Interesele electorale ale primarilor au taiat la jumatate portofoliul PAID

Interesele electorale ale primarilor au taiat la jumatate portofoliul PAID

Anul curent a inceput cu o stire negativa. Portofoliul societatii care emite polite de asigurare obligatorie a locuintelor, PAID, a scazut in 2012 cu 51,8%, la 276.597 contracte, dupa ce in 2011 crescuse cu 56,3%, la 574.229. Scaderea portofoliului PAID in cursul anului 2012 a fost efectul neaplicarii prevederilor Legii 260/2008 de catre autoritatile locale, care ar fi trebuit sa amendeze cu pana la 500 lei proprietarii care nu isi asigura locuintele.

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a inregistrat cel mai ridicat nivel al portofoliului in octombrie 2011, cand numarul politelor PAD in vigoare a ajuns la 845.509.

Mai multe informatii aici.

Tariful RCA acopera obligatoriu cheltuielile si marja de profit

Tariful RCA acopera obligatoriu cheltuielile si marja de profit

Prin Ordinul 3/2013, autoritatea obliga asiguratorii de a stabili tarifele de prime astfel incat, cu o probabilitate de cel putin 99,5%, primele estimate pe urmatoarele 12 luni sa acopere toate riscurile asumate, toate cheltuielile aferente si marja de profit, cu respectarea legislatiei si a principiilor actuariale general acceptate.

Anterior, conform unui ordin CSA din 2011, asiguratorii RCA erau obligati sa stabileasca tarifele de prima pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an, astfel incat sa garanteze indeplinirea obligatiilor, constituirea rezervelor tehnice si plata contributiilor catre anumite fonduri, precum si acoperirea cheltuielilor de achizitie si de administrare.

Autoritatea de reglementare obliga asiguratorii sa transmita CSA, in format electronic, ipotezele folosite, metodele actuariale (operatiuni pe baza carora, folosind teoria probabilitatilor si statistica matematica, se efectueaza calcule financiare, mai ales la asigurari) si justificarea aplicarii acestora pentru calculul tarifelor de prime RCA, impreuna cu baza de date utilizata pentru aceste calcule.

"Tarifele de prima stabilite vor avea si opinia scrisa a actuarului auditorului financiar al asiguratorului", se spune in ordin. Cu toate acestea, si in prezent, asiguratorii practica pentru polita RCA tarife de prima care pentru acelasi autovehicul si sofer pot fi de doua sau trei ori mai ridicate decat cea mai ieftina polita disponibila pe piata, in functie de compania emitenta.

CSA taie plafonul de intrare in actionariatul PAID

CSA taie plafonul de intrare in actionariatul PAID

Asiguratorii care intentioneaza sa devina actionari ai societatii emitente de polite obligatorii de locuinte (PAID) nu mai sunt nevoiti sa contribuie cu cel putin 250.000 de euro la capitalul social, asa cum stabilise autoritatea de reglementare, CSA, in 2009.

Restrictia a fost eliminata prin publicarea in Monitorul Oficial Partea a unui ordin care modifica articolul "Un actionar/grup care detine participatii la societati de asigurare care urmeaza sa devina actionari ai PAID nu poate subscrie si varsa la capitalul social mai putin de 250.000 euro si poate detine cel mult 15% din capitalul social al societatii" din ordinul CSA 20/2009.

Noul ordin stipuleaza doar ca un actionar/grup cu participatii la societati de asigurare care urmeaza sa devina actionari ai PAID poate detine cel mult 15% din capital.

Aegon a prealuat pensiile si asigurarile de viata de la Eureko

Aegon a prealuat pensiile si asigurarile de viata de la Eureko

Olandezii de la Aegon au anuntat in luna ianuarie preluarea portofoliului de asigurari de viata si pensii al Eureko Romania, dupa ce au ajuns la un acord cu Achmea, grupul financiar care controleaza asiguratorul roman.

Portofoliile de asigurari de viata si pensii private ale Eureko vor fi integrate in operatiunile grupului Aegon din Romania. Astfel, dupa preluarea operatiunilor Eureko Romania, Aegon va deveni al treilea mare furnizor de pensii din tara, cu aproximativ 650.000 de membri, iar portofoliul de asigurari de viata se va situa in primele zece cele mai mari de pe piata.

Eureko Pensii avea la sfarsitul anului trecut active nete de 539,3 milioane lei si 439.599 de clienti pe segmentul pensiilor private obligatorii (Pilonul II), respectiv active de 3,2 milioane de lei si 3.713 clienti pe cel al pensiilor facultative (Pilonul III). Pe piata pensiilor obligatorii, Eureko se situa pe locul al saptelea din noua companii, iar in domeniul pensiilor facultative pe pozitia a 10-a, din 11 jucatori.

Aegon activeaza in Romania din anul 2007 si are operatiuni si in alte tari din regiune, precum Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia. In plus, Aegon si-a anuntat recent intrarea pe piata din Ucraina, prin achizitia companiei de pe locul cinci din aceasta piata.

