Afirmatii, note si nume mari din industria asigurarilor

Afirmatii, note si nume mari din industria asigurarilor

Wall-Street.ro continua noul format de articole, original si inedit – noi venim cu afirmatii pe care specialisti din piata le comenteaza si le noteaza in functie de gradul de veridicitate si propriile convingeri.

O afirmatie a Wall-Street.ro a fost notata de la 1 la 10, in functie de gradul de corectitudine al ei. Astfel, daca o afirmatie primeste nota 1 inseamna ca specialisul din piata o considera total falsa/imposibil de realizat, in timp ce nota 10 inseamna ca este complet de acord cu respectiva afirmatie.

Mai mult, specialistii sunt invitati sa argumenteze notele aferente afirmatiilor. Respondentii sunt: Remi Vrignaud, CEO, Allianz-Tiriac Asigurari - reprezentantul local al celui mai puternic asigurator din Germania, Viorel Vasile, CEO, Safety Broker - cel mai mare broker cu capital romanesc, Adrian Marin, CEO, Generali Romania - cel mai important asigurator din Italia, si Bogdan Andriescu, presedintele uniunii brokerilor de asigurari (UNSICAR).

Continua sa navighezi pe acest slide pentru a citi opiniile managerilor mentionati.

1. Piata de asigurari va consemna un avans de maxim 5% in 2013

1. Piata de asigurari va consemna un avans de maxim 5% in 2013

Wall-Street.ro: Piata de asigurari generale si de viata va consemna un avans de maxim 5% in 2013 din perspectiva primelor brute subscrise, care se va mentine si in prima parte a anului urmator. Cu toate acestea, din punct de vedere al cash-flow-ului piata isi va mentine tendinta de scadere.

Remi Vrignaud, CEO, Allianz-Tiriac Asigurari - nota 9: "Rezultatele preliminate la 9 luni indica mai degraba o stagnare a pietei asigurarilor. Nu credem ca in perioada imediat urmatoare vom asista la variatii semnificative, astfel incat, la nivel agregat vom putea eventual asista la cresteri marginale ale subscrierilor . In ceea ce priveste evolutia cash-flow-ul, lipsa unor informatii publice relevante la nivel sectorial ne obliga sa ramanem prudenti in a face comentarii.".

Viorel Vasile, CEO, Safety Broker - nota 9: "Probabil vom asista la o crestere de 3-5% si nu vad niciun motiv pentru care anul 2014 ar putea arata semnificativ diferit.".

Adrian Marin, CEO, Generali Romania - nota 7: "Anul 2014 va fi unul dificil si nu avem semnale de revenire a economiei. Din aceasta cauza, ne este greu sa estimam un avans cat mai exact al pietei de asigurari sau a cash-flow-ului. In schimb, asistam la o preocupare continua a asiguratorilor de a gasi nise favorabile dezvoltarii afacerilor, ceea ce este un lucru care, speram sa mentina piata de profil pe crestere.".

Bogdan Andriescu, presedintele uniunii brokerilor de asigurari (UNSICAR) - nota 7: "A devenit din ce in ce mai dificil sa realizam estimari realiste, avand in vedere intregul context macroeconomic. Cred insa ca am fi optimisti sa speram la o crestere reala a subscrierilor pietei, fie ea si de pana in 5%, in 2014. Eu cred ca reintrarea pe o tendinta constant ascendenta a primelor brute subscrise se va face simtita doar dupa ce consumatorii de produse financiare vor reveni la o oarecare stare de incredere in ceea ce priveste evolutia si stabilitatea veniturilor proprii.".

2. Dupa tranzactia dintre Astra si AXA, vom asista la o alta mutare in 2014

2. Dupa tranzactia dintre Astra si AXA, vom asista la o alta mutare in 2014

Wall-Street.ro: Dupa tranzactia dintre Astra Asigurari si AXA, vom asista la o alta mutare surpriza si in 2014.

Bogdan Andriescu, nota 7: "Procesul de consolidare a pietei, prin fuziuni si achizitii, este unul obisnuit. In actualul context economic, aceste tranzactii sunt binevenite. Sa nu uitam ca, in 2012, piata fuziunilor si achizitiilor din Romania a avut o valoare estimata la 788 de milioane de dolari, nivel dublu fata de cel inregistrat in anul anterior. Este posibil ca in 2014 sa vedem si alte tranzactii de acest gen in piata de asigurari, avand in vedere ca exista cateva companii de dimensiuni mici, cu activitate de nisa, care pot fi interesante pentru investitori.".

