Nextebank PineBridge Investments

Nextebank, fosta MKB Romexterra Bank, a fost vanduta de catre grupului maghiar MKB catre un grup de investitori sustinuti de fondul american PineBridge Investments a inceputul lunii aprilie. In prezent, tranzactia se afla pe masa BNR, surse din piata bancara confirmand pentru Wall-Street.ro ca banca centrala nu si-a dat avizul final asupra intelegerii.

Specialistii in fuziuni si achizitii spun ca aprobarea tranzactiei Nextebank-PineBridge reprezinta o piatra de hotar pentru sistemul bancar, pentru ca fondurile de investitii sunt printre putinii cumparatori de banci in Romania. “Aprobarea acestei tranzactii reprezinta cel mai important eveniment pentru piata de fuziuni si achizitii, iar in functie de atitudinea BNR vom vedea care va fi evolutia viitoare a sistemului bancar. Timp de 20 de ani, pozitia BNR a fost ca fondurile de investitii nu ar trebui sa cumpere banci. Daca BNR nu va accepta tranzactia sau o va admite cu conditii oneroase se va da un anumit semnal, iar investitorii vor fi indepartati”, a explicat Doru Lionachescu, partener Capital Partners.

Vrei sa afli mai multe despre private equity si piata de fuziuni si achizitii? Participa la Conferinta M&A Outlook de saptamana viitoare! Tot ce trebuie sa faci pentru a participa la conferinta este sa completezi formularul disponibil aici.




Volksbank

VolksbankGrupul austriac Volksbank anunta anul trecut ca subsidiara din Romania va fi repozitionata in urmatorii doi-trei ani, dupa care va fi vanduta. Rusii de Sberbank au cumparat Volksbank International, dar fara operatiunile locale, din cauza portofoliului complicat, cu multe credite in franci elvetieni, si a situatiei economice dificile din Romania.

Controlul Volkbank Romania a fost transferat in octombrie 2011 catre un vehicul special, VBI Beteiligungs GmbH, cu o structura identica a actionariatului, in care grupul Volksbank detine controlul, cu 51% din actiuni, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE din Franta detin cate 24,5 %.

Vrei sa afli mai multe despre piata de fuziuni si achizitii? Participa la Conferinta M&A Outlook de saptamana viitoare! Tot ce trebuie sa faci pentru a participa la conferinta este sa completezi formularul disponibil aici.



RBS portofoliul de retail

RBS Romania, subsidiara locala a britanicilor de la Royal Bank of Scotland, a fost, de la inceputul crizei, una dintre bancile despre care s-a vorbit ca urmeaza sa-si schimbe actionariatul.

In 2009, Deutsche Bank a vrut sa cumpere banca, insa pretul cerut de englezi, de 400 milioane euro, a fost considerat prea ridicat.

La fel s-a intamplat si in 2011, cand maghiarii de la OTP Bank au vrut sa achizitioneze RBS Romania, insa pretul a fost din nou socotit prea piperat.

In prezent, banca a decis sa continue activitatea pe plan local, insa doar pe segmentul corporate, iar pentru partea de retail se vor cauta optiuni, vanzarea fiind una dintre ele.

Vrei sa afli mai multe despre piata de fuziuni si achizitii? Participa la Conferinta M&A Outlook! Tot ce trebuie sa faci pentru a participa la conferinta este sa completezi formularul disponibil aici.



Banca Carpatica

Banca CarpaticaDe Banca Carpatica s-a tot vorbit in ultimii ani ca ar fi de vanzare, dar nicio tranzactie nu s-a concretizat. Ultima dintre ele a esuat anul trecut, dupa ce fondul britanic de investitii AnaCap a renuntat sa mai cumpere actiunile detinute de proprietarul bancii, Ilie Carabulea.

Carpatica a inceput in ianuarie 2010 o reoganizare a afacerilor
, printr-o potentare a liniilor de business, o optimizare a retelei, dar si o centralizare a activitatiilor bancii.

Banca a ajuns, in ultimii trei ani, de la o retea de aproape 200 de unitati la 155 de sucursale in prezent. Din 1.900 de salariati, au mai ramas sub 1.400 de angajati, iar 75% din managerii sucursalelor au fost schimbati.

Vanzarea Carpatica este momentan in stand-by, dupa ce Carabulea a fost condamnat la 18 luni de inchisoare cu executare pentru dare de mita.

Vrei sa afli mai multe despre piata de fuziuni si achizitii? Participa la Conferinta M&A Outlook! Tot ce trebuie sa faci pentru a participa la conferinta este sa completezi formularul disponibil aici.



ATE Bank

ATE BankATE Bank Romania a fost oficial scoasa la vanzare la finele anului trecut, cei interesati de cumpararea pachetului de 93,27% din actiunile bancii urmand sa depuna ofertele pana pe 16 ianuarie 2012.

Banca elena i-a angajat pe cei de la Deloitte pentru a intermedia vanzarea. Pana in prezent, nu a fost anuntata vreo tranzactie.

ATE Bank a primit, la sfarsitul lunii aprilie, un imprumut subordonat in valoare de 24 milioane euro de la actionarul majoritar, ATE Bank Grecia, pentru asigurarea solvabilitatii si lichiditatii bancii.

Banca Transilvania

Banca TransilvaniaDespre vanzarea Bancii Transilvania se vorbeste de cativa ani buni, iar de banca s-au interesat institutii de credit precum Millennium Bank, OTP Bank sau ING Bank.

In prezent, actionarii Bancii Transilvania nu mai sunt la fel de interesati de vanzarea acesteia, dupa ce valoarea bancii a scazut de peste 5 ori comparativ cu nivelul maxim la care era evaluata in 2007, de 2 miliarde euro.

Vrei sa afli mai multe despre piata de fuziuni si achizitii? Participa la Conferinta M&A Outlook! Tot ce trebuie sa faci pentru a participa la conferinta este sa completezi formularul disponibil aici.


Garanti Bank si OTP Bank, printre posibilii cumparatori

Garanti Bank si OTP Bank, printre posibilii cumparatoriGaranti Bank si OTP Bank s-au aratat in ultimii ani interesate sa achizitioneze o banca din Romania.

In primul rand, Garanti Bank si-a anuntat intentia de a intra in topul primelor 10 banci locale in functie de active si ca va lua in calcul posibile fuziuni si achizitii.

Ungurii de la OTP Bank au reiterat posibilitatea de a cumpara o banca si in acest an, dar cu conditia sa fie o institutie de credit relativ mica, de o calitate buna si sa nu coste mult.

"Mediul macreconomic s-a dovedit a fi provocator pentru sectorul bancar din Romania in 2011. Dupa doi ani de recesiune, procesul de recuperare economica ce a urmat a fost lent si distribuit neuniform pe sectoare, fiind insuficient pentru a readuce sistemul bancar, privit in ansamblu, pe profit. Au existat totusi banci care au inregistrat profituri multumitoare, demonstrandu-si astfel capacitatea de a rezista intr-un mediu cu un grad de incertitudine in crestere. Structura sistemului bancar nu a inregistrat modificari majore anul trecut, iar Romania probabil va continua sa fie considerata o piata strategica de catre principalele banci cu capital strain”, a precizat economistul-sef de la Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

Vrei sa afli mai multe despre piata de fuziuni si achizitii? Participa la Conferinta M&A Outlook! Tot ce trebuie sa faci pentru a participa la conferinta este sa completezi formularul disponibil aici.