4. Riscurile IT

4. Riscurile ITPerceptia privind principalele riscuri ce pot ameninta companiile difera in functie de regiunea geografica.

Riscurile catastrofice se situeaza pe primul loc in topul riscurilor de care se tem companiile din zona Asia-Pacific - teama justificata, de altfel, in urma cutremurului si a tsunami-ului din Japonia si a inundatiilor recente din Tailanda. In aceasta regiune companiile mai sunt, de asemenea, preocupate de riscurile politice, inclusiv de protectionism si de interventia statului.

In Marea Britanie, in schimb, companiile sunt ingrijorate in principal de efectele supra-reglementarii. In Germania, pe de alta parte, riscul de complexitate creaza ingrijorari serioase: in proiectele industriale complexe, un design deficitar al produselor si sisteme de control intern inadecvate pot duce la compromiterea eficacitatii si la pierderi.

In toata lumea, insa, companiile sunt in mica masura preocupate de riscurile IT. Numai 1% dintre expertii intervievati de AGCS au mentionat acest risc drept un motiv de ingrijorare pentru companii. Cu toate acestea, functionarea defectuoasa a sistemelor IT - cauzata de atacurile hacker-ilor sau de procese interne deficitare - poate induce pierderi de milioane, prin efectele ce se pot propaga atat la nivelul cheltuielilor, cat si al veniturilor.

3. Catastrofele naturale

3. Catastrofele naturalePe locul al treilea in topul riscurilor ce ameninta companiile in anul 2012, conform cercetarii AGCS, realizata in randul consultantilor sai in managementul riscului, in cea de-a doua jumatate a anului 2011, se situeaza catastrofele naturale.

Costul catastrofelor naturale - de la inundatii si ploi torentiale, pana la uragane, taifunuri sau cutremure - este multiplicat ca urmare a dezvoltarii si a progresului tehnologic. Astfel, valoarea anuala a despagubirilor acordate de asiguratori pentru daune cauzate de catastrofe naturale a crescut in ultimii 30 de ani de la 5 miliarde de dolari la peste 40 miliarde de dolari.

Riscurile asociate intreruperii afacerilor

Riscurile asociate intreruperii afacerilorPe locul al doilea in topul riscurilor care ameninta companiile in acest an se situeaza riscurile asociate intreruperii afacerilor (mentionate de 14% dintre respondenti).

Intreruperea afacerilor se refera la intreruperi ce survin in lantul aprovizionarii si la vulnerabilitatea proceselor de productie datorita unei concentrari a furnizorilor, a unui grad din ce in ce mai mare de outsourcing catre furnizori si a productiei pe baza de cerere/ comenzi.

Cu toate ca o centralizare a achizitiilor, un grad din ce in ce mai mare de outsourcing catre furnizori si productia pe baza cererii/ comenzilor reduc costurile, in acelasi timp, acestea fac companiile sa fie mai vulnerabile la intreruperile proceselor.

Riscul economic

Riscul economicRiscul economic a fost cel mai frecvent mentionat, de circa 21% dintre respondenti. Mai concret, companiile sunt ingrijorate de o posibila recesiune economica si de criza datoriilor suverane, de cresterea preturilor marfurilor si de fluctuatiile valutare.

“In climatul actual, cu totii am devenit mai constienti de omniprezenta riscului economic. Nervozitatea si volatilitatea de pe pietele financiare submineaza in cele din urma increderea si activitatea din economia reala, generand neliniste in randul investitorilor si la nivelul pietelor. Cu atat mai mult intr-un asemenea context, evaluarea riscului reprezinta un element crucial pentru toate deciziile care tin de afaceri”, afirma Michael Heise, economist sef al Allianz.