1 / 5

1. O crestere economica mai echilibrata

Cresterea economica determinata de intrari de capital care alimenteaza cererea interna creeaza o serie de vulnerabilitati, umfla sectorul non-tradable (*bunuri si servicii care nu pot fi tranzactionate international – n.r.), fiind in final un proces nesustenabil.

In timp ce factorii de decizie nu pot si nu ar trebui sa impuna un anumit model de crestere la nivel micro, acestia nu detin foarte multe instrumente la indemana pentru a impinge evolutiile generale in directia corecta.

Romania a inregistrat in perioada 2003-2008 o crestere economica medie de 6,5% pe an. O mare parte din acest boom economic a fost determinat de catre procesul de “catching up”, reformele luate si de anticiparile ca tara va intra in Uniunea Europeana in 2007.

Deficitul de cont curent a urcat la un nivel nesustenabil de 13,5% din PIB in 2007, in pofida remiterilor puternice de la muncitorii romani din strainatate, care echivalau cu 4% din PIB. Totodata, rata de schimb reala s-a apreciat cu aproape 50% intre 2004 si 2007.


*Atunci cand o tara se afla intr-un proces de recuperare economic, de exemplu cum a fost Romania in perioada 2003-2008, se inregistreaza cresteri majore de productivitate, in special in industrie. Aceasta evolutie a condus la cresteri de preturi mai mari in segmentul non-tradable decat in sectorul tradable si la o apreciere a monedei nationale.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri