Cea mai dificila etapa a procesului bancar de dezintermediere s-a incheiat

Cea mai dificila etapa a procesului bancar de dezintermediere s-a incheiatDupa o contractie de 856 de miliarde de euro anul trecut, se estimeaza ca totalul activelor din sectorul bancar din Eurozona va continua sa scada cu 500 de miliarde de euro in 2013, inainte sa reintre pe crestere, in 2014. Totalul activelor a fost deja in mare parte stabilizat in Germania, Franta si Olanda, in timp ce, in Italia si Spania, procesul urmeaza sa aiba loc anul viitor.

Marie Diron, Senior Economic Adviser pentru Eurozone Financial Services Forecast spune: “Cu toate ca procesul de dezintermediere va continua in Eurozona si in acest an, credem ca cea mai dificila faza a trecut iar bancile din economiile mai puternice au trecut deja de punctul critic. 2013 ar trebui sa fie ultimul an de scadere a activelor iar 2014 se arata mult mai sanatos in aceasta privinta”.

Creditarea va reintra pe crestere din 2014

Creditarea va reintra pe crestere din 2014Creditarea segmentului de business si a persoanelor fizice a scazut cu 1,7% in Zona Euro anul trecut si se estimeaza ca aceasta contractie va continua si in 2013, insa intr-un ritm mai moderat, de 0,5%.

Diviziunea dintre Nord si Sud se va mentine in continuare accentuata in privinta costului imprumuturilor bancare, ca urmare a unei contractii mai puternice a creditarii din economiile periferice in acest an. Se estimeaza ca, in 2013, creditarea se va contracta cu 5,1% in Spania, in comparatie cu evolutiile pozitive de 0,8% din Germania si de 0,6% din Franta. Previziunile arata ca, la nivelul Eurozonei, creditarea va reintra pe crestere incepand cu anul 2014, cu o rata anuala de 2,9%, care include o revenire modesta pe crestere in Spania, cu o rata de 0,9%.

Accesul bancilor la piata de capital continua sa se imbunatateasca iar fluxurile de depozite ale sectorului privat din economiile periferice par sa se stabilizeze, ceea ce permite bancilor sa se desprinda treptat de sprijinul acordat de bancile centrale. Cu toate acestea, conditiile de creditare ar putea sa se mentina destul de restrictive pentru o vreme, ceea ce va afecta investitiile si cheltuielile de consum.

Cum vor evolua creditele neperformante

Cum vor evolua creditele neperformanteCa urmare a cresterii numarului de credite neperformante in economiile periferice, rata acestora va atinge in acest an in Zona Euro un varf istoric de 7,2%, peste nivelul de 6,7% prognozat la sfarsitul anului 2012. Rata creditelor neperformante (NPL) este deja in scadere in Franta, Germania si Olanda in acest an, insa se estimeaza ca va atinge un varf de 10,2% in Italia si de 12,8% in Spania, fara a lua in calcul recentul transfer de active problematice catre SAREB.

“In Romania, ne asteptam mai degraba la o stagnare a creditarii in urmatoarele 9 luni, cu o usoara crestere pe companii si una ceva mai pronuntata pe credite ipotecare dar si o scadere a creditelor de consum. Aceasta situatie se datoreaza neincrederii consumatorilor si a decidentilor din companii in perspectivele pe termen scurt ale economiei, dar si apetitului limitat si selectiv al unora dintre jucatori. Oricum, chiar si o usoara evolutie pozitiva a creditarii nu ar fi suficienta sa alimenteze cresterea economica in asemenea masura, incat sa contribuie semnificativ la stoparea evolutiei creditelor neperformante. Astfel, desi mai lent, acestea vor continua sa creasca in urmatoarele 6-9 luni. Practic, in ceea ce priveste evolutia creditarii si a creditelor neperformante ramanem, intr-o oarecare masura, intr-un cerc vicios”, mentioneaza Gelu Gherghescu (foto), Partener Assurance & Advisory la Ernst & Young Romania.

Cresterea ratei dobsnzii ramane un risc secundar

Cresterea ratei dobsnzii ramane un risc secundarPreocuparile ca economia se va relansa mai devreme decat a fost anticipat in previziunile de baza, determinand BCE sa creasca mai repede ratele, ar trebui luate in serios de catre companiile de asigurari. Daca Zona Euro nu va mai scadea in acest an si va creste cu 1,7% in 2014, fata de 1,1% cat este previziunea de baza, inflatia va atinge probabil 2,8% pana la sfarsitul anului 2014. Aceasta va atrage dupa sine o crestere a ratei dobanzii de catre BCE de la 0,75%, la 1,25% in 2015, in loc sa fie mentinuta la acelasi nivel pana la mijlocul anului 2017. Randamentul obligatiunilor guvernamentale din Eurozona cu maturitate la zece ani ar creste de la 3,4%, la mijlocul anului 2014, la 4,7%, la sfarsitul anului 2015.