Commercial Union / Aviva Asigurari de Viata

Commercial Union / Aviva Asigurari de ViataPrezent pe piata locala incepand cu data de 11 octombrie 2000, grupul britanic Aviva, initial sub numele de Commercial Union Asigurari de Viata Romania, s-a numarat printre pionierii pietei de asigurari de viata.

Aviva (fosta Commercial Union) l-a numit in aprilie 2000 pe canadianul Carl Boehr in functia de presedinte Commercial Union Asigurari de Viata Romania, care avea drept obiectiv principal sa lanseze compania pe piata locala.

Sub conducerea canadianului, la numai doi ani de activitate, Commercial Union devine Aviva Asigurari de Viata, in urma unui rebranding international.

Interamerican / Eureko Asigurari

Interamerican / Eureko AsigurariIncepand cu luna februarie 2009, Interamerican Romania a devenit Eureko, in cadrul unui proces de rebranding desfasurat doar local.

Grupul olandez Eureko era actionarul majoritar al Interamerican inca din 2001, cand a cumparat actiunile companiei elene de asigurari de la un om de afaceri si de pe bursa. Investitia in procesul de rebranding a companiei din Romania, detinuta de grupul olandez, s-a ridicat la cateva milioane de euro.

Asiban, BT Asigurari si OTP Garancia / Groupama Asigurari

Asiban, BT Asigurari si OTP Garancia / Groupama AsigurariLuna august din 2009, anunta lansarea celui mai nou brand de asigurari din Romania - Groupama - in urma fuziunii dintre Asiban si BT Asigurari, companii cu afaceri de 250 milioane de euro in anul precedent. Odata cu aceasta fuziune, Asiban, unul dintre cele mai vechi branduri, a disparut, dupa o istorie de peste un deceniu.

Brandul BT Asigurari, aparut in 2004, era cunoscut mai ales datorita brandului fostului actionar majoritar Banca Transilvania. Proiectul de fuziune a presupus fuziunea Asiban si a BT Asigurari si crearea unei companii cu o noua structura organizationala si de management. In ceea ce priveste OTP Garancia, integrarea acesteia s-a produs gradual, pana la inceputul anului 2010. Rebrandingul a fost estimat la un milion de euro.

AIG Romania / Chartis Romania

AIG Romania / Chartis RomaniaCompania de asigurari generale AIG Romania si-a schimbat denumirea in Chartis Romania, in luna februarie 2010, brandul sub care activa inca din luna iulie a anului precedent actionarul AIG Europe, care opereaza in Romania in virtutea dreptului de stabilire.

Odata cu aceasta transformare, AIG Romania a iesit din sfera de supraveghere a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si a intrat sub incidenta ACAM, autoritatea de supraveghere din Franta, unde Chartis Europe isi are sediul central.

Mihnea Tobescu, care a preluat recent atributiile de conducere ale societatii de asigurare Euroins Romania, a condus Chartis Romania (fosta AIG Romania) pana in martie 2012, cand CSA a retras, la cerere, autorizatia de functionare a societatii si a aprobat transferul portofoliului catre sucursala Bucuresti a Chartis Europe Limited Londra.

Asitrans / Euroins

Asitrans / EuroinsIn vara lui 2007, grupul financiar bulgar Eurohold a investit 12,5 milioane de euro pentru preluarea a peste 75% din actiunile companiei romanesti Asitrans Asigurari, incluzand achizitia de titluri, cresterea de capital, precum si pachetul majoritar al Asitrans Leasing.

In primavara anului urmator, incepand cu luna februarie, compania Asitrans Euroins a adoptat o noua denumire Euroins Romania. Pentru o perioada de sase luni de la 1 ianuarie 2008, fosta Asitrans a practicat o campanie de promovare "dublu brand", respectiv Asitrans-EuroIns.

Unita si Agras / Uniqa

Unita si Agras / UniqaIn vara anului 2008, grupul financiar austriac Uniqa, actionar la acea vreme al Astra Asigurari, a decis preluarea companiei de asigurari Unita de la Vienna Insurance Group (VIG).

Uniqa a renuntat in prealabil la sfarsitul anului 2007 la preluarea Astra, la care detine 27% din actiuni - pentru care a platit 10 milioane euro in 2005 -, dupa ce negocierile pentru cumpararea restului actiunilor au esuat, pretul fiind considerat prea mare. Dupa esecul negocierilor de preluare, Uniqa a decis si retragerea numelui sau din logo-ul Astra-Uniqa. La un an distanta, Unita a adoptat numele actionarului majoritar, devenind Uniqa Asigurari.