Adrian Marin, nota 9: "In general, in perioada de criza, domeniul financiar, si nu numai, este predispus la fuziuni si achizitii, tocmai pentru a crea jucatori stabili, caracterisitica necesara pentru a putea supravietui intr-o piata concurentiala. Credem ca nu exista actionari ai companiilor de asigurari care sa nu se gandeasca la diferite solutii de consolidare a business-ului in aceasta perioada.".

Viorel Vasile, nota 9: "Probabil ca tranzactia anului 2014 va fi chiar cea dintre Astra Asigurari si AXA, care de abia a fost anuntata, urmand a se produce efectiv anul viitor. Cum vorbim despre o industrie dinamica in mod sigur ca si anul viitor vom fi martorii unor surprize.".

Remi Vrignaud, nota 8: "Eventuale mutari surprinzatoare nu pot fi anticipate, insa astfel de tranzactii pe piata sunt posibile oricand.".

3. Concurenta din piata asigurarilor auto obligatorii ramane la un nivel ridicat

3. Concurenta din piata asigurarilor auto obligatorii ramane la un nivel ridicat

Wall-Street.ro: Concurenta din piata asigurarilor auto obligatorii va ramane la un nivel ridicat si in 2014, desi ponderea acestei clase de asigurari in portofoliul companiilor de profil se va reduce treptat prin diversificare si reorientare catre alte produse de nisa.

Adrian Marin, nota 8: "In lipsa unei legislatii clare la nivelul despagubirilor pentru vatamari corporale si decese la asigurarile auto obligatorii, ponderea acestei clase de asigurari se va reduce tot mai mult in portofoliul asiguratorilor care isi doresc un business sanatos. Credem ca aceasta scadere se va accentua si in 2014, in defavoarea jucatorilor care isi doresc cota de piata pe acest segment.".

Remi Vrignaud, nota 9: "La ora actuala statisticile arata ca RCA este inca linia de business cu cea mai mare pondere in piata. Chiar daca, daca tinem cont de declaratiile publice, foarte multe companii urmaresc dezvoltarea cu prioritate a portofoliului de asigurari facultative, 2014 nu poate aduce schimbari spectaculoase. Noi anticipam o crestere a primelor brute subscrise RCA si in 2014, sustinuta de majorarea tarifelor. In acest context va fi dificil ca ritmul de dezvoltare al liniilor de business facultative sa fie atat de ridicat incat sa depaseasca semnificativ dinamica cresterii RCA. Mai degraba ne asteptam ca procesul de echilibrare a portofoliilor sa fie unul care va consuma timp, urmand a se realiza pe termen mediu si lung.".

Bogdan Andriescu, nota 9: "Da, asigurarile obligatorii de raspundere civila auto vor continua sa genereze cel mai important volum de subscrieri. Chiar daca diversificarea portofoliilor si reorientarea catre alte produse sunt dorite de asiguratori, sa nu uitam ca vorbim despre o masa mare de clienti si potentiali clienti care inca nu au fost ajutati sa inteleaga de ce au nevoie de protectie prin asigurare, ce produse i-ar ajuta in situatii critice si care sunt serviciile de care ar putea beneficia in relatia cu o companie de asigurari.".

Viorel Vasile, nota 8.

4. Asigurarile Casco nu vor putea reveni pe crestere fara ajutorul leasing-ului

4. Asigurarile Casco nu vor putea reveni pe crestere fara ajutorul leasing-ului

Wall-Street.ro: Asigurarile Casco nu vor putea reveni pe crestere fara ajutorul leasing-ului.

Bogdan Andriescu, nota 9: "Probabil ca despre revenirea pe crestere a segmentului Casco vom putea vorbi dupa ce si volumul vanzarilor de masini noi va reintra pe aceeasi tendinta. Relansarea finantarilor auto prin leasing sau credit bancar ar ajuta, de asemenea, la impulsionarea vanzarilor de masini noi si, implicit, a segmentului de asigurari Casco.".

Viorel Vasile, nota 8: "Insa as completa faptul ca dinamica politelor Casco este in functie si de contextul macroeconomic. Chiar si fara leasing, oamenii tin la masinile lor si ar dori sa isi permita sa si le protejeze.".

Remi Vrignaud, nota 9: "Scaderea inregistrata de segmentul Casco este influentata intr-o mare masura de reducerea drastica a vanzarilor de masini noi, cu efecte relevante asupra structurii parcului auto din Romania. Astftel, Romania se numara printre pietele cu cea mai abrupta scadere a vanzarilor de autoturisme noi in ultimii 5 ani, de 77%. Mai mult, fenomenul de imbatrinire a parcului se acutizeaza, mai mult de jumatate dintre autovehiculele inmatriculate in Romania avand o vechime de peste 10 ani. Intr-adevar, innoirea parcului, reintrarea pe o tendinta pozitiva a vanzarilor de masini noi- inclusiv in sistem leasing - arputea sustine revenirea pe crestere a segmentului Casco.".

