cristian Ionescu.