40% dintre COO aspira sa fie promovati in pozitia de CEO in urmatorii 5 ani

40% dintre COO aspira sa fie promovati in pozitia de CEO in urmatorii 5 aniPe pietele cu crestere rapida, insa, proportia acestora creste considerabil, pana la 54%. Daca multi directori operationali de pe pietele dezvoltate sunt concentrati pe obtinerea unei eficiente operationale sporite pentru a apara pozitia companiei lor pe piata, directorii operationali din pietele cu crestere rapida au o lista de prioritati de invidiat, care include necesitatea de a dezvolta organic capacitatea de productie si de a se asigura ca resursele adecvate sunt folosite in mod eficient pentru a profita de toate oportunitatile de crestere.

Implementarea acestei agende necesita un mod de gandire puternic antreprenorial si strategic care, alaturi de capacitatea de eficientizare si optimizare a proceselor, sa poata genera o crestere sustenabila.

Directorii operationali din pietele cu crestere rapida recunosc faptul ca procesul de crestere trebuie sa aiba loc in contextul unei eficiente sporite, iar acesta dubla concentrare, atat pe cresterea la varf, cat si pe performanta de baza, necesita o paleta mult mai larga de competente care ii transforma in candidati ideali pentru alte roluri de conducere in viitor.

Care au fost cele mai importante modificari in rolul unui director operational

Care au fost cele mai importante modificari in rolul unui director operationalUnul din trei respondenti au indicat faptul ca cele mai importante modificari ale rolului directorului operational din ultimii cinci ani sunt complexitatea crescuta si un set mai larg de sarcini.

Cu toate acestea, 60% dintre respondenti considera ca tocmai acesta este motivul pentru care directorul operational aduce valoare companiei. In acest sens, 49% dintre respondenti sunt ferm convinsi ca importanta pozitiei lor a crescut datorita schimbarilor si provocarilor constante.

Dincolo de cerintele operationale traditionale, specifice directorului operational, multi dintre ei au devenit genul de "go-to person", mereu disponibili si de incredere pentru a gestiona initiative complexe de transformare in business. Compania valorifica, astfel, capacitatea directorului operational de a gestiona ritmul de schimbare, care continua sa se accelereze in mediul de afaceri.

Ce capacitati trebuie sa aiba un COO de succes

Ce capacitati trebuie sa aiba un COO de succesCapacitatea unui COO de succes de a defini cu exactitate partea structurala a organizatiei in mediul complex si schimbator de astazi, poate fi un avantaj clar pentru orice organizatie care cauta sa inoveze si sa creasca.

Cu toate acestea, imbinarea componentei operationale cu perspectiva strategica nu este deloc simpla iar 49% dintre directorii executivi sunt de acord ca acesta este unul dintre rolurile cele mai dificile din echipa de management, care necesita puternice abilitati de lider pentru a cataliza si a implementa agenda strategica.

Referitor la rolul de astazi al directorului operational, Saulius Adomaitis, Ernst & Young Romania Advisory Leader, comenteaza: "Operatiunile au o importanta strategica crescanda, referindu-se deopotriva atat la profit cat si la provocarile legate de costurile cu care se confrunta organizatiile. Daca ne gandim la rolul esential pe care il poate juca un COO in stimularea cresterii veniturilor, atunci devine clar de ce rolul lui devine din ce in ce mai important pentru succesul unei afaceri."