Platinum Asigurari devine Gothaer si anunta investitii de 15 mil. euro

Platinum Asigurari devine Gothaer si anunta investitii de 15 mil. euro

Nemtii de la Gothaer Finanzholding si-au anuntat oficial prezenta pe piata de asigurari din Romania, dupa rebranding-ul asiguratorului local Platinum, unde detin din octombrie 2012 pachetul majoritar de actiuni (67%), si anunta investitii pe termen mediu de peste 15 milioane de euro.

Grupul german Gothaer a intrat pe piata de asigurari de asigurari din Romania, dupa ce Gothaer Finanzholding AG, entitatea care administreaza activitatile financiare ale grupului, a preluat pachetul majoritar de actiuni al Platinum Asigurari Reasigurari. Valoarea tranzactiei nu a fost dezvaluita de reprezentnatii companiei germane.

Restul de actiuni raman detinute in mod egal de Constantin Toma si Efraim Naimer.

Astra Asigurari se extinde in America Latina, unde obtine ratingul AA+

Astra Asigurari se extinde in America Latina, unde obtine ratingul AA+

Astra Asigurari, al doilea jucator din piata romaneasca de asigurari, dupa valoarea subscrieilor, a anuntat ca se extinde pe piata din America Latina, insa pentru inceput in Ecuador, tara unde a obtinut rating-ul AA+, din partea agentiei Pacific Credit Rating.

"Vom subscrie in prima parte a anului 2013 din Romania, iar liniile de business vor fi pentru inceput property, riscuri catastrofale, aviatie si maritime. Intentionam de asemenea sa ne extindem si in alte tari din America Latina in urmatorii doi ani", declara Iulius Alin Bucsa (foto), presedinte directorat Astra Asigurari. El a subliniat ca urmatoarele piete unde societatea de asigurari intentioneaza sa se extinda sunt Peru, Columbia si Bolivia. Valoarea investitiilor in afara tarii se ridica pentru inceput la peste opt milioane de euro.

Astra Asigurari a deschis prima sa sucursala in afara granitelor tarii in Ungaria - Astra Biztosito, in octombrie 2010. Astra Biztosito si-a inceput activitatea in octombrie 2010. Sucursala a inregistrat in 2011 subscrieri de 65,87 milioane de lei, de la 77.624 lei in urma cu an. In primele sase luni ale acestui an, sucursala Astra din Ungaria a subscris prime de 50,5 milioane de lei.

Actionarii companiei au deschis, de asemenea, in decembrie anul trecut, o sucursala si la Bratislava, sub denumirea Astra Poistovna, si au mai infiintat o firma de asigurare-reasigurare in Georgia, piata unde subscrierile au totalizat in 2011 circa 140 milioane euro.

Marius Popescu, desemnat CEO al ING Asigurari de Viata

Marius Popescu, desemnat CEO al ING Asigurari de Viata

Marius Popescu a preluat in luna mai a anului curent functia de CEO al ING Asigurari de Viata Romania, in locul lui Bram Boon, care a detinut aceasta pozitie pe parcursul a doua mandate: 2004 – 2008 si 2012 – 2013.

In cei opt ani petrecuti in cadrul grupului ING, Marius Popescu (39 ani) a detinut pozitia de manager de investittii al ING Asigurari de Viata (2005 – 2008), ulterior preluand mandatul de director general al ING Investment Management Romania (2008 - 2010).

In 2010, Marius Popescu (foto) s-a alaturat echipei ING Pensii, pe pozitia de director general. Incepand cu iulie 2012, Popescu ocupa si pozitia de presedinte al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

In paralel cu preluarea mandatului de la ING Pensii, Marius Popescu a fost implicat in deciziile strategice din cadrul ING Asigurari de Viata, fiind membru in Consiliul de Administratie al companiei.

Frauda de 6 mil. euro: 21 de angajati ai BCR Asigurari de Viata, implicati

Frauda de 6 mil. euro: 21 de angajati ai BCR Asigurari de Viata, implicati

Un numar de 21 de angajati ai BCR Asigurari de Viata, intre care cinci sefi de sucursale, au fost arestati in luna iulie sub suspiciunea de evaziune fiscala intr-un dosar cu prejudiciu de 6 mil. euro produs in sapte luni.

Un numar de 166 de perchezitii au avut loc in Bucuresti si in 26 de judete, la locuinte si la sediile a 112 firme, precum si la sediile unor filiale ale BCR Asigurari de Viata, pentru destructurarea unei grupari specializate in evaziune fiscala. Alaturi de cei 21 de functionari ai BCR Asigurari de Viata au fost ridicati si 23 de administratori ai unor societati comerciale.