Adrian Marin, nota 7: "Din pacate, majoritatea romanilor privesc asigurarile ca pe o obligativitatea si nu ca pe o plasa de siguranta care i-ar proteja in cazul unei pierderi financiare viitoare. Alaturi de celelalte companii din piata urmarim sa intensificam campaniile de educare financiara, pentru ca vrem ca populatia sa aiba incredere in asigurari si sa inteleaga importanta lor. Orice masura de impulsionare a achizitiei de masini noi se va reflecta si in cresterea vanzarilor de asigurari Casco, dar anunturile recente arata ca nu acesta este trendul impus de autoritati, de vreme ce se intentioneaza chiar la renuntarea finantarilor pentru programul Rabla. In concluzie, nu consideram leasingul un motor de crestere pe termen scurt, tinand cont de trend."

5. Perspectivele pentru 2014 nu sunt deloc favorabile

5. Perspectivele pentru 2014 nu sunt deloc favorabile

Wall-Street.ro: 2013 a fost un an mai dificil decat 2012, iar perspectivele pentru 2014 nu sunt deloc favorabile.

Adrian Marin, nota 10: "Asa cum ziceam si mai sus, anul 2014 nu va fi unul usor. Avem nevoie de masuri care sa incurajeze redresarea economiei. Majorarile de taxe si impozite vor afecta indirect si industria asigurarilor, deoarece venitul disponibil al populatiei va scadea, iar toata lumea se va uita de unde poate taia din cheltuieli. Si vor gasi sa nu mai incheie sau sa renunte la o asigurare de viata, o asigurare Casco sau una de locuinte, uitand de riscurile la care se supun astfel.".

Bogdan Andriescu, nota 9: "Intr-adevar, 2013 a fost un an mai dificil comparativ cu 2012. Asa cum am spus, este dificil sa estimam, in mod realist, cum vor evolua lucrurile in urmatorul an, intrucat exista o multime de factori care pot influenta, intr-un sens sau altul, industria de asigurari.".

Remi Vrignaud, nota 8: "Despre fiecare an putem spune ca aduce cu sine si dificultati, provocari, dar si oportunitati. Noi credem ca este esential sa fim pregatiti permanent sa facem fata provocarilor si sa reusim sa fructificam cat mai bine oportunitatile."

Viorel Vasile, nota 5: "Guvernantii ar trebui sa fie cei care sa raspunda la aceasta provocare, caci mare parte din responsabilitate le apartine. Asa cum bine stiti, asigurarile urmeaza mersul general al economiei deci suntem, intr-o oarecare masura, dependenti de ceea ce se intampla in jur.".

6. Peste jumatate dintre brokeri supravietiesc exclusiv din RCA

6. Peste jumatate dintre brokeri supravietiesc exclusiv din RCA

Wall-Street.ro: Mai mult de jumatate dintre societatile de brokeraj supravietiesc exclusiv numai din volumele intermediate pe RCA. Astfel se explica si cresterea gradului de intermediere. Este nevoie, de asemenea, de o reglementare mai stricta pentru agentii de asigurari si asistentii in brokeraj.

Remi Vrignaud, nota 7: "Nu stim daca supravietuiesc numai din RCA. RCA este insa o linie de business cu cel mai mare volum de prime brute subscrise anuale (cea mai mare pondere pe segmentul asigurarilor generale in anul 2012, inregistrand o crestere fata de anul anterior). Cresterea gradului de intermediere este o tendinta ce putea fi anticipata, in conditiile in care RCA este o polita de asigurare obligatorie, standardizata la nivel de piata, pentru care principalul factor care influenteaza achizitia este pretul acesteia. Tocmai avand in vedere aceste caracteristici, nu vedem necesitatea unor programe de pregatire profesionala complexe, special construite pentru acest tip de polita.".

Viorel Vasile, nota 7: "Cresterea gradului de intermediere are o cauzalitate multipla. Vanzarea politelor obligatorii de catre brokeri reprezinta doar o fateta a situatiei si nicidecum cauza principala. Sunt insa 100% de acord ca avem nevoie de o mai buna pregatire profesionala pentru brokeri si pentru agenti, mai ales ca cerintele europene in domeniu se inaspresc continuu.".

