Radu Ghetea, presedinte CEC Bank

Radu Ghetea, presedinte CEC BankRestructurarea de personal este necesara in sistemul bancar, insa nu exista o reteta unica, fiecare banca avand planurile sale de eficientizare a costurilor.

In ceea ce priveste CEC Bank, reteta noastra presupune eficientizarea retelei teritoriale.

Astfel, banca va continua in 2013 sa implementeze o serie de masuri de eficientizare a activitatii, cum ar fi redimensionarea retelei si relocarea unor unitati, alocarea mai eficienta, catre zonele care au potential de crestere, a resurselor umane existente si eficientizarea unor fluxuri operationale, in vederea reducerii cheltuielilor.

Petre Bunescu, director general adjunct la BRD

Petre Bunescu, director general adjunct la BRDGradul de bancarizare specific Romaniei include in continuare un potential major pentru perioada urmatoare, potential care nu poate fi ignorat, chiar daca economia nu inregistreaza inca un ritm sustinut de revenire.

In aceste conditii, restructurari pot fi posibile doar daca nu compromit modelul de business al actorilor din piata. Chiar daca, din punct de vedere comercial, oportunitatile de acum cativa ani s-au redus sensibil, acesta nu este, in sine, un motiv de a realiza restructurari, concedieri, inchideri de unitati.

Perioada actuala este una favorabila unor activitati de optimizare a gestionarii portofoliilor de clienti, identificarii modului in care se poate imbunatati, de pilda, client-service-ul, iar institutiile care se vor orienta intr-o mai mare masura catre o astfel de auto-evaluare vor avea de castigat in perioada urmatoare. Rezultatul unor asemenea optimizari se poate regasi si in reducerea moderata a retelelor de unitati bancare si de personal.

Nicolae Tarcea, director general adjunct, Banca Transilvania

Nicolae Tarcea, director general adjunct, Banca TransilvaniaEstimez ca vor continua restructurarile in sistemul bancar romanesc, si in anul care va urma, tocmai pentru ca aspectele care tin de costuri si de eficienta sunt capitale.

Insa trebuie sa o vedem ca pe o etapa fireasca, tocmai pentru ca, odata cu criza, bancile si-au schimbat orientarea, focusul lor fiind acum prudenta, in locul expansiunii rapide.

Laszlo Diosi, presedinte OTP Bank

Laszlo Diosi, presedinte OTP BankIn mod surprinzator, asistam la un proces mult mai lent decat ne asteptam de consolidare a sistemului bancar, dar, cu toate acestea, exista o tendinta ascendenta vizibila in acest sector, care cu siguranta va continua si in 2013.

Ufuk Tandogan, director general Garanti Bank

Ufuk Tandogan, director general Garanti BankSistemul bancar romanesc va continua tendinta de consolidare, mai degraba decat de restructurare, pe care o putem observa in ultimii ani, in special de cand se manifesta recesiunea economica in toata lumea.

Aceasta consolidare poate lua forme diferite: fuziuni, achizitii sau, de ce nu, iesiri de pe piata romaneasca. Este o evolutie fireasca pentru climatul economic dominant din acest moment.

In acelasi timp, si serviciile si produsele bancare in ansamblu trec printr-un proces continuu de adaptare la nevoile clientilor, tinand cont si de conditiile economice, in paralel cu responsabilizarea intregului sistem bancar, prin "curatarea" portofoliilor.

Henk Paardekooper, presedinte RBS Romania

Henk Paardekooper, presedinte RBS RomaniaRestructurarea sistemului bancar atat la nivel international, european, cat si in Romania, va continua in 2013. Asadar, acest proces nu este specific doar Romaniei.

Guvernele si autoritatile de reglementare impun noi reguli si creaza noi reglementari pentru a face bancile mai sigure si mai puternice si pentru a se asigura ca acestea isi pot indeplini rolul primordial, acela de a sprijini economia.

Bancile sunt rotile economiei, care acum scartaie si au nevoie de ulei. De aceea au inceput sa se restructureze, ceea ce ar trebui privit ca un lucru bun. Daca nu s-ar intampla nimic, personal m-as ingrijora.