Austriecii mai detin pe plan local Uniqa Asigurari de viata, o companie de talie mica din piata asigurarilor de viata, creata in 2010 prin redenumirea fostei societati Agras, al carei obiect de activitate a fost schimbat din asigurari generale in asigurari de viata. Infiintata in 10 septembrie 1992, Agras a fost preluata in octombrie 2002 de catre Unita, intrata in timp in proprietatea Uniqa.

Omniasig Life / AXA Asigurari

Omniasig Life / AXA AsigurariIn luna ianuarie din 2010, grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG) a ajuns la o intelegere cu grupul francez AXA, cel mai mare asigurator european, pentru vanzarea Omniasig Life.

Ulterior, AXA Group s-a lansat oficial in Romania in luna mai, 2011, cand a schimbat si denumirea companiei locale printr-un amplu proces de rebranding in AXA Asigurari.

Inca din 2010, conducerea Omniasig Asigurari de Viata (Life) a fost preluata de Violeta Ciurel (foto), fost director general al ING Asigurari de Viata pana in 2004, care inlocuit-o pe Zlatka Cular, numita in aceasta pozitie la finele anului 2007.

Ardaf si Generali Asigurari / Generali Romania

Ardaf si Generali Asigurari / Generali RomaniaGenerali Asigurari si Ardaf au fuzionat in luna septembrie 2011, intr-o noua companie - Generali Romania. Cu toate acestea, italienii au pastrat ambele brand-uri, reteaua teritoriala si chiar au lansat o campanie de promovare in valoare de 3 milioane de euro, concentrata pe promovarea atat a brandului Generali cat si Ardaf.

Insa, un an mai tarziu, in ton cu noua abordare strategica a operatiunilor din Romania si in contextul unor pierderi de 20 de milioane de euro, grupul Generali a decis unificarea celor doua branduri cu care activa pe piata locala de asigurari. Compania a ales sa pastreze doar brandul Generali, acesta fiind mai puternic si mai relevant pentru profilul de client spre care se indreapta grupul.

Ca urmare, brand-ul Ardaf, dupa o istorie de 20 ani, avea sa dispara. Fosta companie, infiintata in 1992 de fosta banca Dacia Felix, intrata in faliment la sfarsitul anilor '90, a ajuns in grupul italian, dupa ce a fost cumparata, odata cu RAI Asigurari, de Genenerali PPF Holding, un joint-venture intre grupurile Generali (Italia) si PPF (Cehia), de la fondul de investitii PPF Investments. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, insa a fost estimata la 80 milioane de euro.

Aviva si Alico / Metropolitan Life

Aviva si Alico / Metropolitan LifeAviva Asigurari de Viata si Alico Asigurari Romania, companii afiliate Metropolitan Life Insurance Company - MetLife, Inc., opereaza pe plan local sub brandul Metropolitan Life (MetLife), incepand cu octombrie 2012.

La 1 august 2012, grupul britanic Aviva a anuntat ca a finalizat vanzarea operatiunilor de asigurari de viata din Romania, Ungaria si Cehia catre subsidiarele locale ale MetLife. Ca urmare, In Romania, preluarea Aviva Asigurari s-a realizat prin intermediul Alico Asigurari, iar prin aceasta tranzactie, MetLife a preluat si controlul societatilor Aviva Pensii si Aviva Consulting&Training.

Infiintat in 1998, asiguratorul roman Alico este parte a grupului american MetLife incepand cu noiembrie 2010, in urma preluarii American Life Insurance Co. (Alico) pentru 16 miliarde de dolari de la American International Group, Inc. (AIG).

Platinum Asigurari / Gothaer

Platinum Asigurari / GothaerNemtii de la Gothaer Finanzholding si-au anuntat, in aceasta saptamana, oficial prezenta pe piata de asigurari din Romania, dupa rebranding-ul asiguratorului local Platinum, unde detin din octombrie 2012 pachetul majoritar de actiuni (67%). Restul de actiuni raman detinute in mod egal de Constantin Toma si Efraim Naimer. Valoarea tranzactiei nu a fost dezvaluita de reprezentantii companiei germane.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net