Adrian Marin, nota 8: "Intr-adevar, este mai usor sa vinzi asigurari obligatorii, RCA si locuinte (PAD). Insa, cum concurenta este din ce in ce mai acerba pe aceste segmente, intermediarii au inceput deja sa se orienteze si catre alte tipuri de asigurari: Casco, asigurari de calatorie, de viata si sanatate. In privinta reglementarilor, da, este nevoie, in special pe vanzarea on-line de RCA.".

Bogdan Andriescu, nota 6: "Cresterea gradului de intermediere, cu 5,6% in termeni reali, in primele trei trimestre din 2013, as spune ca a fost sustinuta mai degraba de modificarea comportamentului de achizitie a consumatorului, decat de volumele intermediate, strict pe RCA, de unele socitati de brokeraj. In acelasi timp, sa nu uitam ca nemultumirile clientilor cu privire la serviciile legate de plata despagubirilor au determinat clientii sa prefere relationarea cu asiguratorii prin intermediul brokerilor. In ceea ce priveste reglementarile “mai stricte”, cred ca nu doar in mana legiuitorului sta rezolvarea anumitor probleme, ci mai ales in modul in care asiguratorii si brokerii aleg sa lucreze cu agentii si asistentii in brokeraj.".

7. Exodul profesionistilor catre brokeri va continua si in 2014

7. Exodul profesionistilor catre brokeri va continua si in 2014

Wall-Street.ro: Exodul profesionistilor din companiile de asigurari catre brokeri va continua si in 2014.

Bogdan Andriescu, nota 6: "Cred ca este prea mult spus exod, pentru ca nu este vorba despre un transfer masiv de oameni dinspre asiguratori spre piata de brokeraj. Se intampla si invers – ca oameni din brokeraj sa fie preluati de asiguratori.".

Adrian Marin, nota 8: "Este normal atunci cand ajungi sa ai o anumita experienta pe zona de vanzari sa incerci sa treci pe cont propriu si sa-ti dezvolti un mic business personal. Consideram ca acest exod face bine pietei, deoarece know-how-ul pe care il aduc profesionistii din companiile de asigurari in cadrul societatilor de brokeraj este binevenit.

Pe de alta parte, migratia tine si de politica fiecarei companii de asigurari. Daca aceasta doreste sa vanda preponderent prin forta proprie de vanzari atunci impulsioneaza vanzarea prin acest canal si atunci „profesionistii” din companiile de asigurari nu au motive sa isi doreasca sa plece. Cu siguranta, cand lucrurile se vor mai aseza, procesul de migratie va fi invers, dinspre brokeri catre companiile de asigurari.".

Remi Vrignaud, nota 6: "In ceea ce priveste Allianz-Tiriac, nu putem spune ca am resimtit acut o astfel de tendinta.".

Viorel Vasile, nota 9.

8. 2014 aduce un avans al subscrierilor pe segmentul de raspunderi

8. 2014 aduce un avans al subscrierilor pe segmentul de raspunderi

Wall-Street.ro: Semnalele mass-media din ce in ce mai dese despre cazuri de prejudicii materiale si vatamari corporale realizate de personalul medical, avocati, notari, ingineri s.a.m.d. vor genera un avans al subscrierilor pe segmentul de asigurari de raspunderi civile si profesionale, precum si o crestere a tarifelor si a sumelor maxime asigurate. Si asiguratorii vor promova mai mult aceste produse.

Remi Vrignaud, nota 9: "Aici trebuie sa facem diferenta intre malpraxisul medical si celelalte asigurari de raspundere. Raspunderea personalului medical este guvernata de o legislatie care in acest moment este in proces de schimbare si trebuie sa vedem si cum va arata forma finala. Este adevarat insa ca suntem deja in situatia de a primi cereri de asigurare pentru sume de asigurare mai mari decat minimele impuse de lege care sa includa si acoperire pentru daune morale. In ceea ce priveste restul profesiilor, nu putem spune ca s-au evidentiat cazuri de prejudicii provocate de avocati, notari, ingineri (cel putin noi nu avem cunostinta de astfel de situatii la un nivel alarmant). Este insa adevarat ca acestea sunt domenii care pot genera daune cu impact financiar mare."

Adrian Marin, nota 9: "Nisa asigurarilor de raspundere civila profesionala este una foarte importanta in orice tara civilizata, intrucat reprezinta o siguranta pentru cei care practica astfel de meserii, medici, avocati, notari etc.. Si la noi, noua lege a sanatatii vine cu masuri care impulsioneaza incheierea de asigurari malpraxis pentru personalul medical si, speram ca, din a doua jumatate a acestui an, o sa avem cresteri pe acest segment de business.".