Directorul BCR Asigurari, acuzat in dosarul de evaziune fiscala, ramane in arest

ASF a amendat patru directori din Omniasig si Euroins

ASF a amendat patru directori din Omniasig si Euroins

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a sanctionat, in perioada mai - iulie, patru directori din companiile de asigurari Omniasig si Euroins cu amenzi in cuantum total de 180.000 de lei, pentru nerespectarea legislatiei in privinta modului de gestionare a dosarelor de dauna.

Astfel, in urma unei hotarari din 23 iulie, institutia l-a amendat cu 50.000 de lei pe presedintele directoratului Omniasig, Mihail Tecau, si pe vicepresedintele directoratului Omniasig, Artur Borowinski. De asemenea, un membru al directoratului Omniasig, Daniela Camelia Covacescu, a fost sanctionat cu amenda de 30.000 de lei.

ASF l-a amendat cu 50.000 lei si pe seful departamentului de daune al Euroins, Stamov Bozhidar Stoyanov, si i-a retras avizul pentru aceasta functie.

Citeste mai mult despre aceasta tema aici.

Daianu preia atributiile lui Daniel Tudor in cadrul ASF

Daianu preia atributiile lui Daniel Tudor in cadrul ASF

Daniel Tudor, fost vicepresedintele ASF s-a retras din functie, in conditiile in care nu indeplinea anumite criterii de compatibilitate, atributiile pentru sectorul asigurari-reasigurari fiind preluate de prim-vicepresedintele Daniel Daianu, in luna octombrie.

Decizia a venit dupa ce comisiile de specialitate din Senat au adoptat modificarile aduse Ordonantei de Urgenta nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea ASF, printre care se numara si reducerea numarului de membri ai Consiliului ASF. De asemenea, au fost adoptate si anumite criterii de incompatibilitate pentru acestia. Prin urmare, Daniel Tudor, a anuntat ca se va retrage din functie, sotia sa, Doina Tudor, avand calitatea de Senator.

Conducerea ASF este asigurata de liberalul Dan Radu Rusanu a fost avizat pentru functia de presedinte al Autoritatii de catre Comisiile pentru buget si Comisiile economice din cele doua Camere ale Parlamentului.

ASF a preluat pe 30 aprilie, in mod oficial, supravegherea pietelor de capital, de asigurari si de pensii private, industrii estimate la o valoare totala de 10-15 miliarde de euro, de la CNVM, CSA si CSSPP, cele trei comisii care s-au desfiintat.

ASF interzice Euroins sa vanda RCA

ASF interzice Euroins sa vanda RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis sa sanctioneze Euroins Romania cu interzicerea temporara a vanzarilor de RCA si amendarea lui Mihnea Tobescu, director general al societatii de asigurari cu 50.000 de lei, precum si a lui Stamov Stoyanov, conducatorul departamentului de dauna din cadrul societatii, cu retragerea aprobarii acestuia.

Trei saptamani mai tarziu, ASF a anuntat ca Euroins Romania isi va putea relua activitatea de emitere a politelor de raspundere civila auto (RCA), dupa ce a corectat unele aspecte care au stat la baza deciziei ASF din 28 august, de interzicere temporara a practicarii asigurarii RCA si a prezentat un plan de masuri pentru remedierea situatiei.

Piata asigurarilor, la cele mai bune 6 luni din ultimii 3 ani: +3% in S1

Piata asigurarilor, la cele mai bune 6 luni din ultimii 3 ani: +3% in S1

Primele brute subscrise, in perioada ianuarie-iunie 2013, au fost de 4,264 miliarde lei, in crestere cu 3,16% fata de primele 6 luni ale anului 2012 (4,133 miliarde lei), potrivit datelor preliminare raportate de societatile de asigurare supravegheate si reglementate de ASF.

Avansul inregistrat face ca perioada ianuarie-iunie 2013 sa fie cel mai bun prim semestru din ultimii 3 ani, insa nivelul primelor subscrise in primele 6 luni ale anului este inca mai scazut cu aproximativ 8% fata de perioada similara a anului 2008. De altfel, pana in prezent, cel mai bun prim semestru pentru piata asigurarilor ramane primul semestru al anului 2008, cu prime brute subscrise de 4,63 miliarde lei.

Miscare surpriza: Astra Asigurari a cumparat AXA

Miscare surpriza: Astra Asigurari a cumparat AXA

Grupul francez AXA a decis sa vanda operatiunile din Romania catre Astra Asigurari, companie detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu, partile convenind sa nu dezvaluie termenii si conditiile tranzactiei. Preluarea filialei locale a AXA de catre Astra, cea mai mare companie de asigurari din Romania, a fost o miscare notabila deoarece reprezinta o premiera: o companie cu capital romanesc preia un asigurator cu capital strain pentru prima data in 23 de ani.

Grupul francez AXA a intrat pe piata romaneasca in anul 2010, cand a preluat compania Omniasig Asigurari de Viata de la Vienna Insurance Group (VIG). Potrivit AXA Life Insurance Romania, grupul AXA a investit 29,3 milioane de euro in subsidiara din Romania de la preluare. Cifra nu include si suma platita de AXA grupului VIG.