Contributia la pensiile private obligatorii se majoreaza

Contributia la pensiile private obligatorii se majoreaza

Contributia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creste de la 4% la 4,5% din venitul brut al salariatului, potrivit proiectului bugetului asigurarilor sociale pentru anul viitor.

Nivelul contributiei la Pilonul II prevazut pentru acest an, de 4%, a fost insa cu 0,5 puncte procentuale sub calendarul initial, dupa ce, in 2009, Guvernul a decis sa mentina cota la 2% pe fondul crizei financiare.

Pana in 2016, contributia ar trebui sa ajunga la 6%, potrivit legislatiei.

Guvernul aloca mai multi bani primarilor

Guvernul aloca mai multi bani primarilor

Guvernul va alimenta anul viitor bugetele locale din TVA cu peste 15,3 miliarde lei, mai mult decat fondurile alocate in acest an, dar le va impune sa finanteze cu prioritate proiecte UE si interzice alocarea de fonduri pentru lucrari noi daca nu sunt asigurate mai intai proiectele in derulare. In acest an, bugetele locale au fost alimentate cu sume defalcate din taxa adaugata in cuantum de 14,6 miliarde lei.

"In anul 2014, ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale vor finanta cu prioritate acele lucrari de investitii/activitati noi sau in continuare, aferente proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile. Se interzice finantarea lucrarilor de investitii noi daca nu sunt asigurate surse de finantare a lucrarilor de investitii/activitati in continuare, astfel incat sa se respecte graficele de executie/termenele de punere in functiune sau datele de finalizare a proiectelor aflate in implementare", se arata in document.

Companiile de stat ingheata din nou angajarile

Companiile de stat ingheata din nou angajarile

Companiile de stat nu vor putea majora nici anul viitor numarul prognozat de personal comparativ cu cel din acest an decat cu aprobarea speciala a Guvernului sau a autoritatilor locale, dar vor putea creste cheltuielile salariale, indiferent daca au avut sau nu profit, in functie de inflatia pe 2014.

"Operatorii economici care au inregistrat profit in anul precedent pot majora cheltuielile de natura salariala realizate in anul precedent, cu incadrarea in nivelul aprobat prin bugetele de venituri si cheltuieli, cel mult cu indicele mediu de crestere al preturilor prognozat pentru anul 2014. Operatorii economici care nu au inregistrat profit in anul precedent sau care primesc subventii sau transferuri de la bugetul de stat si bugetul local pentru activitatea de exploatare pot majora cheltuielile de natura salariala realizate in anul precedent, cu incadrarea in nivelul aprobat prin bugetele de venituri si cheltuieli, in limita procentului mediu de crestere a salariilor aplicabil pentru personalul din sectorul bugetar, dar nu mai mult decat indicele mediu de crestere al preturilor prognozat pentru anul 2014", se arata in document.

In acelasi timp, in 2014, companiile nu pot majora numarul prognozat de personal la finele anului fata de cel realizat in anul 2013, cu incadrarea in cel aprobat prin bugetul de venituri si cheltuieli.

Venituri de 201,9 miliarde lei si cheltuieli de 216,4 miliarde lei

Venituri de 201,9 miliarde lei si cheltuieli de 216,4 miliarde lei

Proiectul bugetului general consolidat pentru anul viitor a fost construit pe o prognoza de venituri de 201,9 miliarde lei si un total al cheltuielilor estimate de 216,4 miliarde lei, rezultand un deficit de 14,5 miliarde de lei.

Defalcat, bugetul de stat se bazeaza pe venituri de 100,8 miliarde lei, iar cheltuielile se vor ridica la 119,1 miliarde lei, din care 47,7 miliarde lei reprezinta cheltuieli de personal.

Bugetul asigurarilor sociale de stat a fost construit pe venituri de 51,8 miliarde de lei si cheltuieli de 52 miliarde de lei.

Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2014 este de 2.298 lei.

Bugetul este construit pe un deficit de 2,2% din PIB si o crestere economica de 2,2%.

Accizele cresc cu aproape 5% peste cursul din 2012

Accizele cresc cu aproape 5% peste cursul din 2012

Accizele vor creste anul viitor cu 4,77%, rata medie anuala a inflatiei calculata in septembrie, Guvernul anticipand ca va incasa suplimentar la buget de 3,44 miliarde lei din aceasta indexare, din cresterea accizelor la benzina si motorina si din interzicerea primelor la vanzarea de tutun si alcool.

Guvernul anticipeaza un plus de venituri din accize de 3,44 miliarde lei (aproape 800 milioane de euro), rezultat din indexarea nivelului actual cu rata medie a inflatiei la septembrie, de 4,77%, si majorarea accizei la benzina si motorina si kerosen cu 7 eurocenti pe litru. Totodata, a fost convenita si o crestere a accizelor cu 7 eurocenti/litru, la produsele energetice utilizate drept combustibil pentru motor, respectiv pentru benzina cu plumb, benzina fara plumb, motorina si kerosen.

Din modul de calcul descris mai sus rezulta ca accizele pentru 2014 vor fi calculate pe baza cursului de schimb din octombrie 2012, adica la nivelul actual se va adauga o cota de aproape 5%. Suma calculata ca plus de venituri din accize, de 3,44 miliarde lei, cuprinde atat impactul indexarii cu rata inflatiei si majorarii accizelor la combustibili cu 7 eurocenti pe litru, cat si masura de interzicere a comercializarii cu prime a produselor alcoolice si din tutun.

Veniturile din accize au fost estimate pentru acest an la ultima rectificare bugetara la 20,9 miliarde lei, respectiv 3,3% din PIB.

Firmele ce acorda sponsorizari sau burse vor avea drept de deducere timp de 7 ani

Firmele ce acorda sponsorizari sau burse vor avea drept de deducere timp de 7 ani

Firmele care acorda sponsorizari sau burse private vor avea posibilitatea sa deduca timp de sapte ani sumele care nu au putut fi scazute din impozitul pe profit, spre deosebire de sistemul actal, in care sumele care nu sunt deduse in anul respectiv nu mai pot fi reportate pe anii urmatori. Modificarea va fi operata de Guvern prin ordonanta de urgenta si aplicata incepand cu anul viitor.

Conform legislaiei actuale, contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, precum si cei care acorda burse private scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente in limita minima a 3 la mie din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit datorat. In cazurile in care sumele aferente sponsorizarii/mecenatului nu sunt scazute in totalitate din impozitul pe profit in anul efectuarii operatiunii, acestea nu mai pot fi insa scazute din impozitul pe profit al anilor fiscali urmatori.

Guvernul va introduce insa o noua regula conform careia sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi.
Recuperarea acestor sume se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.

Guvernul arata ca, prin instituirea acestui mecanism, se acorda dreptul de deducere, din impozitul de profit, pentru sumele aferente sponsorizarii si in cazul contribuabililor care inregistreaza pierdere fiscala in anul efectuarii sponsorizarii.