Bogdan Andriescu, nota 6:
"Din pacate, nu cred ca se va intampla prea curand acest lucru.".

Viorel Vasile, nota 8.

9. Asigurarile obligatorii de sanatate nu vor aduce eficienta in sistemul sanitar

9. Asigurarile obligatorii de sanatate nu vor aduce eficienta in sistemul sanitar

Wall-Street.ro: Sistemul sanitar si-a atins limitele financiare, desi banii cheltuiti in sanatate sunt tot mai multi. De exemplu, bugetul real a Ministerul Sanatatii a fost de 5.2 miliarde lei, iar anul viitor va creste cu 2.6 miliarde la suma de 7.8 miliarde lei.

Insa, la fel ca si in cazul reformei pensiilor, avand ca principal obiectiv recalcularea pensiilor speciale, care in loc sa aduca economii la bugetul de stat, a generat cheltuieli suplimentare mai mari cu 30% in perioada 2010-2012, dupa cum a certificat si Consiliul Fiscal, introducerea asigurarilor obligatorii de sanatate nu va aduce propriu-zis eficienta in irosirea banilor, ci cheltuieli si mai mari care vor fi suportate tot de contribuabilul de rand.

Bogdan Andriescu, nota 5: "Contributia obligatorie la asigurarile publice de sanatate, de 10,7% din salariu, nu va ajuta semnificativ procesului de eficientizare a sistemului de sanatate, atata timp cat de serviciile incluse in pachetul de baza vor beneficia atat platitorii cat si neplatitorii acesteia.".

Remi Vrignaud, nota 8: "Din punctul nostru de vedere este importanta dezvoltarea segmentului asigurarilor de sanatate facultative si este important sa existe o reforma coerenta a sistemului de sanatate, cu un pachet de baza bine definit si solutii care sa aiba in vedere populatia si reducerea presiunii asupra bugetului public.".

Adrian Marin, nota 9: "Reforma sistemului de sanatate trebuia sa inceapa la nivel de infrastructura, constructii de spitale sau modernizari, de salarizare corespunzatoare a medicilor si, abia pe urma, sa se ajunga la partea asigurarilor obligatorii de sanatate.".

Viorel Vasile, nota 2: "Iarasi, problema este deosebit de complexa insa solutia nu poate fi decat una: reforma sistemului sanitar si introducerea asigurarilor private de sanatate ca un complement pentru serviciile oferite prin sistemul de stat. Este suficient sa ne uitam la experienta vest-europeana si ne vom lamuri imediat.".

10. Schema de co-asigurare, doar o solutie gandita sa tina in viata PAID

10. Schema de co-asigurare, doar o solutie gandita sa tina in viata PAID

Wall-Street.ro: Schema de co-asigurare nu reprezinta o solutie optima pentru revitalizarea asigurarilor de locuinte, ci este doar un sistem gandit sa tina in viata PAID.

Viorel Vasile, nota 5: "Ceea ce cred ca trebuie punctat aici este rolul foarte important pe care PAID si politele PAD il au in constientizarea populatiei privind rolul unei polite de asigurare. Caci, in fapt, acesta este principalul avantaj al intregului sistem, alaturi de protectia de baza, minimala, pe care o ofera.".

Adrian Marin, nota 8: "Introducerea acestei scheme de co-asigurare a reprezentat un pas inapoi pentru sistemul asigurarilor facultative. Insa, acest lucru nu-i va opri pe asiguratori din procesul de educare a populatiei in privinta intelegerii riscurilor frecvente la care se expun si care nu pot fi acoperite decat printr-o polita facultativa. Sistemul va functiona doar daca se va aplica legea, iar PAID-ul va supravietui daca business-ul va genera si profit.".

Remi Vrignaud, nota 4: "Fata de toate variantele sub care a operat sistemul asigurarilor obligatorii de locuinte, varianta actuala este cea mai buna. Sigur ca pot exista solutii alternative, care insa ar necesita o modificare de fond a ceea ce sta la baza functionarii acoperirilor riscurilor catastrofice pentru persoane fizice.".

Bogdan Andriescu, nota 5: Nu. Si o dovada in acest sens este cresterea rapida a subscrierilor aferente asigurarilor facultative pentru locuinte dupa aparitia legii privind infiintarea PAID. Mai degraba, schema de co-asigurare incearca sa sprijine dezvoltarea segmentului de asigurari facultative, intrucat pentru cele obligatorii exista o lege in vigoare, care trebuie aplicata.