Ce masini isi doresc romanii?

Ce masini isi doresc romanii?

Intrebati ce masina ar achizitiona, majoritatea prefera sa achizitioneze o masina romaneasca noua (25%). 21% dintre repondenti ar opta pentru o masina straina, dar la mana a doua si achizitionata de pe piata locala, in timp ce 20% ar achizitiona masina straina la mana a doua din strainatate. 19% dintre ei ar opta pentru o masina straina noua achizionata din Romania.

Romanii nu se arata interesati de autoturismele autohtone la mana a doua sau de achizitia unei masini noi din strainatate, arata sursa citata.

Finantarea inaintea masinii

Finantarea inaintea masinii

Aproximativ 61% din romani considera ca obtinerea finantarii primeaza in fata alegerii masinii dorite, iar 46% ar apela la un credit bancar, fie pentru intreaga suma (23%), fie partial, in completarea economiilor proprii (22%). Pentru cei care ar apela la un produs bancar pentru finantare, creditul de nevoi personale si cel auto reprezinta optiuni relativ egale, cu o usoara preferinta pentru primul, de 55% dintre optiuni.

Totodata, 26% dintre cei chestionati s-ar baza exclusiv pe economiile personale pentru achizitia unei masini, iar 10% ar economisi si ar apela totodata la sprijinul familiei si prietenilor pentru diferenta de bani necesara. Leasing-ul auto nu este un produs preferat al celor care au participat la chestionarul FinZoom.ro. Numai 8% ar apela la aceasta varianta de finantare, in timp ce alti 4% ar utiliza leasing-ul ca o metoda de suplimentare a economiilor detinute.

Ce i-ar convinge sa ia un credit

Ce i-ar convinge sa ia un credit

Costurile mici ale unui credit reprezinta cel mai important stimulent pentru accesarea acestuia pentru 75% dintre participantii la sondaj. Obtinerea unei dobanzi reduse fata de cea standard ca o recompensare a istoricului bun in relatia cu banca reprezinta al doilea criteriu ca relevanta, cu 52% dintre raspunsuri, urmata de asigurari gratuite (49%), documente simplificate (47%), rapiditatea la acordare (41%) si finantare pana la 100% din valoarea masinii (45%).

La polul opus se afla primirea unor gratuitati pentru alte produse bancare, importanta pentru doar 34% din repondenti. La fel, refinantarea unui credit mai vechi si obtinerea unor sume suplimentare de bani este mentionata ca fiind un criteriu decisiv de 37% din romani, in timp ce 15% au considerat aceasta optiune ca fiind cel mai putin important factor in determinarea deciziei de a apela la o banca.

Creditul potrivit se gaseste online

Creditul potrivit se gaseste online

Majoritatea repondentilor (37%) ar vizita site-ul bancii pentru alegerea creditului dorit, in timp ce 35% ar utiliza comparatoarele financiare online si ar vizita sucursalele bancilor. 17% dintre cei chestionati nu doresc sa acceseze un credit, iar 18% dintre acestia ar aplica direct la banca lor principala. 10% ar merge pe recomandarile dealer-ului auto sau ale prietenilor si sub 5% s-ar lasa influentati de presa scrisa sau de televiziuni.

In ceea ce priveste moneda creditului, 75% dintre romani se declara in favoarea monedei nationale.

Asigurarile - utile dar scumpe

Asigurarile - utile dar scumpe

51% dintre repondenti ar incheia si o polita CASCO pentru masina, in timp de 26% nu ar face acest lucru (23% fiind indecisi). Motivul cel mai frecvent invocat de cei care ar refuza sa incheie o polita CASCO il reprezinta pretul acesteia raportat fie la veniturile lor, fie la valoarea masinii achizitionate.

Si bugetul...

Si bugetul...

27% dintre romani ar bugeta intre 3.000 si 5.000 de euro pentru a-si schimba masina, in timp ce 20% si-ar plasa bugetul sub aceasta suma.

Alti 19% ar merge pana la 7.000 de euro, iar 17% ar aloca intre 7.000 si 10.000 de euro pentru un autoturism. 13% dintre romani ar atinge plafonul de 15.000 de euro, insa numai 4% ar plusa peste aceasta suma.