5 / 14

Anuntul prin care guvernatorul BNR a luat prin surprindere piata

"La noi va urma un ciclu de reducere. Noi nu obisnuim sa preanuntam ce vom face in urmatoarea sedinta, dar cand vorbim de reducerea pe toate palierele a indicatorilor cu care masuram inflatia si de reducerea anticipatiilor inflationiste (...) Mesajul nostru este de intrare a Romaniei intr-un ciclu de reducere a ratelor de dobanda. Am inceput cu coridorul pentru ca rata de referinta isi diminueaza mult din semnificatie daca transmisia nu este eficienta", a spus Isarescu la o conferinta de presa din 2 mai. La doua luni dupa acest moment, BNR a inceput scaderea agresiva a dobanzii cheie.


Guvernatorul BNR explica in mai ca scaderea inflatiei se realizeaza mai repede decat s-a anticipat la inceputul anului, cu minime istorice in februarie si martie, si cu o evolutie similara chiar si in aprilie, ceea ce va determina devansarea reducerii de dobanda, programata initial pentru a doua parte a anului.


"Vom incepe un ciclu pe care speram sa nu-l intrerupem, in functie de stirile din economie, care depind si de vreme (...) Un ciclu de cateva sesiuni de reducere in ceea ce priveste rate dobanzii de politica monetara. Nu vom ramane in niciun caz izolati de restul Europei", a afirmat seful bancii centrale.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri